Τρίτη 1 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Μ. ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗΣ
«Ευλόγησε» τις κερδοσκοπικές ανατιμήσεις

Την επιβολή νέων ανατιμήσεων στα είδη πλατιάς κατανάλωσης προεξόφλησε χτες ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, δίνοντας συγχωροχάρτι τόσο στην κερδοσκοπική αξιοποίηση των ανατιμήσεων στα καύσιμα από βιομήχανους και εισαγωγείς, όσο και στις αντίστοιχες ανατιμήσεις στα καύσιμα που επιβάλλουν οι κερδοσκόποι της αγοράς καυσίμων, με πρόσχημα τις εξελίξεις στη Λιβύη και τα σενάρια για επέκταση των αναταραχών και έλλειψη πετρελαίου.

Μιλώντας στην εκδήλωση του ΙΣΤΑΜΕ, με θέμα «Νέο σχέδιο για την Ανάπτυξη και Επενδυτικές Ευκαιρίες στην Ελλάδα», ο Μ. Χρυσοχοΐδης πρόβαλε ως κυβερνητική επιτυχία τις προσωρινές και περιορισμένες μειώσεις τιμών, στις οποίες προχώρησαν σε ορισμένα είδη οι επιχειρηματίες στην προσπάθειά τους να διατηρήσουν τα μερίδιά τους στην αγορά, για να προεξοφλήσει ότι «φυσικά οι εξελίξεις στις αραβικές χώρες και η αστάθεια στην περιοχή δημιουργούν έκτακτες συνθήκες και ανατιμήσεις».

Η ΕΤΕ

Την ίδια στιγμή, η διοίκηση του ομίλου της ΕΘνικής Τράπεζας (ΕΤΕ) βλέπει και «υποδεικνύει» τους άξονες του «νέου αναπτυξιακού μοντέλου», που πηγαίνει χέρι χέρι με το σάρωμα όλων των εργατικών δικαιωμάτων, στον άπλετο, φρέσκο ζωτικό χώρο έτοιμο προς εκχώρηση στα μονοπώλια.

Μιλώντας στην εκδήλωση, εκπρόσωπος της διοίκησης της τράπεζας προσδιόρισε τους νέους τομείς κερδοφορίας στην απελευθέρωση της ενέργειας, στη διαχείριση υδάτινων πόρων και απορριμμάτων, στις συμπράξεις με τους ιδιώτες, στις λεγόμενες πράσινες επενδύσεις, στη «διαχείριση» των λιμανιών κ.ά. Το λεγόμενο «νέο αναπτυξιακό μοντέλο» τους περνά επίσης μέσα από τη διαμόρφωση νέου χωροταξικού σχεδιασμού με προτεραιότητα την Αττική και στη συνέχεια και για ολόκληρη την Ελλάδα. Ειδικά για τις τράπεζες, σημείωσε ότι στόχος είναι να παραμείνουν τα κέντρα λήψης αποφάσεων «εντός ελληνικών συνόρων», λες και τα συμφέροντα και οι επιχειρηματικές κόντρες των καπιταλιστών έχουν να κάνουν με τα λαϊκά συμφέροντα. Σχετικά με τη πρόταση «φιλικής εξαγοράς» προς την Alpha Bank, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΕ δήλωσε ότι οι επιθετικές ενέργειες δεν τους ταιριάζουν και γι' αυτό τις απορρίπτουν.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ