Κυριακή 20 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Συμμετέχει ενεργά στα ιμπεριαλιστικά σχέδια επίθεσης στη Λιβύη
  • Σούδα και Ακτιο έχουν παραδοθεί στον πολεμικό σχεδιασμό
  • Αεροσκάφη και φρεγάτες θα συμβάλλουν στις επιχειρήσεις, που κατά τον υπουργό Εξωτερικών, Δημ. Δρούτσα, είναι «ανθρωπιστικού περιεχομένου»

Οι ελληνικές φρεγάτες και τα στρατιωτικά μέσα έτοιμα να συμμετάσχουν στο μακελειό στη Λιβύη
Οι ελληνικές φρεγάτες και τα στρατιωτικά μέσα έτοιμα να συμμετάσχουν στο μακελειό στη Λιβύη
Το «πράσινο φως» για την εμπλοκή και την ενεργή συμμετοχή της Ελλάδας στη σχεδιαζόμενη ιμπεριαλιστική πολεμική επιδρομή εναντίον της Λιβύης με το πρόσχημα της «ανθρωπιστικής κρίσης» ανακοίνωσε και επίσημα την Παρασκευή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ.

Σε σύσκεψη του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου με τους υπουργούς Εθνικής Αμυνας Ευαγ. Βενιζέλο και Εξωτερικών Δ. Δρούτσα, καθώς και τον αναπληρωτή υπουργό Εθνικής Αμυνας Π. Μπεγλίτη καταλήχτηκε να μπει «στα γεμάτα» η χώρα στους πολεμικούς σχεδιασμούς με ό,τι απαιτηθεί από τους ιμπεριαλιστές συμμάχους. Εκτός από τα πλοία, τα αεροσκάφη, τις βάσεις της Σούδας και του Ακτίου, τα λιμάνια, δόθηκαν και άδειες υπερπτήσεων και αεροδρόμια, καθώς και κάθε άλλη απαραίτητη διευκόλυνση στις κυβερνήσεις των Γαλλίας και Βρετανίας, όπως το ζήτησαν.

Ο πρωθυπουργός συμμετείχε χτες και σε σύνοδο στο Παρίσι σχετικά με τις εξελίξεις στη Λιβύη, μετά από πρόσκληση του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί, που θέλει να μπει μπροστά στις πολεμικές επιχειρήσεις.

Γαλλία και Βρετανία, με τη συμφωνία της Ουάσιγκτον, φέρονται έτοιμες να αναλάβουν την πολεμική δράση κατά της Λιβύης, ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει εμπλοκή και κωλυσιεργία στο ΝΑΤΟ, από χώρες που είναι αντίθετες στην επίθεση, όπως για παράδειγμα η Γερμανία ή η Τουρκία... Ο Ελληνας πρωθυπουργός πριν αναχωρήσει για το Παρίσι είχε τηλεφωνικές επικοινωνίες με τον Τούρκο πρωθυπουργό Τ. Ερντογάν και τον πρωθυπουργό της Λιβύης.

Συμμετοχή στην προετοιμαζόμενη επιδρομή

Εξάλλου και προκειμένου να καθοριστούν οι λεπτομέρειες της ελληνικής εμπλοκής, το απόγευμα της Παρασκευής έγινε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Αμυνας (ΚΥΣΕΑ) που «κάλυψε» πολιτικά την ειλημμένη απόφαση. «Συμμετέχουμε σ΄ όλα εκτός από τους βομβαρδισμούς στο λιβυκό έδαφος», σημείωνε χτες κυβερνητικός παράγοντας σε μια προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από την απόφαση της κυβέρνησης να συμμετέχει ενεργά στις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η απόφαση αυτή του ΚΥΣΕΑ, που κοινοποιήθηκε στο ΝΑΤΟ, περιλαμβάνει:

1) Τη συμμετοχή της Ελλάδας με τέσσερα μαχητικά αεροσκάφη τύπου «F-16», αλλά και ένα αεροσκάφος εναέριας προειδοποίησης και ελέγχου, το «Erieye EMB-145 AEW&C», που θα πραγματοποιούν περιπολίες στην περιοχή μεταξύ Σικελίας και Λιβύης. Τα μαχητικά, σύμφωνα με πληροφορίες, θα απογειώνονται από τον Αραξο ή άλλα ελληνικά αεροδρόμια. (Αν υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί της κυβέρνησης, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη θα πάρουν μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις εκτός ελληνικών συνόρων).

2) Τα αεροσκάφη της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως αεροσκάφη υποστήριξης των μαχητικών που θα αναλάβουν τους βομβαρδισμούς εντός Λιβύης.

3) Δυο ελικόπτερα της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας θα τεθούν στη διάθεση των αεροπορικών δυνάμεων που θα επιτεθούν σε στόχους εντός Λιβύης.

4) Τη συνέχιση της ναυτικής παρουσίας της Ελλάδας στην περιοχή σε επίπεδο δύο φρεγατών - «Ψαρά» και «Λήμνος» - με ανοιχτό το ενδεχόμενο να αυξηθεί ο αριθμός τους.

Το πρόσχημα της συμβολής στην... ανθρωπιστική επιχείρηση επανέλαβε μετά τη συνάντηση που είχε με τον υπουργό Αμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών Δ. Δρούτσας. Είπε χαρακτηριστικά: «Είμαστε, έτοιμοι να συνδράμουμε, σε συνεργασία με τους εταίρους και συμμάχους μας, για να γίνει σεβαστή η διεθνής νομιμότητα» και πρόσθεσε «η υιοθέτηση της απόφασης 1973 του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, στέλνει, πρώτα απ' όλα, ένα ισχυρό μήνυμα αλλά και μια σαφή προειδοποίηση: ότι πρέπει να υπάρξει άμεση κατάπαυση πυρός. Οι επιθέσεις κατά του αμάχου πληθυσμού πρέπει να πάψουν άμεσα. Συνιστούν κατάφωρη και συστηματική παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου».

Δείχνοντας δε τα ευρύτερα συμφέροντα που παίζονται στην περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, με τη συμμετοχή οργανισμών που συνδράμουν στα ιμπεριαλιστικά σχέδια, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος, ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας τόνισε: «Η διεθνής κοινότητα, με την απόφαση 1973 έκανε ένα βήμα παραπέρα. Ανταποκρινόμενη και στην έκκληση του Αραβικού Συνδέσμου, το Συμβούλιο Ασφαλείας αποφάσισε να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων πάνω από τη Λιβύη, να υιοθετήσει πιο αυστηρές κυρώσεις στο καθεστώς του Καντάφι και να επιτρέψει την ανάληψη οποιουδήποτε μέτρου είναι απαραίτητο για την προστασία των αμάχων». Επιχειρώντας να κρύψει τους πραγματικούς σχεδιασμούς της ελληνικής κυβέρνησης και την απόφασή της για εμπλοκή για τα συμφέροντα της ντόπιας πλουτοκρατίας που θέλει μερίδιο από το πλιάτσικο που θα ακολουθήσει ισχυρίστηκε: «Η Ελλάδα θεωρεί ότι στόχος όλων θα πρέπει να είναι η εξεύρεση λύσης στην κρίση της Λιβύης, η αποκατάσταση της σταθερότητας και η ομαλή μετάβαση στη δημοκρατία, μέσα από έναν ευρύτατο διάλογο των συνιστωσών του λαού της χώρας».

Κυβερνητικές πηγές έλεγαν επίσης μετά τη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ ότι «είναι δεδομένη η χρησιμοποίηση της Σούδας, αλλά όχι για βομβαρδισμούς», αφού υπάρχουν σημεία πολύ εγγύτερα στη Λιβύη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως ορμητήρια. Ωστόσο στρατιωτικές πηγές υποστήριζαν ότι εξίσου κοντά στο πεδίο των επιχειρήσεων βρίσκεται και η Κρήτη και η Πελοπόννησος! Δεδομένη εξάλλου θεωρείται και η χρήση της βάσης του Ακτίου, αφού εκεί εδρεύουν ΝΑΤΟικά αεροσκάφη - ιπτάμενα ραντάρ τύπου «AWACS», που είναι ο προπομπός κάθε επίθεσης.

Η «πρεμούρα» της κυβέρνησης να... πείσει ότι δε θα συμμετέχει στις στρατιωτικές επιχειρήσεις οφείλεται και στους «φόβους» που διατυπώνουν Ελληνες στρατιωτικοί ότι ο «Καντάφι μπορεί να διαθέτει πυραύλους με βεληνεκές που μπορεί να πλήξουν το ελληνικό έδαφος». Για το λόγο αυτό μέρος της ελληνικής εμπλοκής στις πολεμικές επιχειρήσεις είναι και η ενεργοποίηση του ελληνικού συστήματος αεράμυνας, που αποτελείται τόσο από τους πυραύλους «Πάτριοτ» και «S-300», αλλά και από ελληνικά μαχητικά. Ενα ζήτημα που αναδεικνύει για άλλη μια φορά τους κινδύνους που έχει για το λαό μας η συμμετοχή στις λυκοσυμμαχίες του κεφαλαίου και η εμπλοκή στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς.


Δ.Κ.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org