Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 27
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΦΟΠΛΙΣΤΕΣ
Κόβουν δεκάδες θέσεις εργασίας ναυτεργατών

Πίσω από τις πλάτες των ναυτεργατών με τη συνδρομή του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού θυσιάζουν τα εργατικά δικαιώματα

Από την πορεία στο λιμάνι του Πειραιά στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης στις 23 Φλεβάρη
Από την πορεία στο λιμάνι του Πειραιά στο πλαίσιο της απεργιακής κινητοποίησης στις 23 Φλεβάρη
Με συμφωνίες εν κρυπτώ, μεταξύ του ομίλου ΛΟΥΗ, των δυνάμεων του εργοδοτικού, κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ και του υπουργού Θαλασσίων Υποθέσεων Νήσων και Αλιείας (ΘΥΝΑΛ) Γ. Διαμαντίδη, μείωσαν τη σύνθεση πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου «CRYSTAL» από 100 σε 68 ναυτεργάτες, ενώ παρόμοιες «συμφωνίες» αναμένονται για άλλα δύο ακόμα καράβια. Κόβουν δηλαδή, δεκάδες θέσεις εργασίας ναυτεργατών, όταν ο κλάδος μαστίζεται από ανεργία, όταν ακόμα και αυτά τα μαγειρεμένα, αναξιόπιστα στοιχεία του Γραφείου Ευρέσεως Ναυτικής Εργασίας (ΓΕΝΕ) δίνουν για τον Φλεβάρη 2.518 άνεργους ναυτεργάτες!

Σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε το ΥΘΥΝΑΛ το περασμένο Σάββατο, αναφέρεται:

«Με απόφαση του Υπουργού Θαλάσσιων Υποθέσεων, Νήσων και Αλιείας Γιάννη Διαμαντίδη, δόθηκε η δυνατότητα πραγματοποίησης κρουαζιέρας με μειωμένη σύνθεση στο κρουαζιερόπλοιο Crystal για ένα μήνα. Η απόφαση αυτή έχει τη σύμφωνη γνώμη της πλειοψηφίας της ΠΝΟ και στη συνέχεια η εταιρεία θα προσλάβει όλους τους εργαζόμενους που προβλέπονται στην οργανική τους σύνθεση»!

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΠΝΟ, ωστόσο, ουδέποτε συνεδρίασε για να πάρει τέτοια απόφαση. Αυτό που γίνεται είναι παρασκηνιακές συμφωνίες ανάμεσα στο υπουργείο και τις δυνάμεις του εργοδοτικού κυβερνητικού συνδικαλισμού στην ΠΝΟ και σε ναυτεργατικά σωματεία. Τέτοια συμφωνία «έκλεισε» ο πρόεδρος της Ενωσης Ναυτών (ΠΕΝΕΝ) Αν. Νταλακογιώργος όπως ο ίδιος επιβεβαίωσε χτες, όταν το θέμα έθεσε στη διάρκεια συνεδρίασης της διοίκησης του σωματείου, η παράταξη του Αγωνιστικού Συνδυασμού Ναυτών (ΑΣΝ) που συσπειρώνεται στις γραμμές του ΠΑΜΕ! Μάλιστα, όπως καταγγέλλει σε ανακοίνωσή του ο ΑΣΝ η πλειοψηφία της διοίκησης έχει «συμφωνήσει με τους εφοπλιστές να κόψει από 3 πλοία 12 θέσεις εργασίας» από την ειδικότητα των ναυτών!

Επιπλέον, από την υπόθεση αυτή αναδεικνύεται ότι η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ μέσω του Γ. Διαμαντίδη κάνει ευθεία παρέμβαση στα εσωτερικά των συνδικαλιστικών οργανώσεων, ενώ εξακολουθεί να διατηρεί το επαίσχυντο μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης σε βάρος των ναυτεργατών για λογαριασμό των εφοπλιστών.

Σύσκεψη από την Επιτροπή Ανέργων

Σε δελτίο Τύπου των ΠΕΜΕΝ, ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ, Ενωσης Μαγείρων (ΠΕΕΜΑΓΕΝ) αναφέρεται ότι σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΠΝΟ δεν έχει γίνει για το θέμα της μείωσης των συνθέσεων όπως επικαλείται το υπουργείο. Απαιτούν την άμεση σύγκληση της Εκτελεστικής της ΠΝΟ καλώντας και την Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών να απαιτήσει το ίδιο, για να ξεκαθαριστεί «ποιοι συμμετείχαν σε παρασκηνιακές διαδικασίες καταδικάζοντάς τους σε ανεργία και κοινωνική περιθωριοποίηση».

Αντιδρώντας άμεσα η Επιτροπή Ανέργων Ναυτεργατών καλεί όλους τους ναυτεργάτες σε σύσκεψη την Πέμπτη στις 10.30 το πρωί στα γραφεία της ΠΕΜΕΝ, ενώ στην ανακοίνωσή της αναφέρει: «Οι άνεργοι ναυτεργάτες καταδικάζουμε τη νόθα πλειοψηφία της ΠΝΟ, που χωρίς καν να πραγματοποιηθεί σύγκληση της Εκτελεστικής Επιτροπής, για μια ακόμα φορά οι συμβιβασμένες δυνάμεις ΠΑΣΚΕ, ΔΑΚΕ και ΑΠ με πρωταγωνιστή το στέλεχος του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρο της ΠΕΝΕΝ, Α. Νταλακογιώργο, ξεπουλούν τα δικαιώματα των ναυτεργατών. Είναι γελασμένοι οι προδότες του εργατικού κινήματος ότι θα δεχτούμε τη μαύρη και ανασφάλιστη εργασία, με εταιρικές συμβάσεις και χωρίς συνδικαλιστική εκπροσώπηση».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ