Παρασκευή 1 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Χωροταξία για το κεφάλαιο

Η κυβέρνηση θριαμβολογεί ότι με την υπερψήφιση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου και - κυρίως - με τα Ειδικά χωροταξικά Σχέδια για τον Τουρισμό, τη Βιομηχανία, τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), τον Παράκτιο Χώρο και τους Ορεινούς Ογκους, που προωθεί, πετυχαίνει μια «μεγάλη μεταρρύθμιση». Και πραγματικά έτσι είναι. Μόνο που η κυβέρνηση σκόπιμα προσπαθεί να αποκρύψει ότι και αυτή, κοντά στις άλλες (Παιδεία, Υγεία, Ασφαλιστικό, Εργασιακές Σχέσεις κλπ.), η μεταρρύθμιση ωφελεί μόνο τους σχεδιασμούς του μεγάλου κεφαλαίου. Πρόκειται ουσιαστικά για νομοθετήματα που παραδίδουν τη γη, ακόμη και τα πιο πολύτιμα φυσικά οικοσυστήματα της χώρας, στο μεγάλο κεφάλαιο για να κάνει τις χρυσοφόρες επενδύσεις του. Και μάλιστα όταν πέρσι και φέτος ο δασικός πλούτος της χώρας παραδίδεται στην πυρά με ιδιαίτερη ένταση από τους εμπρηστές.

Ο Χωροταξικός Σχεδιασμός, παρά τα όσα ισχυρίζονται κατά καιρούς η κυβέρνηση, τα άλλα κόμματα του ευρωμονόδρομου και διάφοροι άλλοι φορείς, δεν είναι μια κοινωνικά ουδέτερη τεχνοκρατική διαδικασία. Στοχεύει στην οργάνωση του χώρου, σύμφωνα με τα συμφέροντα και τις επιλογές της άρχουσας τάξης. Η ίδια η Εισηγητική Εκθεση του Εθνικού Χωροταξικού Σχεδίου επικαλείται «τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και την αύξηση της ελκυστικότητας της χώρας για την προώθηση παραγωγικών επενδύσεων σε κλάδους στους οποίους διαθέτει συγκριτικό πλεονέκτημα». Αλλά και ο ίδιος ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ προ ημερών σε δηλώσεις του αμέσως μετά τη συνεδρίαση της Κυβερνητικής Επιτροπής, που αποφάσισε την επιτάχυνση θεσμοθέτησης των Ειδικών Σχεδίων, ομολόγησε απερίφραστα ότι αυτό γίνεται για την ...«ασφάλεια των επενδύσεων»!

Στους τομείς της βιομηχανίας, των ΑΠΕ και του τουρισμού, η κεντρική λογική των νομοθετημάτων είναι η άρση των όποιων περιορισμών και ο καθορισμός χρήσεων γης που θα επιτρέπουν την ανεμπόδιστη επενδυτική δραστηριότητα του μεγάλου κεφαλαίου, ώστε να διασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή κερδοφορία. Ετσι παρέχεται η δυνατότητα χωροθέτησης εγκαταστάσεων σε ορεινούς όγκους, παραλίες, δάση, γεωργικές εκτάσεις υψηλής παραγωγικότητας, αιολικά πάρκα, ακόμη και σε πυρήνες εθνικών δρυμών και περιοχών ιδιαίτερου φυσικού κάλλους! Περιοχές, από τους εθνικούς δρυμούς της Πίνδου και του Ολύμπου ως τις βραχονησίδες, «φωτογραφίζονται» ως τουριστικά κέντρα «ήπιας» ή «εντατικής» ανάπτυξης. Προστατευόμενες - υποτίθεται - περιοχές, συμπεριλαμβανομένων και περιοχών που καίνε οι πυρκαγιές, αλλάζουν μέσα σε μια νύχτα χρήση, για την προσέλκυση επιχειρηματιών που θα φτιάξουν τουριστικές μονάδες, συνεδριακά κέντρα, γήπεδα γκολφ...

Είναι προφανές πλέον ότι αυτή η πολιτική, όλες αυτές οι «μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησης της ΝΔ, στο πλαίσιο της λεγόμενης πράσινης οικονομίας, όπως παλιότερα ο «εκσυγχρονισμός» της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, ευνοούν μόνο τα μεγάλα συμφέροντα. Ο λαός - αποδείχτηκε πλέον ανάγλυφα και κατά τη διάρκεια των περσινών μεγάλων πυρκαγιών και από ό,τι επακολούθησε - είναι ανοχύρωτος και δεν έχει τίποτε να κερδίσει. Οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου και της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ τον έχουν καταδικάσει να ζει επικίνδυνα, χωρίς στοιχειώδεις υποδομές (πυροπροστασία, αντιπλημμυρική προστασία, αντισεισμική θωράκιση κ.ά.). Γι' αυτό και δεν έχει άλλη επιλογή από την πάλη για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ