Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΤΡΟΪΚΑ
Νέο αντιλαϊκό τσεκούρι 25 δισ. ευρώ!
  • Μαγειρεύουν περικοπές 15 δισ. και ακόμα 10 δισ. από αύξηση φόρων
  • Ετοιμάζουν και «αναδιάρθρωση» - επιμήκυνση του κρατικού χρέους

Περισσότερα από 10 δισ. ευρώ από την κλιμάκωση των αντιλαϊκών φόρων και επιπλέον «εξοικονομήσεις», από την καρατόμηση κάθε είδους «δαπανών», για τουλάχιστον ακόμη 15 δισ. ευρώ υπολογίζει μαζέψει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, προκειμένου όλα μαζί (25 δισ. ευρώ), μέχρι και την τελευταία δεκάρα, να τα προσφέρει στις ανάγκες της πλουτοκρατίας.

Η εφαρμογή του σχεδίου είναι στην ατζέντα των συναντήσεων ανάμεσα στον υπουργό Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου με τους υπουργούς και με στόχο την καρατόμηση των δαπανών που ήδη έχουν συναποφασίσει με τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς στο πλαίσιο της πρόσφατης «επικαιροποίησης» του μνημονίου τους. Στις αμέσως επόμενες μέρες δημοσιοποιούν τη «μελέτη» που οι ίδιοι συνέταξαν σχετικά με τον ευρύτερο δημόσιο τομέα (πρώην ΔΕΚΟ, ΟΤΑ, επιχειρήσεις, υπουργεία κ.ά.) και με στόχο να προχωρήσουν σε μαζικά λουκέτα και συγχωνεύσεις, ταυτόχρονα και σε παραπέρα μειώσεις μισθών. Τσεκούρι ετοιμάζουν για τα κάθε είδους «κοινωνικά επιδόματα», μέχρι και αυτό για την επίσημη ανεργία, για τις δαπάνες Υγείας κ.ά. με μπούσουλα τις «εξοικονομήσεις δαπανών» που ήδη έχουν αποφασίσει.

Τα ακόμη χειρότερα δρομολογούνται στην προσεχή Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ να επιζητεί «συνολική λύση» από το «μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό» ταυτόχρονα με την «αναδιάρθρωση» - επιμήκυνση του κρατικού χρέους. «Η Ελλάδα περιμένει την οριστική μορφή μιας απόφασης που έχει ήδη ληφθεί, που έχει να κάνει με την επέκταση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ από τον μηχανισμό στήριξης» δήλωσε ο Γ. Παπακωνσταντίνου, διευκρινίζοντας ότι η κυβέρνησή του έχει εκφράσει τις θέσεις και απόψεις της και «για τα δύο άλλα ζητήματα που είναι η συνολική - λεγόμενη - λύση για τον μόνιμο ευρωπαϊκό μηχανισμό, αλλά και για την πιο πρόσφατη εξέλιξη που αφορά στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας». Η «συνολική λύση» που ετοιμάζουν απέναντι στους λαούς, η νέα θηλιά του «συμφώνου ανταγωνιστικότητας» των κοιναγορίτικων μονοπωλίων, η χωρίς τέλος αντιλαϊκή κλιμάκωση έχει στόχο την επιβολή «διαρκούς μνημονίου», το οποίο υπερβαίνει κατά πολύ τους σημερινούς διαχειριστές και τα κόμματα του εκμεταλλευτικού συστήματος. Η «παραίτηση δεν μου πέρασε από το μυαλό» δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε ερώτηση με αφορμή τη συνέντευξη του κλιμακίου της τρόικας, για το γεγονός δηλαδή ότι πρώτοι αυτοί πρόλαβαν να ανακοινώσουν τις ιδιωτικοποιήσεις - μαμούθ των 50 δισ. ευρώ. Καλλιεργώντας το έδαφος για τη βάρβαρη επίθεση του κεφαλαίου, δήλωσε πως οι «προσδοκίες που έχουν καλλιεργηθεί» σε ό,τι αφορά τη «συνολική λύση» θα έχουν «αρνητικό αντίκτυπο» στην περίπτωση που υπάρξει «αποτυχία οριστικής συμφωνίας», κάτι που όπως δήλωσε δεν το πιστεύει. Είναι απόλυτα φανερό ότι θα προχωρήσουν σε νέο κύκλο κάλπικων διλημμάτων, προβάλλοντας και νέα εκβιαστικά διλήμματα προκειμένου να προχωρήσουν την αντιλαϊκή κλιμάκωση.

Αποφασιστικότητα

Η παράδοση φιλέτων δημόσιας γης στους κεφαλαιοκράτες ξεκινά με την «αξιοποίηση 15 μεγάλων ακινήτων» μέσα στα οποία είναι και το πρώην αεροδρόμιο του Ελληνικού. Σύμφωνα με τον κυβερνητικό παράγοντα, πρώτες στη λίστα των ιδιωτικοποιήσεων για το 2011 μπαίνουν η πώληση της ΔΕΠΑ, η «μετοχοποίηση» των κρατικών λαχείων, το καζίνο κ.ά.

Ενδεικτικό της κυβερνητικής αποφασιστικότητας για κατεδάφιση των μισθών αποτελεί και η επιστολή που απέστειλε ο Γ. Παπακωνσταντίνου την προηγούμενη βδομάδα στις διοικήσεις των πρώην ΔΕΚΟ, στις οποίες το Δημόσιο διατηρεί μειοψηφικό ή πλειοψηφικό πακέτο μετοχών (ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΕΛΠΕ, ΕΔΥΑΘ, ΕΥΑΘ, ΟΛΠ, ΟΛΘ), με την οποία τις εγκαλεί για καθυστερήσεις στην εφαρμογή του νόμου περί μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων σ' αυτές. Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει μειώσεις μισθών 10% για μεικτές αποδοχές άνω των 1.800, τίθεται οροφή στο ύψος των αμοιβών, επιδομάτων και παροχών, οι οποίες δεν μπορούν να υπερβούν μηνιαίως τις 4.000 ευρώ, ενώ τα επιδόματα περιορίζονται στο 10% του ύψους των συνολικών αποδοχών.

Υπουργικές συσκέψεις

Στα πλαίσια της κατάρτισης του γιγάντιου αυτού αντιλαϊκού προγράμματος, με την επωνυμία «Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο», ο υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε χτες με τους υπουργούς Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη και Προστασίας του Πολίτη Χ. Παπουτσή, οι οποίες αποτελούν συνέχεια ανάλογων συναντήσεων που είχε με ομόλογους του την προηγούμενη Πέμπτη και Παρασκευή. Το μεσοπρόθεσμο αυτό πρόγραμμα θα αποτελέσει το όχημα και τον πολιορκητικό κριό για την εκ θεμελίων κατεδάφιση σε ό,τι έχει εναπομείνει στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής (τίθενται εισοδηματικά κριτήρια για τα επιδόματα ανεργίας, τριτέκνων κλπ.), επιβάλλονται νέοι δυσβάστακτοι φόροι (μετατάξεις εμπορευμάτων στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ, επιβολή φόρου στα μη αλκοολούχα ποτά, αυξήσεις αντικειμενικών αξιών κλπ.), επιβάλλονται νέες άγριες περικοπές στους μισθούς των πρώην ΔΕΚΟ και των δημόσιων υπαλλήλων, στις δαπάνες των ΟΤΑ και της δημόσιας Υγείας και Παιδείας, ενώ προβλέπεται σαρωτικό πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και εκποίησης της δημόσιας περιουσίας, με τις εκτάσεις του πρώην αερολιμένα του Ελληνικού να βρίσκονται ψηλά στη λίστα της «αξιοποίησης».


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ