Παρασκευή 11 Φλεβάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΜΕ - ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ - ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΟΡΩΠΙΟΥ
Παρέμβαση για τα προβλήματα των μεταναστών εργατών

Υπόμνημα με τα αιτήματα πάλης του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος για τους μετανάστες κατέθεσε αντιπροσωπεία στην υφυπουργό Εργασίας

Παρέμβαση για τα οξυμένα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες που ζουν και εργάζονται στη χώρα και κυρίως για τα ζητήματα νομιμοποίησης και στο δικαίωμα χορήγησης αδειών παραμονής, έκανε την περασμένη Τρίτη στην υφυπουργό Εργασίας Αννα Νταλάρα, πολυμελής αντιπροσωπεία της Γραμματείας Μεταναστών του ΠΑΜΕ, της «Δημοκρατικής Συσπείρωσης για τις λαϊκές ελευθερίες και την αλληλεγγύη» και η «Επιτροπή Εργαζομένων Κορωπίου» (στις γραμμές της συσπειρώνονται πολλοί μετανάστες), καταθέτοντας υπόμνημα με συγκεκριμένα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος.

Η αντιπροσωπεία στη συνάντηση που είχε με την υφυπουργό, έθεσε ιδιαίτερα την ανάγκη να αποσυνδεθούν από τις διαδικασίες για τη χορήγηση ή ανανέωση των αδειών παραμονής, τα ένσημα, η κάρτα ΟΑΕΔ, το συμβόλαιο εργασίας αλλά και τα υπέρογκα παράβολα που ζητούνται από τους μετανάστες. Από την πλευρά της, η υφυπουργός δεν έδωσε καμία συγκεκριμένη απάντηση και προσπάθησε να εξωραΐσει τη μέχρι σήμερα πολιτική της κυβέρνησης. Αρκέστηκε απλά να δεσμευτεί ότι θα προχωρήσει σε κάποιες μικρές αλλαγές που δε λύνουν το πρόβλημα στο σύνολό του.

Το υπόμνημα

Στο υπόμνημα που κατέθεσε η αντιπροσωπεία σημειώνεται:

«Οι μετανάστες εργάτες που ζουν στη χώρα μας εργάζονται στις πιο σκληρές δουλειές, δέχονται πολλαπλή και αυξημένη εκμετάλλευση και διώκονται καθημερινά, είτε από την ισχύουσα νομοθεσία, είτε από φαινόμενα ρατσισμού, τα οποία συστηματικά καλλιεργούνται.

Η Γραμματεία Μεταναστών του ΠΑΜΕ θεωρεί τους μετανάστες και πρόσφυγες κομμάτι της εργατικής τάξης και μέσα από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα παλεύει για:

-- Νομιμοποίηση όλων των μεταναστών και προσφύγων με απλές, δωρεάν διαδικασίες για τις άδειες παραμονής και εργασίας. Κατάργηση της μαύρης και ανασφάλιστης εργασίας. Κατάργηση όλων των αντιδραστικών νόμων που παρεμποδίζουν τη νομιμοποίησή τους.

-- Ανανέωση της άδειας παραμονής στη χώρα μας, ανεξάρτητα από ένσημα, κάρτα ΟΑΕΔ, συμβόλαιο εργασίας.

-- Πλήρη - σταθερή εργασία και ίσα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

-- Δημοκρατικά δικαιώματα και ελευθερίες ενάντια στην τρομοκρατία, στις συλλήψεις, στις απαγωγές και τις απελάσεις.

-- Συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας στη δουλειά, στην κατοικία.

-- Δημόσια δωρεάν Υγεία, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χωρίς χαφιεδισμούς και φακελώματα. Υποχρεωτικούς δωρεάν εμβολιασμούς.

-- Ουσιαστική προστασία της μητρότητας, με μέτρα πρόληψης του γυναικείου πληθυσμού. Για δημόσια δωρεάν Παιδεία χωρίς διακρίσεις, διατήρηση της μητρικής γλώσσας, του πολιτισμού, ήθη και έθιμα. Μέτρα για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και τη μόρφωση των παιδιών τους.

-- Δημόσιους - δωρεάν βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς σε Ελληνες και μετανάστες.

-- Δημιουργία οργανωμένων - ανθρώπινων χώρων υποδοχής των μεταναστών, με υπηρεσίες προληπτικής ιατρικής και πλήρη υγειονομική και ψυχολογική στήριξη για την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών. Λέμε «όχι» στα κέντρα υποδοχής του νέου νόμου.

-- Μέτρα ενάντια στα κυκλώματα που εκμεταλλεύονται τους μετανάστες. Κρατική στήριξη των γυναικών θυμάτων της δουλεμπορίας και πορνείας (περίθαλψη, οικονομική και ψυχολογική στήριξη).

-- Δικαίωμα στη μεταφορά συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων στη χώρα προέλευσης των μεταναστών.

-- Αύξηση μισθών και ημερομισθίων, με βάση το πλαίσιο του ΠΑΜΕ. Ισα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα.

-- Κατώτερο μισθό 1.400 ευρώ, κατώτερο μεροκάματο 56 ευρώ. Επίδομα ανεργίας 1.120 ευρώ για όσο διάστημα διαρκεί η ανεργία.

-- Να μην εφαρμοστεί η νομοθεσία που προβλέπει 18μηνη φυλάκιση και πεντάχρονη απαγόρευση εισόδου σε Ευρωπαϊκή χώρα των παράνομα εισερχόμενων οικονομικών μεταναστών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ