Παρά τα 180 εκατομμύρια ευρώ καθαρά κέρδη μέσα στο 2010
Μειώσεις αποδοχών των εργαζομένων που υπολογίζεται ότι θα φτάνουν ακόμα και το 40% και πρόσληψη νέων εργαζομένων πιο φτηνών και με λιγότερα δικαιώματα αξιώνει η διοίκηση του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ), μέσω της επιχειρησιακής σύμβασης εργασίας που διαπραγματεύεται με το Σωματείο εργαζομένων, εξειδικεύοντας ουσιαστικά τις πρόσφατες εντολές κυβέρνησης - ΕΕ και ΔΝΤ. Να σημειώσουμε ότι πρόσφατα η επιχείρηση ανακοίνωσε ότι τα καθαρά της κέρδη το 2010 έφτασαν τα 180 εκατομμύρια ευρώ, παρά τη μείωση της ζήτησης στα πετρελαιοειδή προϊόντα κατά 14% την ίδια χρονιά.
Ηδη, πάντως, οι εργαζόμενοι προχώρησαν μετά από απόφαση του Γενικού Συμβουλίου του Πανελλαδικού τους Σωματείου σε μια πρώτη αγωνιστική απάντηση στα σχέδια της εργοδοσίας με 4ωρες στάσεις εργασίας που έκαναν την Παρασκευή και χτες Δευτέρα, ενώ το Σαββατοκύριακο πραγματοποίησαν δύο 24ωρες επαναλαμβανόμενες απεργίες, μπλοκάροντας τις φορτώσεις καυσίμων, αλλά και τα έργα επέκτασης των εγκαταστάσεων στην Ελευσίνα. Επόμενο αγωνιστικό βήμα που έχει αποφασίσει το ΓΣ είναι η κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με δύο 10ήμερες απεργιακές κινητοποιήσεις - λόγω του χαρακτήρα των διυλιστηρίων απαιτείται πολυήμερη και τμηματική παύση της παραγωγής - οι οποίες θα εξαγγελθούν ανάλογα με τις εξελίξεις των διαπραγματεύσεων.
Οι προτάσεις που κατέθεσε η εργοδοσία των ΕΛΠΕ για τη νέα επιχειρησιακή σύμβαση χρησιμοποιούν ως πρόφαση την ανάγκη αύξησης της «ανταγωνιστικότητας» και «παραγωγικότητας» και οδηγούν σε μείωση των αποδοχών, μεταξύ άλλων, μέσω:
Παρά το γεγονός ότι τις προτάσεις αυτές η επιχείρηση τις είχε παρουσιάσει και πριν από λίγα χρόνια, η πλειοψηφία του σωματείου αλλά και της Ομοσπονδίας (ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ) προσπαθούσαν να δημιουργήσουν αυταπάτες στους εργαζόμενους, καθώς υποστήριζαν ότι δε θα αγγίξουν τους ίδιους.
Γι' αυτό και η παράταξη «Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΕΛΠΕ» (συσπειρώνεται στις γραμμές του ΠΑΜΕ), καλεί με ανακοίνωση τους εργαζόμενους να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους, να υπερασπιστούν και να διεκδικήσουν πραγματικές αυξήσεις.