Τρίτη 22 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΣ
Επικίνδυνες ελλείψεις και χαράτσια στους ασθενείς

Μέσα στην τριετία 2007-2009 γίνονταν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο 13.600 χειρουργεία ετησίως. Το 2010 έγιναν 12.400, δηλαδή 1.200 λιγότερα εξαιτίας έλλειψης υλικών και προσωπικού. Οι ασθενείς αυτοί είτε έμειναν χωρίς θεραπεία, είτε πήγαν στον ιδιωτικό τομέα Υγείας

Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Από παλιότερη κινητοποίηση εργαζομένων στον «Ευαγγελισμό»
Υποχρηματοδότηση, τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, ελλείψεις βασικών υγειονομικών υλικών, όπως γάζες, βαμβάκι, οινόπνευμα, αλλά και σε φάρμακα και άγρια χαράτσια για τους ασθενείς στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο νοσοκομείο, ιδιωτικοποιήσεις. Στο οριακό αυτό σημείο, για εργαζόμενους και ασθενείς, στον οικονομικό στραγγαλισμό και την επιχειρηματική λειτουργία, προκειμένου να έχει έσοδα, οδηγείται ο «Ευαγγελισμός».

Σε χτεσινή συνέντευξη το Σωματείο Εργαζομένων Νοσοκομείου Ευαγγελισμός (ΣΕΝΕ) και η 5μελής Επιτροπή ΕΙΝΑΠ επισήμαναν ότι μετά την προφορική εντολή του υπουργείου Υγείας «μειώστε τις δαπάνες για υλικά κατά 30%» και τις περικοπές των προϋπολογισμών των νοσοκομείων, ο «Ευαγγελισμός» αντιμετωπίζει σοβαρή έλλειψη σε υλικά (οινόπνευμα, χαρτί υγείας, βαμβάκι, γάντια, φιάλες θώρακος, πλαστικοί τραχειοσωλήνες, ελαστικοί επίδεσμοι, αυτοκόλλητες γάζες, μάσκες νεφελοποίησης κ.ά.). Ειδικότερα, στα εργαστήρια υπάρχει μεγάλη δυσκολία, αφού δεν υπάρχουν τα υλικά για αναγκαίες εξετάσεις. Σοβαρό πρόβλημα υπάρχει και σε εξοπλισμό, σε μηχανήματα υπερήχων και απεικόνισης, νέες τεχνολογίες που μπορούν να σώσουν ζωές και υπάρχουν ήδη εδώ και χρόνια στον ιδιωτικό τομέα.

«Τα έτη 2007, 2008, 2009 γίνονταν στο νοσοκομείο κατά μέσο όρο 13.600 χειρουργεία το χρόνο. Το 2010 έγιναν 12.400, δηλαδή 1.200 λιγότερα, είτε λόγω έλλειψης υλικών, είτε λόγω έλλειψης σε προσωπικό. Οι ασθενείς αυτοί που δεν εγχειρήθηκαν στον "Ευαγγελισμό" είτε έμειναν χωρίς θεραπεία, είτε πήγαν στον ιδιωτικό τομέα Υγείας», επισήμανε ο πρόεδρος του ΣΕΝΕ Ηλίας Σιώρας.

Στο νοσοκομείο παραμένουν κενές 1.450 οργανικές θέσεις προσωπικού. Εκκρεμούν εδώ και χρόνια 105 θέσεις γιατρών, κρίθηκαν μόνο 20 και δε διορίστηκε κανείς. Η διοίκηση προσπαθεί να μπαλώσει τα κενά με επικουρικούς. «Η αναλογία 5 προς 1 στους διορισμούς θα προκαλέσει κατάργηση υπηρεσιών. Τις αντιλαϊκές συγχωνεύσεις τις ονομάζουν τώρα ...λειτουργικές διασυνδέσεις τμημάτων», επισήμαναν οι εκπρόσωποι του ΣΕΝΕ.

Αγρια χαράτσια στο νοσοκομείο - επιχείρηση

Την ίδια ώρα, οι ασθενείς καλούνται να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη στο εμπορευματοποιημένο δημόσιο νοσοκομείο. Ηδη, έχουν κοπεί εκατοντάδες εξετάσεις και φάρμακα που μέχρι πρόσφατα καλύπτονταν απ' τα ασφαλιστικά ταμεία και πλέον πρέπει να τις πληρώνουν οι ασθενείς.

Για παράδειγμα, για τους ασφαλισμένους του ΟΠΑΔ δεν καλύπτονται πλέον η εξέταση PCA για τον καρκίνο του προστάτη, όλοι οι υπέρηχοι και οι μαστογραφίες, ο έλεγχος αυτοανοσίας για τα ρευματικά νοσήματα, η εξέταση για γλυκοζιλιωμένη αιμοσφαιρίνη που είναι αναγκαία για την παρακολούθηση της θεραπείας των διαβητικών, που στη χώρα μας υπολογίζονται σε 600.000.

Οι εργαζόμενοι και γιατροί του «Ευαγγελισμού» επισήμαναν ότι οι ασθενείς πληρώνουν όλο και περισσότερα στα ταμεία του νοσοκομείου, είτε το πρωί, είτε το απόγευμα στα ιδιωτικά ιατρεία. Ολα αυτά μάλιστα όταν αυξάνουν δραματικά τα τελευταία χρόνια οι ανασφάλιστοι ασθενείς. Σε αυτές τις συνθήκες και ενώ το νοσοκομείο έπρεπε να έχει χρηματοδοτηθεί απ' το κράτος με 5,5 εκατ. ευρώ για τη νοσηλεία των απόρων και ανασφάλιστων, τα τελευταία χρόνια πήρε μόνο 350.000 ευρώ και τα υπόλοιπα πρέπει να τα καλύψει το ίδιο νοσοκομείο απ' την επιχειρηματική του δραστηριότητα. «Τα πράγματα θα γίνουν ακόμα χειρότερα με την καθιέρωση των διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων από τον Εθνικό Οργανισμό Παροχών Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) που θα καθιερώσουν ένα ελάχιστο επίπεδο παροχών, δυσκολεύοντας αφάνταστα το επιστημονικό έργο και αναγκάζοντας τους ασθενείς να πληρώνουν για τις περισσότερες υπηρεσίες Υγείας», τόνισαν.

Οι εργαζόμενοι δουλεύουν σε συνθήκες υπερεντατικοποίησης, ενώ δεν έχουν πληρωθεί τις υπερωρίες απ' το Δεκέμβρη του 2010. Αντίστοιχα, οι 450 εργολαβικοί εργάτες δουλεύουν κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας, αφού οι εργοδότες απειλούν με στόχο να μη γραφτούν οι εργαζόμενοι στο Σωματείο. Επιπλέον, πληρώνονται με 1 και 2 μήνες καθυστέρηση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ