Παρασκευή 1 Απρίλη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 23
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΧΩΡΟΤΑΞΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ
Μοχλός για επιχειρηματική δράση στη δημόσια περιουσία

Στην αναθεώρηση των ειδικών χωροταξικών σχεδίων των 12 περιφερειών της χώρας που θα ολοκληρωθεί μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, προχωρά η κυβέρνηση με στόχο τη διευκόλυνση της κερδοφορίας του κεφαλαίου με την ανάπτυξη επενδύσεων σε τομείς όπως το περιβάλλον, η ενέργεια, ο τουρισμός, η βιομηχανία, οι μεταφορές κ.λπ., όπως προκύπτει από χτεσινή συνέντευξη Τύπου του αναπληρωτή υπουργού ΠΕΚΑ Ν. Σηφουνάκη.

Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο υπουργός επιβεβαίωσε παράλληλα το δημοσίευμα του «Ριζοσπάστη» της Κυριακής ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον Τουρισμό και την προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων τύπου fast track, με στόχο τη διευκόλυνση των επενδύσεων του μεγάλου κεφαλαίου στον τουρισμό και το ξεπούλημα σε επιχειρηματίες των δημόσιων εκτάσεων - «φιλέτων» για τη δημιουργία σύνθετων τουριστικών εγκαταστάσεων και τουριστικών κατοικιών. Οπως δήλωσε ο υπουργός την πρωτοβουλία για τις ρυθμίσεις αυτές έχουν τα υπουργεία Οικονομικών και Πολιτισμού, ενώ το υπουργείο Περιβάλλοντος θα εκφράσει τις απόψεις του στη συνέχεια και θα επιμείνει, προφανώς για δημιουργία εντυπώσεων, να είναι όσο το δυνατό χαμηλότερος ο συντελεστής δόμησης...

Οι ρυθμίσεις αυτές:

  • Θα καθιερώνουν διαδικασίες - εξπρές για την αδειοδότηση τουριστικών επενδύσεων.
  • Αλλάζουν προς το ευνοϊκότερο τους όρους για επενδύσεις σε Περιοχές Ολοκληρωμένης Τουριστικής Ανάπτυξης (ΠΟΤΑ).
  • Θα καθιερώνουν νέους τύπους τουριστικών επενδύσεων, όπως τα σύνθετα τουριστικά καταλύματα, στις οποίες θα περιλαμβάνονται και τουριστικές κατοικίες, που θα μπορούν να αναπτύσσονται σε εκτάσεις τουλάχιστον 150 στρεμμάτων κ.ά.

Ο υπουργός ανέφερε κάποια παραδείγματα των κατευθύνσεων που θα δώσει το υπουργείο για την κατάρτισή τους, όπως: Στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης ο χωροταξικός σχεδιασμός θα πρέπει να συμβάλει στο στρατηγικό σχεδιασμό για χώρους μεταναστών στα σύνορα, δηλαδή στη γενικότερη αντιμεταναστευτική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ. Ο χωροταξικός σχεδιασμός σε Νότιο Αιγαίο και Κρήτη θα πρέπει να συμβάλει στην ανάπτυξη των τουριστικών υπηρεσιών, ενώ στη Θεσσαλία στην αναδιάρθρωση των καλλιεργειών, προφανώς με βάση τις κατευθύνσεις της αντιαγροτικής ΚΑΠ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ