Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΜΕΓΑΛΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΙ
Τσακίστε τις αντιδράσεις με ... παράλληλες δομές

Τσακίστε τις αντιδράσεις στην εφαρμογή του μνημονίου, με αποφασιστικές κινήσεις υλοποίησης των αντιλαϊκών επιλογών και αναδιαρθρώσεων. Αυτό ζήτησε, επί της ουσίας, ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών του ΣΕΒ, του γνωστού ΙΟΒΕ, Γ. Στουρνάρας, σε ομιλία που έκανε κατά τη διάρκεια ημερίδας που διοργάνωσε χτες το υπουργείου Οικονομικών με θέμα τον «μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής». Ανέφερε συγκεκριμένα: «Αν κατεστημένα συνδικαλιστικά ή άλλα συμφέροντα εμποδίσουν τις μεταρρυθμίσεις υπάρχει λύση: Η δημιουργία ιδιωτικών ανταγωνιστικών δομών» και σαν παράδειγμα ανέφερε την ιδιωτικοποίηση της προβλήτας του ΟΛΠ, την οποία η κυβέρνηση της ΝΔ παρέδωσε στην κινεζική COSCO. Φυσικά, οι απόψεις αυτές δεν είναι προσωπικές καθώς εκφράζουν τους ηγετικούς κύκλους της άρχουσας τάξης οι οποίοι απαιτούν την «διά πυρός και σιδήρου» εφαρμογή του μνημονίου.

Το υπουργείο Οικονομικών, μέσω της ημερίδας, επιχείρησε να εμφανίσει τα βάρβαρα μέτρα της περιόδου 2012 - 2014, σαν αποτέλεσμα ...«κοινωνικού διαλόγου». Απέτυχε όμως παταγωδώς, καθώς στη σύναξη που διοργάνωσε δε συμμετείχε κανένα κόμμα της αντιπολίτευσης, ενώ οι επιλεγμένοι ομιλητές είναι γνωστοί θιασώτες της εφαρμοζόμενης κυβερνητικής πολιτικής. Οσο, όμως, κι αν προσπάθησαν να εμφανίσουν ως μονόδρομο τις πολιτικές του μνημονίου, από ορισμένες τοποθετήσεις, διαφάνηκε η δραματική κατάσταση με την οποία βρίσκονται αντιμέτωπα τα λαϊκά στρώματα.

Σαν παράδειγμα αναφέρουμε την παρέμβαση του εκπροσώπου της Τράπεζας της Ελλάδας Ισαάκ Σαμπεθάι, ο οποίος υποστήριξε ότι αν η ανεργία συνεχίσει να αυξάνεται με τους ρυθμούς του δ' τριμήνου του 2010, στο τέλος του 2011 θα φτάσει το 16,5%! Παράλληλα, κυβερνητικά στελέχη ομολόγησαν ότι η ανεργία δεν πρόκειται να αποκλιμακωθεί πριν το 2015. Δείγμα μόνο των άγριων κυβερνητικών προθέσεων σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του νέου εξοντωτικού προγράμματος λιτότητας της περιόδου 2012-2014, έδωσε στην ομιλία του ο υπουργός Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου, ο οποίος επί της ουσίας προέγραψε τις όποιες κοινωνικές δαπάνες και τις ισχύουσες φοροαπαλλαγές.

Ανέφερε συγκεκριμένα ότι αυτές θα χορηγούνται πλέον μέσα από «στοχευμένες παροχές σε αυτούς που πραγματικά τις έχουν ανάγκη». Πρόκειται για ανοικτή ομολογία των προθέσεων της κυβέρνησης να προχωρήσει σε άγρια καρατόμηση των κοινωνικών επιδομάτων - τα οποία πλέον θα χορηγούνται με αυστηρά εισοδηματικά κριτήρια - με αφετηρία το όριο φτώχειας που προσδιορίζεται κοντά στα 6.500 ευρώ - και των φορολογικών δαπανών οι οποίες σήμερα μειώνουν το φορολογούμενο εισόδημα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ