Σάββατο 2 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΙΚΟ «ECONOMIST»
Δεδομένη η ελεγχόμενη χρεοκοπία στην Ελλάδα

Την αντιπαράθεση γύρω από τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ για τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας και την προοπτική η Ελλάδα και άλλες χώρες της ευρωζώνης να οδηγηθούν σε ελεγχόμενη χρεοκοπία, καταγράφει άρθρο του περιοδικού «Economist» («Εκόνομιστ»), που εκτιμά ότι η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία «έχουν χρεοκοπήσει» και πρέπει να το παραδεχτούν.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, «οι επενδυτές δεν πιστεύουν ότι θα πετύχουν οι διασώσεις» της Ελλάδας και της Ιρλανδίας και «έχουν δίκιο». Το «Economist» εκτιμά ακόμα πως «η Ελλάδα, η Ιρλανδία και η Πορτογαλία πρέπει να προχωρήσουν σε "κούρεμα" του χρέους τους νωρίτερα, όχι αργότερα (...) Στο παρασκήνιο, οι ειδικοί των αγορών προτείνουν τρόπους ελαχιστοποίησης του κόστους μιας ελεγχόμενης αναδιάρθρωσης των τραπεζών. Οι περισσότερες τράπεζες στον πυρήνα της ευρωζώνης, μπορούν να αντέξουν ένα χτύπημα από τις τρεις μικρές χώρες της περιφέρειας».

Σύμφωνα με το περιοδικό, «η μεγαλύτερη ελπίδα (σ.σ. για την Ελλάδα) βρίσκεται στο ΔΝΤ. Οι οικονομολόγοι του έχουν τη μεγαλύτερη εμπειρία από κρίσεις χρέους. Κάποιοι, σε ιδιαίτερες συζητήσεις παραδέχονται ότι η αναδιάρθρωση του χρέους είναι τελικά αναπόφευκτη. Είναι ώρα για τα "πρώτα βιολιά" του Ταμείου, να το πουν δημόσια και, μέσω της άρνησης δανεισμού περισσότερων χρημάτων αν δεν γίνει μια συμφωνία για το χρέος, να πιέσει τους μικρόψυχους πολιτικούς της Ευρώπης να κάνουν το σωστό».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ