Κυριακή 27 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η αστική Δικαιοσύνη ποινικοποιεί την πολιτική δράση

Η άσκηση ποινικών διώξεων από τον εισαγγελέα Εφετών σε βάρος του πρύτανη και μελών οργανώσεων που ενεπλάκησαν στην υπόθεση της Νομικής είναι ένα ακόμα κρούσμα αυταρχισμού και καταστολής, που ποινικοποιεί την πολιτική δράση και συνολικά κάθε δράση του λαϊκού κινήματος και εντάσσεται στην εκστρατεία επίθεσης - κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου. Η πρακτική που ακολουθεί είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για το εργατικό λαϊκό κίνημα. Είναι ξεκάθαρο ότι η ευθύνη για όλη αυτή την κατάσταση βαραίνει αποκλειστικά και μόνο την κυβέρνηση. Για αυτό, το ΚΚΕ απαιτεί την παύση αυτών των διώξεων. Μπορεί οι οργανώσεις που συνέβαλαν στο να οδηγηθούν οι μετανάστες στη Νομική, με αποτέλεσμα να στοχοποιηθούν και οι ίδιοι και το άσυλο, να έχουν πολιτικές ευθύνες για την επιλογή τους, αλλά σε καμία περίπτωση δεν έχουν ποινικές ευθύνες. Το ότι η αστική Δικαιοσύνη αποδίδει ποινικές ευθύνες, αποδεικνύει ότι εκμεταλλεύεται αυτήν την υπόθεση, για να χτυπήσει όχι μόνο την πολιτική δράση αλλά και κάθε δράση του λαϊκού κινήματος ή κίνηση αλληλεγγύης σε όποιον διεκδικεί τα δικαιώματά του ενάντια στην κυρίαρχη αντιλαϊκή πολιτική.

Είναι γεγονός ότι αυτή η παρέμβαση της αστικής Δικαιοσύνης δεν ήρθε σαν κεραυνός εν αιθρία. Τα κρούσματα ποινικοποίησης της πολιτικής και αγωνιστικής δράσης αυξάνονται το τελευταίο διάστημα. Θυμίζουμε χαρακτηριστικά δύο από αυτά:

1. Η εισαγγελία Αθηνών είχε διατάξει τη διενέργεια προκαταρκτικής εξέτασης για να διαπιστωθεί εάν οι εργαζόμενοι στο μετρό της Αθήνας με τις κινητοποιήσεις τους παραβιάζουν δικαστική απόφαση που χαρακτήριζε την απεργία παράνομη.

2. Η εισαγγελία Αθήνας πριν από λίγο καιρό είχε σπεύσει να προωθήσει μήνυση που κατέθεσε η εταιρεία «Νέα Οδός», που εκμεταλλεύεται τα διόδια Αφιδνών, εναντίον κατοίκων που αγωνίζονται για να μην πληρώνουν τα ληστρικά χαράτσια των διοδίων, ασκώντας ποινικές διώξεις για διάφορα αδικήματα, ευθυγραμμιζόμενη με τον κυβερνητικό αυταρχισμό και τη συκοφαντία των αστικών ΜΜΕ που μιλούν για «ανομία» κ.λπ. Στη συνέχεια, ακολούθησε κυβερνητική ρύθμιση που ποινικοποιεί την αντίδραση στο χαράτσι των διοδίων.

Αλλα μέτρα και σταθμά για τους εργατικούς λαϊκούς αγώνες

Την ίδια στιγμή, η αστική Δικαιοσύνη:

  • Κρατούσε θαμμένη για δύο ολόκληρα χρόνια μήνυση εργαζόμενου και απολυμένου από το μεγαλοκατάστημα «Τζάμπο» για τους εκβιασμούς και τις απειλές που δέχθηκε από εκπροσώπους της εργοδοσίας. Χρειάστηκαν οι επανειλημμένες παρεμβάσεις του ταξικού λαϊκού κινήματος για να ασκήσει επιτέλους ποινική δίωξη.
  • Δε βλέπει και δεν ακούει τίποτε για τα εργοδοτικά εγκλήματα με δεκάδες νεκρούς και σακατεμένους εργάτες, για την προκλητική παραβίαση στοιχειωδών κανόνων Υγιεινής και Ασφάλειας, για τις καταπατήσεις και την καταστροφή δημόσιων χώρων από καπιταλιστές, για την παράνομη ρίψη επικίνδυνων αποβλήτων στο περιβάλλον, τη μόλυνση του νερού από τους βιομήχανους που θέτουν σε κίνδυνο τη δημόσια Υγεία κ.ά.
  • Για την αστική Δικαιοσύνη είναι νόμιμο να κλείνουν επιχειρήσεις και εργοστάσια, να μένουν εργαζόμενοι στο δρόμο και στη συνέχεια οι ίδιοι επιχειρηματίες να ανοίγουν δουλειές σε άλλες χώρες με φτηνότερα εργατικά χέρια, όπως και να μένουν απλήρωτοι για μήνες εργαζόμενοι στις επιχειρήσεις που δουλεύουν. Ομως, θεωρεί παράνομη την κινητοποίηση, την απεργία των εργαζομένων που παλεύουν για τη δουλειά τους και το μεροκάματο για να ζήσουν την οικογένειά τους.

Ως μηχανισμός του αστικού κράτους, η Δικαιοσύνη αναλαμβάνει όλο και πιο ενεργό ρόλο στην υπεράσπιση της ταξικής καταπίεσης και εκμετάλλευσης (παγίωση της κήρυξης απεργιών ως «παράνομων» και «καταχρηστικών», αύξηση διώξεων συνδικαλιστών και αγωνιστών του λαϊκού και νεολαιίστικου κινήματος, εισαγγελική εγκύκλιος που ποινικοποιεί τους συνδικαλιστικούς αγώνες κ.λπ.). Απέναντι σε αυτό το απροκάλυπτα ταξικό κράτος, απέναντι σε αυτήν την απροκάλυπτα ταξική Δικαιοσύνη και τη νομιμότητά τους, οι εργαζόμενοι κανένα σεβασμό δεν μπορεί να δείχνουν, αντίθετα έχουν συμφέρον να αντιτάξουν την οργανωμένη, λαϊκή απειθαρχία κόντρα συνολικά στο κράτος της δικτατορίας των μονοπωλίων, ως την ανατροπή του και την εγκαθίδρυση του δικού τους του εργατικού κράτους. Καθημερινά αποδεικνύεται ότι πραγματική διέξοδος για την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα μπορεί να υπάρξει μόνο στο πλαίσιο ενός άλλου, ριζικά διαφορετικού δρόμου ανάπτυξης της χώρας, με κατεύθυνση τη Λαϊκή Οικονομία και Εξουσία, τμήμα της οποίας θα αποτελεί και η Λαϊκή Δικαιοσύνη. Μια Εξουσία και Δικαιοσύνη που θα έχουν ως έμβλημά τους το σύνθημα: «Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη»!


Κ.Πασ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ