Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Απάντηση με λαϊκή συμμαχία

Η προκλητική προσπάθεια της κυβέρνησης να κοροϊδέψει το λαό ότι είναι προς όφελός του τα αποτελέσματα της πρόσφατης Συνόδου Κορυφής πρέπει να πάρει άμεση απάντηση, πιο αποφασιστική και μαζική από ποτέ. Με τον ίδιο τρόπο πρέπει να πολεμηθούν και τα κόμματα εκείνα που νομιμοποιούν την κυβερνητική κοροϊδία και της δίνουν έδαφος να σταθεί. Τα προπαγανδιστικά επιτελεία πασχίζουν να πείσουν ότι η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου και η μείωση του επιτοκίου είναι αποτέλεσμα αναγνώρισης των «θυσιών του ελληνικού λαού» από τη λυκοσυμμαχία. Εχουν το θράσος να εμπλέκουν το λαό, που ζει τη βαρβαρότητα της πολιτικής τους, με τα παζάρια που κάνουν για λογαριασμό της πλουτοκρατίας.

Η επιμήκυνση αποπληρωμής του δανείου και η μείωση του επιτοκίου είναι ένα είδος αναδιάρθρωσης του χρέους της ελληνικής κυβέρνησης. Επιλέχτηκε σαν λύση από το πολιτικό προσωπικό του κεφαλαίου, για να μεγαλώσουν οι δικλίδες που θα διασφαλίσουν στους δανειστές την επιστροφή των χρημάτων τους με τα ληστρικά επιτόκια που τα συνοδεύουν. Με άλλα λόγια, οι χώρες δανειστές και τα μονοπώλιά τους ήξεραν ότι δεν υπήρχε ούτε μια περίπτωση να διασφαλίσουν τα λεφτά τους, αν εξακολουθούσαν να ισχύουν οι προηγούμενοι όροι αποπληρωμής του δανείου από την ελληνική κυβέρνηση. Γι' αυτό προχώρησαν στην επιμήκυνση και τη μείωση των επιτοκίων, και όχι βέβαια επειδή θέλουν να απαλύνουν το λαό από το δυσβάσταχτο βάρος του δημόσιου χρέους, για το οποίο καμιά ευθύνη δεν έχει, αφού είναι χρέος της πλουτοκρατίας και της πολιτικής που υπηρετεί τα συμφέροντά της.

Από αυτή τη σκοπιά, η θριαμβολογία της κυβέρνησης ότι «διέσωσε» 6 δισ. από τη μείωση των τόκων είναι χωρίς αντίκρισμα για το λαό. Τα χρήματα αυτά δε θα μεταφραστούν σε αυξήσεις στους μισθούς και τις συντάξεις, δε θα γίνουν κοινωνικές παροχές, νοσοκομεία και σχολειά για το λαό. Θα γίνουν δόσεις για την αποπληρωμή των δανείων και άμεσες ή έμμεσες επιδοτήσεις και προνόμια για το κεφάλαιο. Ο λαός θα συνεχίσει να πληρώνει το χρέος που του φόρτωσαν. Επιπλέον, θα κληθεί να πληρώσει το μάρμαρο της επιμήκυνσης, με νέα βάρβαρα μέτρα μείωσης μισθών, παραπέρα χτύπημα της Ασφάλισης, της Υγείας, της Πρόνοιας, νέα φοροεπιδρομή, ενώ σε βάρος του είναι η εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, με νέες ιδιωτικοποιήσεις, προκειμένου να δοθεί διέξοδος επενδύσεων σε υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια, γεγονός που θα έχει άμεση αντανάκλαση στο κόστος και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών σε στρατηγικής σημασίας τομείς.

Ολα τα παραπάνω περιγράφονται με σαφήνεια στο «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας», στο οποίο συμφώνησαν όλες οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις της Ευρωζώνης. Η συμμαχία τους είναι αδιαμφισβήτητη όταν είναι να χτυπήσουν τους εργαζόμενους και το λαό, με ενιαία μέτρα που καμιά σχέση δεν έχουν με τα ελλείμματα και τα χρέη της κάθε χώρας - μέλους. Επιβεβαιώνεται ότι η ΕΕ είναι μια λυκοσυμμαχία που πασχίζει για την ανταγωνιστικότητα του κεφαλαίου, για φτηνότερους δηλαδή εργατοϋπαλλήλους. Απέναντί της, οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν έχουν άλλη διέξοδο από το να αντιτάξουν τη δική τους ταξική ενότητα δράσης, τη δική τους συμμαχία. Για να βάλουν φρένο στα χειρότερα, να κλονίσουν σε κάθε κράτος - μέλος το σύστημα που τους καταδικάζει στη φτώχεια, να ανατρέψουν την εξουσία των μονοπωλίων και τα κόμματα που την υπηρετούν.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ