Τρίτη 19 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΥΓΕΙΑ
ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΕΘΝΙΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΠΑΡΟΧΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΥΓΕΙΑΣ
Καταργούνται 113 υγειονομικές μονάδες του ΙΚΑ

Ετοιμάζονται αυξήσεις στις εισφορές Υγείας

Κατάργηση των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών Υγείας του ΙΚΑ και αύξηση των εισφορών στον κλάδο Υγείας των ασφαλιστικών ταμείων με την, ταυτόχρονη, καθιέρωση κάρτας υγείας ενός «ελαχίστου πακέτου παροχών» είναι οι επόμενες ανατροπές που σχεδιάζει η κυβέρνηση στο χώρο της Υγείας.

Τα παραπάνω προκύπτουν, μεταξύ των άλλων, από την πολυσέλιδη «ενδιάμεση έκθεση» της «Ανεξάρτητης Ομάδας Εργασίας Ειδικών Εμπειρογνωμόνων στον τομέα Υγείας» που συγκροτήθηκε στα πλαίσια των ελέγχων της τρόικας. Εκεί λοιπόν και σε σχέση με τη λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) -όπου έχουν ενταχθεί το ΙΚΑ, ο ΟΑΕΕ, ο ΟΠΑΔ και ο ΟΓΑ- ομολογούνται τα εξής: «Σχετικά με το διαχωρισμό του κλάδου Υγείας από τον κλάδο Ασφάλισης στις 113 υγειονομικές μονάδες χωρίς αυτοτέλεια του ΙΚΑ, βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια ενοποίησης μη αυτοτελών υγειονομικών μονάδων με αυτοτελείς, με στόχο την ένταξη όλων των μονάδων (223 αυτοτελών και 113 μη αυτοτελών) στον ΕΟΠΥΥ». Προκύπτει, λοιπόν, καθαρά ότι με τις 113 «μη αυτοτελείς υγειονομικές μονάδες» του ΙΚΑ θα γίνει η αρχή της κατάργησης των πρωτοβάθμιων υπηρεσιών του Ιδρύματος, στην προοπτική να αλλάξουν, όπως αναφέρεται αλλού, χαρακτήρα και αυτές οι μονάδες. Δηλαδή να μετονομαστούν σε κέντρα υγείας αστικού τύπου ή να αποκτήσουν άλλη λειτουργία.

Στα «επιμέρους ζητήματα» του ΕΟΠΥΥ η έκθεση αντιμετωπίζει το ενδεχόμενο να μην επαρκέσει η χρηματοδότησή του με 0,6% του ΑΕΠ «δεδομένου ότι οι άλλες πηγές εσόδων του ΕΟΠΥΥ ενδέχεται να μειωθούν λόγω των δυσμενών οικονομικών συνθηκών». Εκτός από την κρατική επιχορήγηση οι πόροι του ΕΟΠΥΥ είναι οι εισφορές και η λεγόμενη επιστροφή (rebate) της φαρμακοβιομηχανίας και των φαρμακοποιών.

Το αντιστάθμισμα, κατά την Επιτροπή, είναι η «πιθανότητα αναπροσαρμογής των εισφορών», η οποία επιβάλλεται «σε σχέση με την ανακοστολόγηση των ιατρικών πράξεων, η οποία κρίνεται αναγκαία προκειμένου τα ασφαλιστικά ταμεία και ο ΕΟΠΥΥ να πληρώσουν το πραγματικό κόστος των υπηρεσιών που αγοράζουν». Μ' άλλα λόγια, τα ασφαλιστικά ταμεία και οι ασφαλισμένοι θα πληρώνουν με τιμές «ελεύθερης αγοράς» τις υπηρεσίες που θα αγοράζουν είτε από τον δημόσιο είτε από τον ιδιωτικό τομέα. Ο ΕΟΠΥΥ θα προσφέρει ένα «ελάχιστο πακέτο» που θα συμπληρώνεται με υπηρεσίες που θα πληρώνονται είτε από την τσέπη των ασφαλισμένων είτε μέσω της ιδιωτικής ασφάλισης. Μέσο, για την παροχή αυτού του ελάχιστου πακέτου, θα είναι η ατομική κάρτα υγείας που θα θεσπιστεί από την 1/1/2012 στους ασφαλισμένους και αποτελεί παραλλαγή της ηλεκτρονικής κάρτας που είχε εξαγγείλει παλιότερα η ΝΔ.

Η Επιτροπή αναφέρεται και στην πρόβλεψη του 3ου αναθεωρημένου μνημονίου, που προβλέπει τη μείωση κατά 2 δισ. ευρώ στη φαρμακευτική δαπάνη σε σχέση με το 2010, εκ των οποίων το 1 δισ. ευρώ πρέπει να πραγματοποιηθεί μέσα στο 2011. Ανάμεσα στα μέσα που προβλέπει η κυβέρνηση είναι η λεγόμενη αρνητική λίστα φαρμάκων και περιλαμβάνει κοντά στα 1.000 σκευάσματα. Δηλαδή τα φάρμακα αυτά θα τα πληρώνουν πια εξ ολοκλήρου οι ασφαλισμένοι από την τσέπη τους και θα υποστούν ένα χαράτσι από 80-150 εκατ. ευρώ το χρόνο.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Για τα δικαιώματα ασθενών και εργαζομένων(2013-06-06 00:00:00.0)
«Τρίβουν τα χέρια τους» οι επιχειρηματίες της Υγείας(2013-04-14 00:00:00.0)
Αγώνας για δωρεάν Υγεία(2013-01-26 00:00:00.0)
Σκέψεις για σύναψη δανείου με υποθήκευση των εργατικών εισφορών(2012-06-07 00:00:00.0)
Δωρεάν υπηρεσίες Υγείας για όλους(2012-01-06 00:00:00.0)
Ποδαρικό με παραπέρα υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας(2011-12-30 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ