Κυριακή 27 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Το χρηματιστήριο καυσίμων

Πάνω από τα 101 δολάρια το βαρέλι η τιμή του αργού πετρελαίου, στα 117 δολάρια η τιμή του μπρεντ. Πρόκειται για την αριθμητική μιας επαπειλούμενης νέας παγκόσμιας ύφεσης - με τους λαούς να μην έχουν ξεφύγει ακόμη από την προηγούμενη - με την οποία κάνουν «παιχνίδι» οι διαβόητοι «κερδοσκόποι», οι μεγαλοτράπεζες και οι διάφοροι «οίκοι» ανά τον κόσμο.

Στο επίκεντρο του νέου «ράλι», που πρακτικά δεν επηρεάζει άμεσα και σημαντικά τις λιανικές τιμές, αλλά είναι μια καλή ευκαιρία για να «τσιμπήσουν» κάτι παραπάνω, βρίσκεται η Λιβύη.

Ο λόγος, βεβαίως, δεν έχει ιδιαίτερη σημασία για όσους βγάζουν πολύ χρήμα από τα καύσιμα, καθώς το 2008 οι τιμές αυξάνονταν ακόμη και όταν φταρνιζόταν ο τότε πρόεδρος των ΗΠΑ Τζ. Μπους ο νεότερος.

Δημιουργώντας έτσι την πεποίθηση στις «αγορές» ότι μπορεί να κάψει περισσότερο αμερικάνικο πετρέλαιο για τη θέρμανσή του, κάτι που θα οδηγούσε σε μείωση των... στρατηγικών αποθεμάτων των ΗΠΑ!

Είναι για γέλια, είναι και για κλάματα, αλλά τα δάκρυα οι πλουτοκράτες τα προορίζουν για τον κοσμάκη που δεν έχει να πάρει πετρέλαιο να ζεσταθεί.

Η Λιβύη είναι 8η σε παραγωγή πετρελαίου από τις χώρες του ΟΠΕΚ. Παράγει 1,6 εκατ. βαρέλια την ημέρα, αν και εκτιμάται ότι η παραγωγή μειώθηκε κατά 400.000 βαρέλια αυτές τις μέρες, από ξένες εταιρείες που διέκοψαν τις εργασίες τους.

Μικρό το κακό, αφού το παραγωγικό πλεόνασμα του ΟΠΕΚ είναι 4 - 5 εκατ. βαρέλια την ημέρα. Αλλά, λένε, οι «αγορές» ανησυχούν μήπως οι ταραχές επεκταθούν και σε άλλες πετρελαιοπαραγωγές χώρες.

Κι έτσι αρχίζουν τα «στοιχήματα» στο χρηματιστήριο καυσίμων. Δε βαριέσαι, λένε. Αλλοτε κερδίζεις, άλλοτε χάνεις, πάντα γεμάτη θα είναι η τσέπη.

Αρκεί να συνεχίζεται η εκμετάλλευση των λαών.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ