Τρίτη 25 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΙΔΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ ΔΗΜΟΥ ΧΑΪΔΑΡΙΟΥ
Αυξάνουν τα τροφεία έως 40%

Την ώρα που τα λαϊκά νοικοκυριά στενάζουν κάτω από τις συνεχόμενες αυξήσεις σε ΦΠΑ, ανταποδοτικά τέλη, πετρέλαιο θέρμανσης και βενζίνη, νέα οικονομικά βάρη προστίθενται στις πλάτες τους με τις κατακόρυφες αυξήσεις στα τροφεία των δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών σε ολόκληρη τη χώρα, ως αποτέλεσμα της εφαρμοζόμενης πολιτικής των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Δήμος Χαϊδαρίου, ο οποίος προχώρησε σε αυξήσεις των τροφείων έως και 40% περίπου, ζητώντας από τους γονείς που στέλνουν τα παιδιά τους στους δημοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς να πληρώνουν από 65 έως 250 ευρώ κάθε μήνα!

Η διοίκηση του δήμου, σε συνεργασία με την πρόεδρο των παιδικών σταθμών, μέσω ενός «δίκαιου και αναλογιστικού συστήματος τροφείων», δημιούργησε 12 διαφορετικές κατηγορίες και όριο εκκίνησης τα 13.000 ευρώ εισοδήματος και πάνω, όπου οι γονείς θα καλούνται να πληρώνουν τροφεία ανάλογα με το εισοδηματικό τους επίπεδο.

Να σημειώσουμε ότι οι γονείς έως τώρα πλήρωναν τροφεία έως και 68 ευρώ κάθε μήνα, ενώ κατά τη φετινή χρονιά 80 παιδιά περίπου έμειναν εκτός δημοτικών βρεφονηπιακών σταθμών. Επίσης, η δημοτική αρχή Χαϊδαρίου, το τελευταίο διάστημα, επικαλούμενη έλλειψη χώρου, έκλεισε έναν δημοτικό παιδικό σταθμό ενώ το επόμενο διάστημα η κατάσταση γίνεται ακόμα πιο εκρηκτική αφού δεκάδες συμβασιούχοι, που ξεπερνούν το 50% των εργαζομένων στην προσχολική αγωγή, απολύονται.

Ο Σύλλογος Γονέων των Παιδικών Σταθμών του Χαϊδαρίου, μετά από μαζική Γενική Συνέλευση που πραγματοποίησε τη Δευτέρα 17/1, αποφάσισε να μην εφαρμόσει την απόφαση για την αύξηση των τροφείων. Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωσή της αναφέρει:

«Η δημοτική αρχή αντί να διεκδικήσει από το κράτος (τα χρήματα που έχουμε δώσει) βρήκε "εύκολα θύματα" τους γονείς για να μας φορτώσουν όλα τα βάρη εκβιάζοντας μας, "ή πληρώνετε ή κλείνουμε τους σταθμούς". Ο ίδιοι όμως ψηφίζοντας το πέρασμα των σταθμών στους δήμους (που πάντα ήταν δωρεάν) και τον "Καλλικράτη" έχουν ψηφίσει τη λειτουργία με ιδιωτικά κριτήρια και τη συρρίκνωση των παιδικών σταθμών. Σήμερα προχωράνε σε μία πρώτη μεγάλη αύξηση, αύριο θα ακολουθήσει κι άλλη, θα κλείσουν σταθμούς, θα πετάξουν τα παιδιά έξω από τα σχολεία».

Παράλληλα, συντονίζουν τη δράση τους με πολύμορφες κινητοποιήσεις τις επόμενες μέρες με κορυφαίο σταθμό τη συμμετοχή τους στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιείται το Σάββατο 29 του Γενάρη στις 11 το πρωί, στην πλατεία Ηρώων Χαϊδαρίου.

Διαχρονικές οι ευθύνες

Οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, και οι εκπρόσωποί τους στην Τοπική Διοίκηση εδώ και χρόνια με διάφορους τρόπους - τώρα με τον «Καλλικράτη» - αφαιρούν το δικαίωμα των λαϊκών οικογενειών στις προνοιακές παροχές, όπως είναι και οι παιδικοί σταθμοί. Οι αιτίες όμως για τις οποίες μια οικογένεια θα υποχρεωθεί να αναζητήσει τη δημοτική υπηρεσία προσχολικής αγωγής πολλαπλασιάζονται. Η ανάγκη των λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους για δωρεάν υψηλής ποιότητας προσχολική αγωγή μπορεί να ικανοποιηθεί μόνο μέσα απ' την πάλη για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν προσχολική αγωγή, ως υποχρέωση του κράτους. Να υπάρχουν, δηλαδή, κρατικοί βρεφονηπιακοί σταθμοί με κάλυψη όλων των αναγκών. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα. Πάλη για κατάργηση των τροφείων, πάλη για μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στους παιδικούς σταθμούς, μαζικές προσλήψεις προσωπικού και άνοιγμα νέων παιδικών σταθμών κατά προτεραιότητα στις εργατικές - λαϊκές γειτονιές. Η λύση μπορεί και πρέπει να είναι άμεση.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ