Κυριακή 20 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΕΔΥΕ - ΕΠΙΤΡΟΠΕΣ ΕΙΡΗΝΗΣ ΚΡΗΤΗΣ
Σήμερα η αντιιμπεριαλιστική πορεία στη βάση της Σούδας

Μεγάλη η σημασία της κινητοποίησης και της Διεθνούς Συνάντησης που ολοκληρώθηκε χτες στα Χανιά, υπό το φως των εξελίξεων στη Λιβύη

Από παλιότερη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη βάση της Σούδας
Από παλιότερη αντιιμπεριαλιστική κινητοποίηση στη βάση της Σούδας
Συναγερμός έχει σημάνει στην Κρήτη για τη σημερινή αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία στη βάση της Σούδας, κάτω από το φως των εξελίξεων στη Λιβύη. Το παγκρήτιο αντιιμπεριαλιστικό ραντεβού είναι προγραμματισμένο για τις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Δημοτικής Αγοράς των Χανίων.

Η σημερινή κινητοποίηση αποτελεί κορύφωση της πρωτοβουλίας που ανέλαβαν η Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη και οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης, με τη διοργάνωση χτες στα Χανιά της 2ης Διεθνούς Συνάντησης Αντιιμπεριαλιστικών Κινημάτων από τα Βαλκάνια και τη Μέση Ανατολή. Στις εργασίες της Συνάντησης συμμετείχαν αντιπροσωπείες από 11 χώρες των Βαλκανίων και της Μέσης Ανατολής: Αίγυπτος, Βουλγαρία, Ιράν, Ισραήλ, Κροατία, Κύπρος, Λίβανος, Παλαιστίνη, Σερβία, Συρία και Τουρκία.

Στο κάλεσμά τους για τη σημερινή συγκέντρωση, η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης της Κρήτης σημείωναν μεταξύ άλλων:

«Ο λαός πρέπει να ανησυχήσει για τις εξελίξεις στα Βαλκάνια, στη Μέση Ανατολή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στην Αφρική και στο Αιγαίο. Οι εξελίξεις που δρομολογούνται με επίκεντρο τη Λιβύη φέρνουν στην επικαιρότητα το ρόλο που παίζει η αμερικανοΝΑΤΟική βάση της Σούδας και οι λιμενικές εγκαταστάσεις στους Καλούς Λιμένες, στη νότια Κρήτη, όπου ήδη έχει ελλιμενιστεί αμερικανικό πλοίο με κοντέινερ άγνωστου περιεχομένου.

Την ίδια στιγμή, η βάση της Σούδας έχει ήδη ενεργοποιηθεί από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές, προκειμένου να υλοποιήσουν τα πολεμοκάπηλα σχέδιά τους στην περιοχή για την προώθηση των οικονομικών τους συμφερόντων. Καλούμε το λαό και τη νεολαία του νησιού να καταδικάσουν την άγρια καταστολή των λαϊκών κινητοποιήσεων, σε βάρος των διαδηλωτών στην περιοχή μας, και κάθε εμπλοκή της χώρας μας στα νέα ιμπεριαλιστικά ΝΑΤΟικά σχέδια κατά των λαών της περιοχής.

Να απαιτήσουν να κλείσει η βάση της Σούδας. Καμία διευκόλυνση μέσω των λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας μας ή μέσω κάθε άλλου τρόπου. Να γυρίσουν πίσω τα ελληνικά πλοία και στρατεύματα που βρίσκονται εκτός συνόρων».

Σε επιφυλακή και εγρήγορση

Στη Διεθνή Συνάντηση κυριάρχησαν οι εξελίξεις στη Λιβύη και την ευρύτερη περιοχή, στις οποίες αναφέρθηκε την Παρασκευή και ο Θανάσης Παφίλης, γγ του Παγκόσμιου Συμβουλίου Ειρήνης και βουλευτής του ΚΚΕ, στη συνέντευξη Τύπου που δόθηκε από την ΕΕΔΥΕ στα Χανιά. Μεταξύ άλλων, ο Θ. Παφίλης είχε τονίσει στη συνέντευξη:

«Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν ο σχεδιασμός είναι η διχοτόμηση της Λιβύης, αλλά εμείς, ανεξάρτητα από την άποψη που έχουμε για το καθεστώς του Καντάφι, το οποίο είναι αυταρχικό, αντιδημοκρατικό, δικτατορικό και ο ίδιος τα τελευταία χρόνια αγαπημένος και συνεταίρος με όλους τους ιμπεριαλιστές, είμαστε ριζικά αντίθετοι σε οποιαδήποτε μορφή επέμβασης και καταδικάζουμε την απόφαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Δεν την αναγνωρίζουμε και καλούμε και το λαό να μην την αναγνωρίσει».

Ο ίδιος τόνισε, επίσης, τις τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ και των άλλων πολιτικών δυνάμεων, που με τον έναν ή τον άλλον τρόπο τάσσονται υπέρ της επέμβασης και συμμετοχής της χώρας, υπογραμμίζοντας ότι μπορούν να πυροδοτήσουν εξελίξεις ανεξέλεγκτες σε ολόκληρη την περιοχή.

«Γι' αυτό και ζητάμε σαν κίνημα και σαν Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης πρώτα απ' όλα την κινητοποίηση του λαού και των λαών της περιοχής και κατά δεύτερο λόγο το κλείσιμο της βάσης της Σούδας. Είναι στρατηγική βάση όχι μόνο για τις επιθέσεις στη Λιβύη, αλλά και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολής και έχει χρησιμοποιηθεί στο παρελθόν στους δύο πολέμους, στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. Είμαστε βέβαιοι ότι η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι εναντίον κάθε ανάμειξης της χώρας μας σε μια επέμβαση κατά της Λιβύης. Σε ό,τι αφορά οποιαδήποτε άλλα μέτρα, είναι γνωστό ότι τα μέτρα δε στρέφονται κατά των καθεστώτων, αλλά την πληρώνει πάντα ο λαός, όπως έχει συμβεί και στο παρελθόν», επισήμανε.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org