Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 20 Μάρτη 2011 - αριθ. φύλλου: 10919

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΑΣΤΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΟΓΡΑΦΙΑ
Εχει πάρει διαζύγιο από την επιστήμη

Με αφορμή την οπτικοποίηση ενός βιβλίου του καθηγητή Θ. Βερέμη για την επανάσταση του 1821, από τον τηλεοπτικό σταθμό «ΣΚΑΪ», επανήλθε στο προσκήνιο το ερώτημα για το ποιος είναι ο δημιουργός της Ιστορίας. Η σχετική τηλεοπτική σειρά στοχεύει να προσανατολίσει το θεατή ότι η δημιουργία του ελληνικού έθνους - κράτους δεν ήταν συνέπεια της πάλης των τάξεων, αλλά ότι το έθνος - κράτος είναι υλοποίηση μιας ιδέας που την έφεραν φωτισμένα μυαλά κάτω από την επίδραση της Γαλλικής Επανάστασης και την προσάρμοσαν στην Ελλάδα.

Στόχος του ντοκιμαντέρ και των συζητήσεων που συνοδεύουν τα επεισόδια της σειράς, είναι να εμπεδώσουν στη συνείδηση των τηλεθεατών την ιδεολογία και την πολιτική του κοσμοπολιτισμού του κεφαλαίου, της ιμπεριαλιστικής αστικής τάξης. Πάνω απ' όλα, ο στόχος τους είναι να χτυπηθεί η θεωρητική προσέγγιση, αντίληψη και πρακτική της ταξικής πάλης. Αυτό το ζήτημα απασχολεί το κεφάλαιο και τους πνευματικούς υπηρέτες του. Ο πολιτικός τους στόχος είναι να ξεριζωθεί κάθε έννοια της λαϊκής πάλης που έρχεται σε σύγκρουση με την κυρίαρχη αστική νομιμότητα.


ΣΕΛ.  11   -   13


ΚΩΣΤΑΣ ΒΑΡΝΑΛΗΣ
Αφιέρωμα στην επαναστατική του ποίηση

Στο πλαίσιο του διήμερου συνεδρίου με τίτλο «Κ. Βάρναλης, φως που πάντα καίει», που οργανώνει η ΚΕ του ΚΚΕ στις 16 και 17 του Απρίλη, ο «Ρ» συνεχίζει σήμερα το αφιέρωμα στον φιλόσοφο ποιητή της εργατικής τάξης, που πρώτος καθιέρωσε στη χώρα μας την επαναστατική ποίηση και αισθητική της εποχής μας


ΣΕΛ.  4   -   5
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
«Ανθρακες» ο αντισοβιετικός «θησαυρός»...

Ενα «ντοκιμαντέρ» «ανακαλύπτει» τα έργα της Ρωσικής Πρωτοπορίας που «γλίτωσαν» από τους «διωγμούς» του σοβιετικού «καθεστώτος»... Είναι ολοφάνερο ότι τα επιτεύγματα του σοσιαλισμού εξακολουθούν να «στοιχειώνουν» τον ύπνο των αστών και των καλλιτεχνών τους.


ΣΕΛ.  3
ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΜΕΡΑ ΝΕΡΟΥ
Ενα δημόσιο αγαθό μετατρέπεται σε εμπόρευμα

884 εκατομμύρια άνθρωποι ζουν χωρίς πρόσβαση σε ασφαλές καθαρό νερό και σχεδόν οι τριπλάσιοι, δηλαδή το 39% του παγκόσμιου πληθυσμού, ζουν χωρίς πρόσβαση σε βασικές εγκαταστάσεις υγιεινής. Την ίδια στιγμή, μια χούφτα καπιταλιστές συγκεντρώνουν στα χέρια τους προκλητικά αμύθητα κέρδη και πλούτη και από τη διαχείριση των υδάτινων πόρων.


ΣΕΛ.  24
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Αποτυχίες και κίνδυνοι στα πυρηνικά εργοστάσια της Φουκουσίμα

Ανοιχτό το ενδεχόμενο εκτεταμένης ραδιενεργού ρύπανσης


ΣΕΛ.  7

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ