Παρασκευή 25 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Στους δρόμους διεκδικούν την επιβίωση των σχολείων τους

Εντείνονται οι αντιδράσεις μαθητών, γονιών και εκπαιδευτικών για τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων στη Θεσσαλία.

Χτες, κάτοικοι της Μαγούλας Καρδίτσας, όπου απειλούνται με κλείσιμο - Δημοτικό, Γυμνάσιο, Λύκειο - προχώρησαν σε αποκλεισμό του δρόμου Καρδίτσας - Λάρισας. Επίσης, από την περασμένη Τρίτη, υπό κατάληψη τελούν το Γυμνάσιο και το Λύκειο του χωριού.

Σε κατάληψη των σχολείων τους προχώρησαν και οι μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου της Τσαριτσάνης Ελασσόνας.

Αποφασισμένοι να προχωρήσουν σε κινητοποιήσεις είναι και οι κάτοικοι της επαρχίας Φαρσάλων, που πραγματοποίησαν παράσταση στην Αντιπεριφερειάρχη Λάρισας, μετά την έντονη φημολογία για κλείσιμο σχολικών μονάδων στα χωριά Σταυρός, Κρήνη, Δίλοφος, Ναρθάκι, Παλαιόμυλος, Ασπρόγεια και Υπέρεια. Οπως υπογράμμισαν, το κλείσιμο των σχολείων θα επιφέρει περαιτέρω υποβάθμιση της μόρφωσης των παιδιών τους. Επιπλέον, η αναγκαστική μετακίνηση των μαθητών μόνο ταλαιπωρία θα προκαλέσει, επιβάλλοντας σε παιδιά μικρών ηλικιών να μετακινούνται καθημερινά πολλά χιλιόμετρα και μάλιστα με καιρικές συνθήκες που κατά τη διάρκεια του χειμώνα είναι ιδιαίτερα άσχημες στην περιοχή.

Το τελευταίο διάστημα και στους τέσσερις Θεσσαλικούς νομούς γίνονται πολλές κινητοποιήσεις ενάντια στις συγχωνεύσεις σχολείων. Καθημερινά, γονείς, μαθητές, εκπαιδευτικοί διαδηλώνουν με καταλήψεις, αποκλεισμούς δρόμων, συγκεντρώσεις, συνελεύσεις, παραστάσεις διαμαρτυρίας και άλλες μορφές διατρανώνοντας τη θέληση και την αποφασιστικότητά τους να εντείνουν τον αγώνα για να αποτρέψουν τα σχέδια της κυβέρνησης.

Σε άλλες περιοχές

Κάλεσμα σε εργάτες, μικρομεσαίους ΕΒΕ και αγρότες, Ελληνες και ξένους, σε κοινή δράση και μέτωπο για Παιδεία πραγματικά φιλολαϊκή και χωρίς ταξικούς φραγμούς και διακρίσεις, απευθύνει το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, σε ανακοίνωσή του με αφορμή τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων. Εκφράζοντας την αντίθεσή του στο μέτρο, σημειώνει μεταξύ άλλων ότι «το ζήτημα δεν είναι μόνο οικονομικό, πίσω από αυτό κρύβεται και προωθείται η αντεργατική αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης, των μονοπωλίων και της ΕΕ».

Τη συμπαράστασή του σε μαθητές, γονείς και καθηγητές των σχολείων της Λάρυμνας που αντιστέκονται στις συγχωνεύσεις σχολείων εκφράζει με ανακοίνωσή του το ΝΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ. «Τα σχέδια αυτά, μαζί με τον "Καλλικράτη", οδηγούν σε σχολεία που προοπτικά θα "ανήκουν" στους δήμους και στις επιχειρήσεις, δηλαδή κατηγοριοποιημένα σχολεία των πλούσιων και των φτωχών δήμων που και τα δύο θα "κυνηγούν" χορηγούς για την οικονομική τους επιβίωση, ενώ οι γονείς θα καλούνται να πληρώνουν ακόμα περισσότερα για το "καλό του σχολείου"», σημειώνει μεταξύ άλλων το ΝΣ της ΚΝΕ. Παράλληλα, καταγγέλλει την προσπάθεια παρεμπόδισης από αστυνομικούς στελεχών της ΚΝΕ να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να συζητήσουν με μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς που πραγματοποιούσαν συγκέντρωση διαμαρτυρίας ενάντια στις συγχωνεύσεις στο κτίριο όπου συνεδρίαζε το Περιφερειακό Συμβούλιο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ