Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΙΓΥΠΤΟΣ - ΙΡΑΝ
Πέρασαν τη διώρυγα του Σουέζ τα δύο ιρανικά πολεμικά

ΚΑΪΡΟ._

Εισήλθαν, τελικά, χθες τα ξημερώματα, στη Διώρυγα του Σουέζ, μετά από σχετική άδεια και αρκετές ημέρες παλινωδιών, τα δύο στρατιωτικά ιρανικά πλοία, που βρίσκονταν από την περασμένη βδομάδα στην περιοχή. Οπως διέρρεαν αξιωματούχοι από το αιγυπτιακό υπουργείο Αμυνας (που είναι αρμόδιο για αυτές τις υποθέσεις, και στην παρούσα φάση ουσιαστικά έχει τον έλεγχο όλης της χώρας υπό την σκέπη του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου), δεν θα μπορούσε να μη δοθεί άδεια διέλευσης, εφόσον η ιρανική πλευρά αποδέχτηκε τις προϋποθέσεις να απομακρυνθεί από τα πλοία ο εξοπλισμός τους και να μην μεταφέρουν πυρηνικό ή χημικό υλικό.

Τα δύο πλοία, η φρεγάτα Alvand και το συνοδευτικό ανεφοδιαστικό πλοίο Vosper Mark 5, και τα δύο βρετανικής κατασκευής της δεκαετίας του '60, έχουν δηλώσει ως τελικό προορισμό τη Συρία, όπου θα συμμετάσχουν σε ετήσιες ασκήσεις. Η Τεχεράνη είχε καταθέσει το αίτημα διέλευσης από τη Διώρυγα από τις αρχές του χρόνου. Εντούτοις, η υπόθεση λαμβάνει ιδιαίτερες διαστάσεις λόγω της παρούσας ευαίσθητης χρονικής στιγμής εξαιτίας των εκρηκτικών εξελίξεων σε μια σεριά από αραβικές χώρες, όπου οι, φίλα προσκείμενες, στις ΗΠΑ ηγεσίες (οι οποίες κατ' επέκταση τηρούσαν, στην καλύτερη περίπτωση επιφυλακτική στάση απέναντι στην ιρανική ηγεσία) ανατρέπονται ή βρίσκονται υπό ασφυκτική λαϊκή πίεση.

Η ισραηλινή κυβέρνηση έχει επισταμένα, από την περασμένη βδομάδα, εκφράσει την έντονη δυσφορία της για «την απροθυμία της Δύσης ν' απαντήσει έντονα στην ιρανική πρόκληση» συμπληρώνοντας, μάλιστα, ότι θα λάβει «όλα τα απαραίτητα μέτρα για ν' αμυνθεί». Το ζήτημα είναι κυρίως διπλωματικό καθώς πρόκειται για την πρώτη φορά που ιρανικά πλοία διέρχονται από τη Διώρυγα του Σουέζ από το 1979 (Ισλαμική Επανάσταση). Υπενθυμίζεται ότι από τη Διώρυγα περνούν, καταβάλλοντας το ανάλογο τίμημα, όλα τα εμπορικά πλοία και κατόπιν άδειας από το αιγυπτιακό υπουργείο Αμυνας, τα πολεμικά πλοία.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ