Τρίτη 15 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ
«Συνεχίζουμε στο δρόμο του ταξικού αγώνα»

Η αναγκαιότητα της κοινής αγωνιστικής δράσης εργαζομένων και των άλλων λαϊκών στρωμάτων αναδείχτηκε και στους χαιρετισμούς των εκπροσώπων των ΠΑΜΕ, ΠΑΣΥ, ΠΑΣΕΒΕ, ΜΑΣ και ΟΓΕ

Με κεντρικό σύνθημα «Συνεχίζουμε με συνέπεια στο δρόμο του ταξικού αγώνα», πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο το 28ο Συνέδριο του Εργατικού Κέντρου Λάρισας (ΕΚΛ), στην αίθουσα της ΔΕΥΑΛ.

Στο Συνέδριο επιβεβαιώθηκε η συνεπής αγωνιστική δράση του ΕΚ, που δρα με την καθοδήγηση του ΠΑΜΕ και αναδείχτηκε η αναγκαιότητα να δυναμώσει η ταξική ενότητα και πάλη της εργατικής τάξης κόντρα στις δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και να ισχυροποιηθεί η συμμαχία της με τους φτωχούς αγρότες, τους μικρούς μικροεπαγγελματίες, τους νέους, τις γυναίκες. Η αναγκαιότητα κοινής αγωνιστικής δράσης του λαού αναδείχτηκε και στους χαιρετισμούς που έκαναν εκπρόσωποι των αγωνιστικών συσπειρώσεων του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ.

Στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκαν τα μέτωπα πάλης που πρέπει να χαραχτούν για την αντιμετώπιση των συνεπειών της κρίσης προς όφελος της εργατικής τάξης και οι πρωτοβουλίες δράσης που θα παρθούν το επόμενο διάστημα για όλα τα προβλήματα της εργατικής - λαϊκής οικογένειας.

Ο γόνιμος και εποικοδομητικός διάλογος που αναπτύχθηκε μέσα από τις παρεμβάσεις των αντιπροσώπων, οι οποίοι μετέφεραν την πείρα τους από τους χώρους δουλειάς και οι αποφάσεις του Συνεδρίου εξοπλίζουν με μεγαλύτερη πίστη τις ταξικές δυνάμεις του νομού, για να συμβάλουν, ακόμα πιο αποφασιστικά, στην πάλη για την τελική νίκη της εργατικής τάξης και την προοπτική της σε μια κεντρικά σχεδιασμένη οικονομία, με τα βασικά και συγκεντρωμένα μέσα παραγωγής να είναι λαϊκή περιουσία.

Οι εργασίες του Συνεδρίου ξεκίνησαν με ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του αείμνηστου Τάκη Τσιόγκα, που διετέλεσε πρόεδρος του ΕΚΛ από το 1999 έως το 2010. Ανακοινώθηκε, επίσης, ότι στις 5 Απρίλη, που συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατό του, διοργανώνεται εκδήλωση προς τιμήν του.

Στο Συνέδριο συμμετείχαν αντιπρόσωποι 55 σωματείων της δύναμης του Εργατικού Κέντρου, ενώ εκλέχτηκε Εφορευτική Επιτροπή η οποία θα συνεδριάσει και θα αποφασίσει για την ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών για νέα διοίκηση και αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ.

Ο απολογισμός δράσης

Παρουσιάζοντας τον πλούσιο απολογισμό δράσης ο Θ. Βάιος, πρόεδρος του ΕΚΛ, τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι το Εργατικό Κέντρο Λάρισας:

Πρώτο σ' όλη την Ελλάδα πήρε την πρωτοβουλία την 1η Σεπτέμβρη 2010 και διοργάνωσε πλατιά σύσκεψη στην οποία συγκροτήθηκε η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Λάρισας από τις συσπειρώσεις του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ, της Ενωσης Γυναικών Λάρισας (μέλος ΟΓΕ) και το ΕΚΛ.

Για το μεγάλο πρόβλημα της ανεργίας (στο νομό έκλεισαν πολλές επιχειρήσεις, ενώ η ανεργία στον οικοδομικό κλάδο ξεπερνά το 70%) πήρε πρωτοβουλίες για την οργάνωση της πάλης των ανέργων και των εργαζομένων.

Σθεναρή αντίσταση πρόβαλε το ΕΚΛ στις προσπάθειες πολλών εργοδοτών του νομού να επιβάλουν στους εργαζόμενους την υπογραφή ατομικών συμβάσεων εργασίας. Κι αυτή η αντίσταση είχε αποτελέσματα, καθώς οι εργαζόμενοι της «ΑΛΦΑ ΚΕΡΑΜΙΚΑ» αντιτάχθηκαν και δεν υπέγραψαν νέα σύμβαση για μείωση των μισθών τους κατά 20%, ενώ ο ιδιοκτήτης του Κέντρου Αποκατάστασης «ANIMUS» Αχ. Νταβέλης αναγκάστηκε να πάρει πίσω την απόφασή του να επιβάλει ατομική σύμβαση για μείωση κατά 30% των αποδοχών των εργαζομένων. Να σημειωθεί ότι υπέρ των ατομικών συμβάσεων τάχθηκαν οι παρατάξεις του κυβερνητικού συνδικαλισμού, όπως έκανε η διοίκηση του σωματείου των εργαζομένων στην κλωστοϋφαντουργία «ΔΟΝΤΑΣ», που πρόσκειται στη ΔΑΚΕ και του Σωματείου των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «ΜΕΤΡΟΠΟΛ», που πρόσκειται στην ΠΑΣΚΕ.

Το ΕΚΛ πήρε, επίσης, πρωτοβουλίες για την ανάπτυξη της πάλης για το Ασφαλιστικό, για την Υγεία - Πρόνοια, για την Παιδεία, για την εργατική κατοικία, για τους μετανάστες.

Στον απολογισμό δράσης γίνεται η εκτίμηση ότι παρά τις προσπάθειες οργάνωσης της πάλης από το ΕΚΛ, η γενικότερη κατάσταση που επικρατεί σήμερα στο τοπικό συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι τέτοια που να μπορεί να αντιμετωπίσει την επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι και ο στόχος που τίθεται είναι να γίνουν μαζικές εγγραφές στα σωματεία, ώστε κανένας εργαζόμενος να μην είναι ανοργάνωτος, να συγκροτηθούν πυρήνες οργάνωσης σε όλους τους τόπους δουλειάς, με τη δημιουργία σωματειακών επιτροπών, επιτροπών αγώνα και όποια άλλη μορφή οργάνωσης επιλεγεί.

Το διεκδικητικό πλαίσιο

Το διεκδικητικό πλαίσιο για το 2011, που παρουσιάστηκε στο Συνέδριο, αναφέρεται στους αγώνες που χρειάζεται ν' αναπτυχθούν για: Το δικαίωμα στην εργασία, την ουσιαστική προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους, τη μείωση του εργάσιμου χρόνου, την προστασία του εργατικού εισοδήματος, τη φορολογική ελάφρυνση της εργατικής - λαϊκής οικογένειας, αποκλειστικά δημόσιο, καθολικό σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης, αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Υγείας - Πρόνοιας, αποκλειστικά δημόσιο - δωρεάν σύστημα Εκπαίδευσης, κοινωνική φροντίδα για παιδιά και τις γυναίκες των λαϊκών οικογενειών, λαϊκή στέγη, το δικαίωμα όλων στον πολιτισμό, τον τουρισμό, την αναψυχή, το δικαίωμα στη φυσική αγωγή και άθληση, την προστασία της δημόσιας περιουσίας από το ξεπούλημα και τις ιδιωτικοποιήσεις, την περιβαλλοντική προστασία και την ανάπτυξη των κοινωνικών υποδομών, την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων και λαϊκών ελευθεριών, την προστασία των κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας.

Για τη Λαϊκή Συμμαχία!

Στην κοινή αγωνιστική απάντηση που πρέπει να δώσουν οι εργαζόμενοι και τ' άλλα λαϊκά στρώματα ενάντια στην ολομέτωπη, σφοδρή επίθεση που δέχονται τα δικαιώματά τους από την αντιλαϊκή πολιτική κυβέρνησης - τρόικας - μεγάλου κεφαλαίου αναφέρθηκαν στους χαιρετισμούς τους οι εκπρόσωποι του ΠΑΜΕ, της ΠΑΣΥ, της ΠΑΣΕΒΕ, του ΜΑΣ και της ΟΓΕ.

Ο Δ. Κουμπούρης, μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε ότι ο λαός πρέπει να απορρίψει την τρομοκρατία του κεφαλαίου, των πολιτικών εκπροσώπων του και των συνδικαλιστικών δυνάμεων που το υπηρετούν. Χρειάζεται - είπε - ρήξη, ανυπακοή, απειθαρχία στις αποφάσεις του κεφαλαίου, της ΕΕ και στη «νομιμότητά τους», μέτωπο ενάντια στην κυβερνητική πολιτική που στηρίζει την ντόπια και ξένη ολιγαρχία, ενάντια στις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές ηγεσίες, που θα παλεύει για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, για τη Λαϊκή Εξουσία, Λαϊκή Οικονομία.

Ο Ρ. Μαρούδας, μέλος της Πανελλαδικής Γραμματείας της ΠΑΣΥ, επισήμανε πως η πρόταση της ΠΑΣΥ για μια άλλη αγροτική ανάπτυξη κατά των μονοπωλίων, που θα υλοποιείται στο πλαίσιο του κεντρικού σχεδιασμού της οικονομίας, θα στηρίζεται στον παραγωγικό συνεταιρισμό και στις κρατικές καθετοποιημένες αγροτικές μονάδες δεν αφορά μόνο τη μικρομεσαία αγροτιά, αλλά όλο τον ελληνικό λαό, καθώς σχετίζεται με την εξυπηρέτηση βασικών αναγκών του.

Ο Μ. Κολοβός, μέλος της Γραμματείας Λάρισας της ΠΑΣΕΒΕ, υπογράμμισε ότι η ελπίδα του λαού βρίσκεται στη συγκρότηση του αντιμονοπωλιακού μετώπου πάλης για τον άλλο δρόμο ανάπτυξης, που θα είναι απαλλαγμένος από τα δεσμά των μονοπωλίων, με σταθερή και μόνιμη εργασία, με εξασφαλισμένες τις λαϊκές ανάγκες.

Χαιρετισμό, επίσης, απηύθυναν ο Θ. Σβώκος, εκπρόσωπος του ΜΑΣ, η Φωτεινή Σβάρνα, εκ μέρους της ΟΓΕ και ο Θ. Κουμαντζέλης, πρόεδρος του Συλλόγου Συνταξιούχων ΙΚΑ Λάρισας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ