Κυριακή 20 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Καταγράφουν κέρδη!

«Παράπλευρη απώλεια» της τεράστιας καταστροφής που ακόμη βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ιαπωνία αποτελεί η «πτώση» που καταγράφουν τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, ωστόσο ως «αισιόδοξη νότα» παρουσιάζεται από το διεθνή οικονομικό Τύπο η άνοδος, για δεύτερη συνεχόμενη μέρα προχτές, των εταιρειών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας.

Μπορεί το παραπάνω να προκαλεί ανατριχίλα τουλάχιστον, αν όχι αηδία, για τους «γύπες» του διεθνούς χρηματιστικού κεφαλαίου, οι οποίοι κερδοσκοπούν πάνω από το τραυματισμένο κορμί του γιαπωνέζικου λαού, ωστόσο καθόλου έκπληξη δεν πρέπει να προκαλεί. Γι' αυτούς, για το μεγάλο κεφάλαιο συνολικά, κάθε «κρίση» - ακόμη και ανθρωπιστική - είναι και μια ευκαιρία για ακόμη περισσότερα κέρδη, όπως έχουν αποδείξει πολλές φορές στο παρελθόν και συνεχίζουν να αποδεικνύουν.

Γιατί, μπορεί ένας καταστροφικός σεισμός ή ακόμη και ένα πυρηνικό ατύχημα να επιφέρει την απώλεια χιλιάδων ανθρώπινων ζωών, την ίδια στιγμή όμως για κάποιους άλλους σημαίνει κατακόρυφη αύξηση της αξίας των μετοχών τους. Οσο θα προχωρούν οι μέρες και η τραγωδία στη χώρα θα εξελίσσεται - με την ευχή να μην επιβεβαιωθούν οι χειρότερες προβλέψεις σε σχέση με τη διαρροή πυρηνικού καυσίμου - η απανθρωπιά ή καλύτερα η μισάνθρωπη φύση του καπιταλισμού θα κάνει ολοένα και πιο αισθητή την παρουσία της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ