Τετάρτη 23 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΝΕΡΓΕΙΑ
Σκληρό «παζάρι» και επιταχύνσεις

Εντονες διαβουλεύσεις για την «τελική πράξη» της απελευθέρωσης της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και προώθηση των σχεδίων για τους αγωγούς

Τα λεφτά και τα συμφέροντα στο χώρο της ηλεκτροπαραγωγής είναι πολλά, οδηγώντας εκ των πραγμάτων σε ένα διαρκή «αναβρασμό», αφού και οι εξελίξεις είναι διαρκείς, αυτήν την περίοδο της κορύφωσης των θεσμικών αλλαγών για την ολοκληρωτική παράδοση του ηλεκτροπαραγωγικού τομέα στο μεγάλο, ντόπιο και ξένο, κεφάλαιο. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής συναντήθηκε χτες για άλλη μια φορά με τους μεγάλους επιχειρηματίες της Ενέργειας για το νομοσχέδιο συμμόρφωσης με το «3ο ενεργειακό πακέτο» της ΕΕ, ενώ Ελληνες και ξένοι επιχειρηματίες και τεχνοκράτες κουβέντιαζαν στο Μέγαρο Μουσικής για την «πράσινη ενέργεια». Οι συζητήσεις αυτές συνέπεσαν με δημοσιεύματα για τις αλλεπάλληλες προσθαφαιρέσεις διατάξεων που γίνονται στο νομοσχέδιο, ενώ ο υπεύθυνος Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της ΝΔ Σ. Καλαφάτης άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για «παλινωδίες» και μη διάλογο με τα κόμματα για το νομοσχέδιο, με συνέπεια να απειλείται η συμμόρφωση της χώρας με τις επιταγές της ΕΕ, σημειώνοντας ότι «το Τρίτο Πακέτο Απελευθέρωσης της Αγοράς Ενέργειας είναι η τελευταία ευκαιρία για τη χώρα μας. Η εναρμόνισή του και η ορθολογική του εφαρμογή αποτελεί θεσμική υποχρέωση της Ελλάδος ως κράτος μέλος της ΕΕ».

Ωστόσο, το παζάρεμα και οι συνακόλουθες αντιθέσεις για το επίμαχο νομοσχέδιο - που προβλέπει μεταξύ άλλων τη δυνατότητα πώλησης μέρους του δικτύου Μεταφοράς της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο ανήκει στη ΔΕΗ - δεν είναι απόδειξη των διαφορών κυβέρνησης, ΝΔ, ΕΕ και επιχειρηματιών, αλλά της κοινής τους αντίληψης για την ενεργειακή πολιτική. Ολοι συμφωνούν ότι «κουμάντο» πρέπει να κάνει ο ιδιωτικός τομέας και έχουν επιμέρους μόνο απόψεις για τον τρόπο επίτευξης αυτού του στόχου, αφού καλούνται να εξισορροπήσουν και τον ανταγωνισμό των κεφαλαιοκρατών που εμπλέκονται στο «παιχνίδι». Στη συνάντηση στο υπουργείο συμμετείχαν ο πρόεδρος της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) Ν. Βασιλάκος και οι παραγωγοί: Αρθ. Ζερβός, Δ. Κοπελούζος, Ε. Μυτιληναίος, Γ. Περιστέρης, Α. Καλλιτσάντζης, Θ. Βάρδας, Μ. Κακαράς.

Παρών στη συνάντηση, εκτός από την υπουργό Τ. Μπιρμπίλη, ήταν και ο υφυπουργός Γ. Μανιάτης, που χτες το απόγευμα, στην εκδήλωση για την «πράσινη ενέργεια», σημείωσε ότι η συγκεκριμένη πολιτική της κυβέρνησης απαντά τόσο στην οικονομική, όσο και στην περιβαλλοντική κρίση που βιώνει η χώρα και τη συνέδεσε, μεταξύ άλλων, με «το άνοιγμα της αγοράς Ενέργειας με την υιοθέτηση των ρυθμίσεων του 3ου ενεργειακού πακέτου».

Ο υφυπουργός επαναβεβαίωσε την προσήλωση της κυβέρνησης και στην πολιτική του «ενεργειακού κόμβου», αναφέροντας ότι στηρίζει και τον πετρελαιαγωγό Μπουργκάς - Αλεξανδρούπολης. Ανέφερε, μάλιστα, ότι χτες έγινε στις Βρυξέλλες τετραμερής συνάντηση ΕΕ - κοινοπραξίας - Ελλάδας - Βουλγαρίας στο πλαίσιο της παρέμβασης της ΕΕ για συντονισμό σχετικά με τα ζητήματα των διασυνοριακών περιβαλλοντικών εκτιμήσεων. Σήμερα θα συζητηθεί ξανά στο υπουργικό συμβούλιο και το νομοσχέδιο για τη χάραξη του αγωγού, στο οποίο θα περιληφθεί τροπολογία για την ίδρυση των Επιχειρήσεων Αερίου (ΕΠΑ) Ανατολικής Μακεδονίας, Κεντρικής Μακεδονίας και Στερεάς. Σημείωσε, επίσης, τη συνεργασία της Ελλάδας με άλλα κράτη της ΕΕ για να χαρακτηριστεί ο αγωγός φυσικού αερίου South Stream «έργο ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος».

Στο Υπουργικό Συμβούλιο θα συζητηθούν και οι «ειδικές ρυθμίσεις» για την επιτάχυνση των διαδικασιών κατασκευής του υποθαλάσσιου αγωγού «Ποσειδών», που θα αποτελέσει το τελικό τμήμα του αγωγού Τουρκίας - Ελλάδας - Ιταλίας. Σημείωσε, ακόμη, ότι το νομοσχέδιο για τους υδρογονάνθρακες θα προβλέπει μείωση της φορολόγησης των ενδιαφερόμενων επιχειρήσεων και εδαφική διεύρυνση των υπό έρευνα περιοχών.

Τέλος, τις επόμενες βδομάδες αναμένεται ο κατάλογος των επιλεγέντων εταιρειών για την παραχώρηση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης,«το οποίο αναμένεται να συμβάλει αποφασιστικά στην απελευθέρωση της αγοράς λιγνιτικής ενέργειας στη χώρα», όπως τόνισε ο υφυπουργός.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ