Τρίτη 19 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΣ ΑΡΤΑΣ
Οι εργαζόμενοι σηκώνουν κεφάλι

Κόντρα στην εργοδοτική τρομοκράτηση απήργησαν και συνεχίζουν με επίσχεση εργασίας, ενάντια στην απλήρωτη εργασία και τις μειώσεις μισθών κατά 15%

Οσο ο κλάδος των Τροφίμων λειτουργεί με βάση τις ανάγκες των μονοπωλίων, τα αδιέξοδα των εργαζομένων θα μεγαλώνουν(φωτ. από παλιότερη περιοδεία σε πτηνοτροφικό συνεταιρισμό)
Οσο ο κλάδος των Τροφίμων λειτουργεί με βάση τις ανάγκες των μονοπωλίων, τα αδιέξοδα των εργαζομένων θα μεγαλώνουν(φωτ. από παλιότερη περιοδεία σε πτηνοτροφικό συνεταιρισμό)
Με επίσχεση εργασίας κλιμακώνουν τον αγώνα τους οι εργαζόμενοι στον ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟ ΑΡΤΑΣ ενάντια στην απλήρωτη εργασία και τη μείωση των μισθών κατά 15% που επιδιώκει η διοίκηση της επιχείρησης. Οι εργαζόμενοι μετά τη χτεσινή απεργία που κήρυξε το σωματείο αποφάσισαν τη συνέχιση του αγώνα κόντρα στην τρομοκρατία και τον εκφοβισμό που λαμβάνουν χώρα στο εργοστάσιο από την διοίκηση με πρώτο βιολί το γνωστό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ περιφερειακό του σύμβουλο στην Ηπειρο και πρόεδρο του συνεταιρισμού Παύλο Μίχα.

Από τα μεσάνυχτα της Κυριακής με τη στήριξη του Εργατικού Κέντρου Αρτας και του ΠΑΜΕ οι εργαζόμενοι βρέθηκαν μπροστά από την είσοδο της επιχείρησης για να περιφρουρήσουν την απεργία. Η εργοδοσία για να αποτρέψει τη μαζική συμμετοχή στην απεργία προχώρησε σε μπαράζ άθλιων και τρομοκρατικών πρακτικών, συνδυάζοντας τον εκφοβισμό με μορφές λοκ άουτ.

Συγκεκριμένα, με το που γνωστοποιήθηκε η απεργιακή κινητοποίηση την περασμένη Παρασκευή κατέφυγε στα δικαστήρια, για να ποινικοποιήσει την απεργία, ζητώντας την επιβολή προστίμων 5.000 ευρώ για 3 μέλη της διοίκησης του σωματείου, την προσωρινή φυλάκιση 6 μηνών. Στις εργοδοτικές απειλές προστέθηκε ο μηχανισμός υπονόμευσης της απεργίας. Μέτοχοι - μεγαλοπτηνοτρόφοι και άλλοι καλοθελητές της εργοδοσίας παρέμειναν μέσα στην επιχείρηση παραμονές της απεργιακής κινητοποίησης με φορτηγά να φράζουν την είσοδο. Ειδοποιήθηκαν τηλεφωνικά οδηγοί να πάρουν από το προηγούμενο βράδυ τα φορτηγά στα σπίτια, άλλαξε το ωράριο της βάρδιας, σταμάτησε η λειτουργία του σφαγείου. Χτες το πρωί, ο ίδιος ο πρόεδρος του πτηνοτροφικού συνεταιρισμού βρέθηκε μπροστά από τις πύλες της επιχείρησης για να ασκήσει πίεση στους εργαζόμενους. Παρά το όργιο απειλών και τρομοκράτησης, σημαντικό κομμάτι των εργαζομένων δεν πήγε για δουλειά και αποφάσισαν την συνέχιση του αγώνα με επίσχεση εργασίας.

Αξίζει να σημειωθεί πως την ίδια στιγμή που επιδιώκεται η επ' αόριστο μείωση των μισθών κατά 15% με πάνω από 300 εργαζόμενους να είναι απλήρωτοι εδώ και 5 μήνες, να αδυνατούν να καλύψουν ακόμη και στοιχειώδεις ανάγκες ο τζίρος υπολογίζεται στα 50.000.000 ευρώ το μήνα (η παραγωγή κυμαίνεται στα 220.000 περίπου κοτόπουλα τη βδομάδα και 2,60 ευρώ είναι η τιμή διάθεσης του προϊόντος). Κέρδη βγαλμένα από το βάθεμα της εκμετάλλευσης εργαζομένων και μικρομεσαίων πτηνοτρόφων, αφού την απλήρωτη εργασία και τις επιδιώξεις για μείωση των μισθών συμπληρώνουν οι απολύσεις, τα «μαύρα» μεροκάματα μεταναστών που δουλεύουν στο τμήμα παραλαβής για 15 ευρώ, τα πενιχρά τελικά εισοδήματα που λαμβάνουν οι μικρομεσαίοι πτηνοτρόφοι, τα οποία γίνονται φύλλο και φτερό από το αυξημένο κόστος παραγωγής. Στο φόντο των αντεργατικών αυτών πρακτικών, της πολιτικής που οδηγεί μεταξύ άλλων τους συνεταιρισμούς να λειτουργούν σαν ανώνυμες εταιρείες με γνώμονα το επιχειρηματικό κέρδος, η διοίκηση καρπώθηκε επιπλέον επενδυτικό πρόγραμμα συνολικά ύψους 10.000.000 ευρώ διπλασιάζοντας την παραγωγή, αφού η ημερήσια σφαγή των πτηνών αυξήθηκε από 30.000 στις 60.000. Την ίδια στιγμή, κρατά απλήρωτους τους εργαζόμενους για να βάλει χαφιεδοκάμερες ακόμη και μέσα στο κυλικείο και να φυτέψει φοίνικες. Τα παραπάνω σε καμία περίπτωση δεν είναι ξεκομμένα από την όξυνση του καπιταλιστικού ανταγωνισμού, των αναδιατάξεων που συντελούνται και στον κερδοφόρο τομέα των τροφίμων αφού ανοιχτό είναι το ενδεχόμενο συγχώνευσης - κατάργησης του ΠΤΗΝΟΤΡΟΦΙΚΟΥ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΜΟΥ ΑΡΤΑΣ όπως γίνεται και με το ξεπούλημα της ΓΑΛΑΚΤΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ΔΩΔΩΝΗ με ό,τι συνέπειες αυτό συνεπάγεται για εργαζόμενους και παραγωγούς, για τη διατροφή του λαού.

Συνέντευξη Τύπου εκφράζοντας την αμέριστη στήριξη στο δίκαιο αγώνα των εργαζομένων έδωσε το Εργατικό Κέντρο Αρτας υπογραμμίζοντας πως σημαντικό τμήμα της ντόπιας εργοδοσίας αξιοποιεί την κυρίαρχη αντεργατική πολική, την ασυδοσία κυβέρνησης και τρόικας στο όνομα της κρίσης για να κλιμακώσουν την επίθεση εις βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων

Ανακοίνωση συμπαράστασης και καταδίκης της εργοδοτικής τρομοκρατίας εξέδωσε και η ΚΟ Αρτας του ΚΚΕ. Αυτά, σημειώνει είναι τα αποτελέσματα του καπιταλιστικού δρόμου ανάπτυξης που κίνητρο δεν έχει την κάλυψη των διατροφικών αναγκών του λαού αλλά το κέρδος των μονοπωλίων και των επιχειρηματικών ομίλων του κλάδου. Οσο αυτός ο δρόμος θα συνεχίζεται τόσο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα θα οδηγούνται στη φτώχεια και την εξαθλίωση.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να βγάλουν τα πολιτικά τους συμπεράσματα και να καταδικάσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, τα κόμματα που στηρίζουν την ΕΕ. Να πάρουν την υπόθεση του αγώνα στα χέρια τους, να συσπειρωθούν στο σωματείο τους γύρω από τις αγωνιστικές δυνάμεις. Με στηρίγματα το Εργατικό Κέντρο Αρτας και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ να κλιμακώσουν τις αγωνιστικές κινητοποιήσεις τους, δίνοντας μαζικό αγωνιστικό «παρών» στην πρωτομαγιάτικη απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ