Τετάρτη 23 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΕΕ
Υποκρισία και προώθηση συμφερόντων

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Σε ακόμα μία σαφή δήλωση διεκδίκησης ρόλου στις εξελίξεις στις αραβικές χώρες προχώρησε το Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ, το βράδυ της Δευτέρας. Οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ στα «συμπεράσματα» της συνεδρίασης επιμένουν στην υποκρισία, εκφράζοντας την «υποστήριξή τους στους λαούς της Νότιας Μεσογείου και τις νόμιμες ελπίδες τους και διεκδικήσεις για δημοκρατική αλλαγή, κοινωνική δικαιοσύνη και οικονομική ανάπτυξη».

Εσπευσαν δε να τονίσουν ότι η ΕΕ είναι έτοιμη να ανανεώσει τα συμβόλαια δισεκατομμυρίων που διατηρούσε με τα παλιά καθεστώτα, σημειώνοντας ότι οι 27 είναι έτοιμοι να προχωρήσουν σε νέα συνεργασία, υποστηρίζοντας τη σταθερότητα της περιοχής και φυσικά τη νέα κατάσταση που θα διαμορφωθεί, αρκεί να είναι πρόθυμη να συνεργαστεί με τα ιμπεριαλιστικά κέντρα και να μην προσπαθήσει να διαταράξει τα συμφέροντά τους.

Το ρεσιτάλ υποκρισίας ολοκληρώθηκε με την αναφορά στη Λιβύη, καθώς οι 27 ΥΠΕΞ καταδίκασαν τη βίαιη αντίδραση του κράτους εναντίον διαδηλωτών και τους θανάτους αμάχων, ζητώντας να σταματήσει η βία και να ξεκινήσει ο διάλογος.

Παράλληλα, το Συμβούλιο καλωσορίζει την απόφαση των αρχών στο Μπαχρέιν να «ανοίξουν εθνικό διάλογο», καλώντας και τις αρχές της Υεμένης να πλησιάσουν το λαό επίσης μέσω του διαλόγου. Εκφράζει την αλληλεγγύη του στην Τυνησία και τη δέσμευση της ΕΕ να υποστηρίξει την «εγκαθίδρυση σταθερής δημοκρατίας, βασισμένη στο νόμο και τον πλουραλισμό, με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις ελευθερίες», σημειώνοντας παράλληλα την πρόθεση της ΕΕ για ανάμειξη στα οικονομικά και αναπτυξιακά σχέδια. Αντίστοιχα, έτοιμη να παρέμβει δηλώνει η ΕΕ και στην Αίγυπτο, προκειμένου να στηρίξει τις «δημοκρατικές αλλαγές».

Τέλος, στις αποφάσεις του το Συμβούλιο δεσμεύεται για μία νέα «στενότερη» συνεργασία με τις συγκεκριμένες χώρες, η οποία θα περιλαμβάνει μεγαλύτερα οικονομικά πακέτα «στήριξης», αλλά και πολιτικές παρεμβάσεις με στόχο τον έλεγχο της περιοχής.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ