Κυριακή 27 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Βαθύτερη εμπλοκή

Για λογαριασμό της ΕΕ και των μονοπωλίων της, διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο στις εξελίξεις

Τη βαθύτερη εμπλοκή της Ελλάδας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς για τη Βόρεια Αφρική προανήγγειλε μέσα στη βδομάδα ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, με αφορμή τη σφαγή του λαού της Λιβύης, επιδιώκοντας να εξασφαλίσει ευνοϊκό πεδίο δράσης για την εγχώρια πλουτοκρατία. Επιχείρησε, ταυτόχρονα, να αναγάγει την ιμπεριαλιστική ΕΕ σε «δύναμη σταθερότητας στην περιοχή», προετοιμάζοντας το έδαφος για μια δυναμική παρέμβαση της λυκοσυμμαχίας στη λεκάνη της Μεσογείου.

Η πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να αναλάβει αναβαθμισμένο ρόλο στις εξελίξεις και για λογαριασμό της ΕΕ συνδέεται με την ενεργειακή εξάρτηση της Ευρώπης από λιβυκό πετρέλαιο, τα γεωπολιτικά παιχνίδια στην περιοχή (με το ξαναμοίρασμα των σφαιρών επιρροής και των αγορών), αλλά και τα συμφέροντα των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων.

Η δήθεν καταδίκη, εξάλλου, από τον πρωθυπουργό της «χρήσης βίας κατά των πολιτών» της Λιβύης γίνεται μόλις οκτώ μήνες μετά τις συμφωνίες που είχε υπογράψει ο ίδιος με το καθεστώς της Λιβύης και τον Μ. Καντάφι. Συγκεκριμένα, στις 9 Ιούνη 2010, ο Γ. Παπανδρέου, συνοδευόμενος από υπουργούς, αλλά και εκπροσώπους 28 ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων, βρέθηκε στη Λιβύη διεκδικώντας για λογαριασμό του ελληνικού κεφαλαίου νέα κερδοφόρα πεδία δράσης.

Προχώρησαν στη σύναψη συμφωνιών στους τομείς των τηλεπικοινωνιών, των μεταφορών, της ενέργειας (βλ. και πετρέλαιο), του τουρισμού, των γεωργικών προϊόντων, της κατασκευής έργων υποδομής, κυρίως λιμενικών, του «real estate», των φαρμακοβιομηχανιών, καθώς και της Υγείας και της Παιδείας. Με δεδομένο ότι η Λιβύη είχε εκπονήσει πρόγραμμα επενδύσεων ύψους 200 δισεκατομμυρίων ευρώ, η ελληνική κυβέρνηση υπέγραψε «μνημόνιο συνεργασίας», με τον Γ. Παπανδρέου να κάνει τότε λόγο για «ευκαιρία στενότερης συνεργασίας».

Η Λιβύη αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους εξαγωγείς πετρελαίου προς στην Ελλάδα και έχει μεγάλου εύρους εμπορικές σχέσεις με τη χώρα. Αντίστροφα, ελληνικοί επιχειρηματικοί όμιλοι θεωρούν την αφρικανική χώρα σαν μια πρώτης τάξης αγορά για την εξαγωγή κεφαλαίων. Μεγάλες ελληνικές κατασκευαστικές εταιρείες, αλλά και όμιλοι που δραστηριοποιούνται στους τομείς των εναλλακτικών μορφών ενέργειας και του πετρελαίου αναζητούν ζωτικό χώρο στη Λιβύη.

Ηδη, από το 2005, τα «Ελληνικά Πετρέλαια» (ΕΛΠΕ, συμφερόντων ομίλου Λάτση) συμμετέχουν σε κοινοπραξία με εταιρεία αυστραλιανών συμφερόντων και την ισπανική «REPSOL» (πρόκειται για μία από τις 10 μεγαλύτερες ιδιωτικές ενεργειακές εταιρείες στον κόσμο), πραγματοποιώντας έρευνες σε έξι περιοχές της Λιβύης για την εξόρυξη και εκμετάλλευση κοιτασμάτων πετρελαίου.

Στο θαλάσσιο χώρο ανοιχτά της Κρήτης, εκεί που συναντάται η ελληνική υφαλοκρηπίδα με την υφαλοκρηπίδα της Λιβύης, υπάρχουν κοιτάσματα πετρελαίου, τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν «απασχολήσει» μεγάλες γαλλικές και αμερικανικές πετρελαϊκές εταιρείες.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ