Σάββατο 2 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΓΙΑ ΤΙΣ ΔΙΕΥΘΕΤΗΣΕΙΣ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ
Συντηρεί το σενάριο για προσφυγή στη Χάγη

Σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση απάντησε χτες ο Γ. Παπανδρέου στη Βουλή

Η Ελλάδα δε θέλει αναπαραγωγή της έντασης με την Τουρκία και είναι έτοιμη να εφαρμόσει συμφωνημένα ή και νέα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είπε χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση του Γ. Καρατζαφέρη. Για κερασάκι στην τούρτα της ελληνοτουρκικής προσέγγισης με την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και με όρους έξω από το διεθνές δίκαιο, ο πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι σε καμία περίπτωση δε θίγονται τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.

Αναφερόμενος στο επεισόδιο με το ιταλικό πλοίο «Εxrlorer», που έκανε εργασίες για την πόντιση οπτικής ίνας μεταξύ Μπάρι και Τελ Αβίβ, σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ και παρενοχλήθηκε από τουρκικό πλοίο, ο Γ. Παπανδρέου επιβεβαίωσε το απροκάλυπτο «γκριζάρισμα» μιας ακόμα περιοχής του Αιγαίου, με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών «συμμάχων».

Οπως είπε, αμέσως το υπουργείο Εξωτερικών έκανε διάβημα προς την Τουρκία και ήρθε σε επαφή με την ιταλική πλευρά, ενώ στην επιστροφή του, χωρίς να ενημερώσει τις ελληνικές αρχές που του είχαν δώσει την άδεια για τις εργασίες, το ιταλικό πλοίο ζήτησε και πήρε άδεια από τις τουρκικές αρχές, που δε διαθέτουν σχετική δικαιοδοσία. Κατά τον Γ. Παπανδρέου, κατά την επιστροφή του πλοίου περιπολούσε φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, χωρίς να εμφανιστεί τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Ακολούθως, οι ελληνικές αρχές ανακάλεσαν τις άδειες διεξαγωγής εργασιών που είχαν χορηγηθεί στο ιταλικό πλοίο και έκαναν σχετικά διαβήματα προς τις ιταλικές αρχές. Τις ίδιες ακριβώς μέρες που εξελισσόταν η ευθεία αμφισβήτηση της ελληνικής υφαλοκρηπίδας - ΑΟΖ νότια της Καρπάθου, ο υπουργός Αμυνας Ευ. Βενιζέλος, λεοντάριζε με θράσος ότι η Ελλάδα συμμετέχει στον πόλεμο ενάντια στη Λιβύη, για να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα στη θαλάσσια περιοχή Κρήτης - Λιβύης απέναντι στην Τουρκία!

Ο πρωθυπουργός ισχυρίστηκε ακόμα ότι η Ελλάδα μετέχει «με υπευθυνότητα και δημιουργική διάθεση στους κύκλους διερευνητικών επαφών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο», με βασική θέση ότι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών θα γίνει τελικά μέσω του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, εφόσον δεν προκύψει λύση από τις διμερείς επαφές. Η Ελλάδα, είπε, προτείνει σε όλες τις γειτονικές χώρες της στη Μεσόγειο την οριοθέτηση όλων των θαλασσίων ζωνών, όπως έγινε και με την υπό κύρωση σύμβαση με την Αλβανία.

O πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης στην ομιλία του είπε ότι τα όσα έγιναν με το ερευνητικό ιταλικό πλοίο δημιουργούν ντε φάκτο συνθήκες διεκδίκησης ΑΟΖ από την Τουρκία στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ενώ ισχυρίστηκε ότι υπάρχει από την πλευρά της Τουρκίας αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στη νήσο Ζουράφα, στο βόρειο Αιγαίο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ