Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 27 Φλεβάρη 2011 - αριθ. φύλλου: 10903

ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΟ ΕΛΛΑΔΑΣ
Χειραφετήθηκαν με το όπλο στο χέρι

«Κανένας αγώνας δεν μπορεί να έχει θετικό αποτέλεσμα χωρίς την οργάνωση και τη συμμετοχή των ίδιων των γυναικών, Ελληνίδων και μεταναστριών, χωρίς τη σύμπραξη του εργατικού, του αγροτικού κινήματος, του κινήματος των μικρομεσαίων, με το ριζοσπαστικό γυναικείο κίνημα, χωρίς την ειδική δουλειά προσέλκυσης των ίδιων των γυναικών στη μάχη».

Η επισήμανση έγινε από την ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια της εκδήλωσης για τις γυναίκες στο Δημοκρατικό Στρατό Ελλάδας, που έγινε την προηγούμενη Κυριακή στη Φλώρινα (ολόκληρη η ομιλία παρουσιάζεται σήμερα στις σελίδες της Ιστορίας).

Στον αγώνα του ΔΣΕ αναδείχτηκε με τον πιο ολοκληρωμένο και ανεπανάληπτο τρόπο η προσφορά της γυναίκας, των κοριτσιών. Τινάχτηκε κυριολεκτικά στον αέρα κάθε προκατάληψη για το ρόλο της γυναίκας, τις δυνατότητές της. Πραγματώθηκε σε μεγάλο βαθμό η χειραφέτηση και η ισότητα της γυναίκας.

Οι γυναίκες σ' αυτόν τον αγώνα ξεχώρισαν για τα κατορθώματά τους, τις πολιτικές και στρατιωτικές ικανότητες που ανέδειξαν, τη μαχητικότητα, την ανιδιοτέλεια, την ετοιμότητα για προσφορά, για θυσία. Αποτελούσαν το 30% της δύναμης στα μάχιμα τμήματα. Αξιωματικοί και υπαξιωματικοί του ΔΣΕ ήταν 688 γυναίκες, 55 πήραν μετάλλιο ανδρείας, 244 πήραν προαγωγή για ανδραγαθία, ενώ εκατοντάδες κέρδισαν έπαινο.


ΣΕΛ.  11  -  14


ΚΩΣΤΗΣ ΠΑΛΑΜΑΣ
Οραματίστηκε την κοινωνία του λαού

Αυτός ο πνευματικός «γίγαντας» - ποιητής, πεζογράφος, κριτικός και πρωτοπόρος μαχητής του Δημοτικισμού - ο οποίος, με το αριστούργημά του «Ο Δωδεκάλογος του Γύφτου», οραματίστηκε την κοινωνία του λαού, θα μείνει αθάνατος.


ΣΕΛ.  4   -   5
ΡΩΣΙΑ
Πολιτιστική λεηλασία

Δραματική έλλειψη κινηματογραφικών αιθουσών κατάντησε να αντιμετωπίζει η σημερινή Ρωσία, η χώρα που, επί σοσιαλισμού και ως τμήμα της ΕΣΣΔ, δίδαξε κυριολεκτικά σινεμά στον κόσμο...


ΣΕΛ.  3
ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΣ
Η τραγική μορφή του Γιαννούλη Χαλεπά

Τη μαρτυρική ζωή του Γιαννούλη Χαλεπά, στην προσπάθειά του να ανακαλύψει νέες μορφές έκφρασης και να αποδώσει με δικές του πλαστικές τεχνοτροπίες τη νέα εποχή, περιγράφει η ταινία μυθοπλασίας «Εγώ, ο Γιαννούλης Χαλεπάς».


ΣΕΛ.  6
ΕΠΙΣΤΗΜΗ
ΗΠΑ: Ιδιωτικοποίηση επανδρωμένων διαστημικών πτήσεων

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ παραδίδει εξ ολοκλήρου τις επανδρωμένες διαστημικές πτήσεις σε ιδιωτικές εταιρείες, που εκτός από τα αυξημένα κρατικά κονδύλια ελπίζουν και στη δημιουργία βιομηχανίας διαστημικού τουρισμού.


ΣΕΛ.  7
ΛΕΚΑΝΟΠΕΔΙΟ ΑΤΤΙΚΗΣ
«Παράδεισος» για τα μεγάλα εμπορικά κέντρα

ΣΕΛ.  24

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ