Παρασκευή 18 Σεπτέμβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΝΕΟΛΑΙΑ
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
Η Προσχολική Αγωγή είναι ανάγκη και δικαίωμα για τα παιδιά μας

Αγωνιστικές πρωτοβουλίες, για το δικαίωμα στη δημόσια και δωρεάν Προσχολική Αγωγή, ετοιμάζει ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας. Στην ανακοίνωσή του, παρουσιάζει την κατάσταση που επικρατεί στους βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς του νομού:

«1.428 παιδιά έπρεπε να πηγαίνουν σε Βρεφονηπιακούς Σταθμούς. Το σύνολο των παιδιών που φοιτούν σε δημοτικούς σταθμούς, στον βρεφικό σταθμό του Κέντρου Γυναικών και σε Ιδιωτικούς (με ΕΣΠΑ) είναι 466 παιδιά. Αρα 962 παιδιά ή φοιτούν σε ιδιωτικούς σταθμούς πληρώνοντας ...αλμυρό αντίτιμο ή είναι σπίτι».

Αντίστοιχη είναι η κατάσταση για βρέφη και νήπια που οι γονείς επέλεξαν να φοιτήσουν σε έναν βρεφονηπιακό σταθμό: «Στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ για τη φετινή χρονιά έγιναν 3.144 αιτήσεις για τους βρεφονηπιακούς, παιδικούς σταθμούς και ΚΔΑΠ του νομού μας, 938 παραπάνω από το 2019. Από αυτές ικανοποιήθηκαν 2.009 αιτήσεις, που σημαίνει ότι 1.135 παιδιά στο νομό έμειναν έξω από τη χρηματοδότηση, από τα οποία 774 είναι αναπληρωματικά και 361 απορρίφθηκαν και η πλειοψηφία αυτών βρίσκεται στον δήμο Καρδίτσας. Από τα απορριφθέντα παιδιά πολύ μεγάλο μέρος είναι βρέφη, επιλέχτηκαν μόλις 51 βρέφη σε δημοτικούς σταθμούς και του Κέντρου Γυναικών και 222 σε ιδιωτικούς.

Στους δημοτικούς παιδικούς σταθμούς, υπάρχουν τα εξής προβλήματα:

-- Παραμένει ακόμα πιο έντονο το πρόβλημα των τροφείων που πρέπει να πληρώνουν οι γονείς σε εποχές σκληρής λιτότητας, ανεργίας, μειώσεων μισθών.

-- Για μια ακόμα χρονιά, η δημοτική αρχή της Καρδίτσας λειτουργεί τους σταθμούς με εργαζόμενους ορισμένου χρόνου και 8μηνα!!! Ενδεικτικά, μόνιμοι και αορίστου είναι 31 εργαζόμενοι, ενώ οι υπόλοιποι είναι 14 άτομα, οι οποίοι είναι συμβασιούχοι ορισμένου χρόνου ετήσιας διάρκειας και 5 οκτάμηνα (είναι σε αναμονή και άλλα 8μηνα για να καλυφθούν τα κενά).

-- Το σημαντικό για την ιδιαίτερη, εξαιτίας της πανδημίας, φετινή χρονιά είναι ο μικρός αριθμός καθαριστριών. Μόλις 10!!! Καθαριστές/στριες για 7 παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς και για 178 βρέφη και νήπια, δηλαδή 1 καθαρίστρια για 18 περίπου παιδιά!!! Περιμένουν να καλύψουν τα κενά με τις 8μηνες συμβάσεις».

Ο Σύλλογος Γυναικών επισημαίνει πως «η Προσχολική Αγωγή και φροντίδα που είναι δικαίωμα για τα παιδιά μας έχει γίνει ευκαιριακή παροχή με ημερομηνία λήξης ή εμπόρευμα. Αντί να παρέχεται δωρεάν και ενιαία σε όλα τα παιδιά μετατρέπεται σε λοταρία της φτώχειας. Αντί να είναι υποχρέωση του κράτους, καταλήγει ατομική υπόθεση κάθε οικογένειας».

Ο Σύλλογος Γυναικών της Καρδίτσας καλεί τις γυναίκες του νομού, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους να διεκδικήσουν:

-- Να εξασφαλίζεται από το κράτος για όλα τα παιδιά θέση σε προσχολική δομή δημόσια και δωρεάν. Χωρίς voucher, χωρίς τροφεία, χωρίς χρήματα γονιών, για να καλύψουν λειτουργικές δαπάνες, εξόδους, πολιτιστικές δράσεις.

-- Μείωση της αναλογίας παιδιών και παιδαγωγών, ως ένα ελάχιστο μέτρο απέναντι στην πανδημία και δημιουργία ολιγομελών ομάδων για την αποφυγή συγχρωτισμού.

-- Με ευθύνη της κυβέρνησης μαζική, περιοδική εξέταση, με υποχρεωτική εφαρμογή των τεστ για όλους τους εργαζόμενους. Να προσληφθούν παιδίατροι και γιατροί Εργασίας για να καλυφθούν οι ανάγκες.

-- Προσλήψεις προσωπικού με μόνιμη και σταθερή εργασία όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων.

-- Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Να μη γίνει καμία απόλυση.

-- Ενιαίο, επιστημονικό, αναβαθμισμένο σύγχρονο παιδαγωγικό πρόγραμμα με ευθύνη του κράτους.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ