Σάββατο 22 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΕ
Δεδομένο θεωρεί το πετσόκομμα η κυβέρνηση

Ενισχύεται η ανάγκη για μαζική και μαχητική συμμετοχή των εργαζομένων στην απεργία στις 10 Φλεβάρη

Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας
Από τη χτεσινή παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο Εργασίας
Αγωνιστικό απεργιακό συναγερμό θα πρέπει να σημάνουν οι παραδοχές του αναπληρωτή υπουργού Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνη, για αποχαρακτηρισμό επαγγελμάτων από τη λίστα των Βαρέων και Ανθυγιεινών και για τον οικονομικό «στραγγαλισμό» του ΙΚΑ, κατά τη χθεσινή παράσταση διαμαρτυρίας, που πραγματοποίησαν στο υπουργείο Εργασίας εκπρόσωποι Ομοσπονδιών και συνδικάτων από όλους σχεδόν τους κλάδους, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ. Οπως ενημέρωσε ο Γ. Κουτρουμάνης αντιπροσωπεία των συνδικαλιστών, η Επιτροπή Κρίσης για τα ΒΑΕ ενεργοποιήθηκε και η κυβέρνηση θα την αξιοποιήσει για να επικαιροποιήσει τη λίστα των ΒΑΕ.

Να θυμίσουμε ότι η διάταξη για τα ΒΑΕ του 3863/2010 θα αρχίσει να εφαρμόζεται από την 1/7/2011. Η επανακατάρτιση της λίστας θα σημάνει τον εξοβελισμό από το καθεστώς των BAE εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων, με δεδομένη την κατεύθυνση να παραμείνουν στα ΒΑΕ μόνο το 10% του συνόλου όσων σήμερα εντάσσονται.

Οι δυνάμεις του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος κάλεσαν τους εργαζόμενους να συμμετέχουν μαζικά και μαχητικά στην απεργία στις 10 Φλεβάρη, διεκδικώντας ανάμεσα σε άλλα: Ενιαίο Δημόσιο Καθολικό δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης και Υγείας, διεύρυνση της λίστας των ΒΑΕ με σύνταξη στα 55 για τους άντρες και 50 για τις γυναίκες, κατώτερη σύνταξη 1.120 ευρώ.

Απαιτείται διεύρυνση και όχι συρρίκνωση

Οπως τονίζεται στο υπόμνημα της ΕΓ του ΠΑΜΕ προς το υπουργείο Εργασίας, στο στόχαστρο της αντιασφαλιστικής επίθεσης με το νόμο 3863/2010 βρίσκεται και ο θεσμός των ΒΑΕ, όπου αυτή τη στιγμή εντάσσονται περίπου 700.000 εργαζόμενοι, και καταγγέλλονται οι προσπάθειες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ να πείσουν ότι οι συνθήκες εργασίας έχουν βελτιωθεί και ως εκ τούτου πρέπει να μικρύνει η λίστα των ΒΑΕ.

Ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται στο υπόμνημα: «Σχεδόν κάθε τρεις μέρες ένας εργάτης χάνει τη ζωή του στο μεροκάματο, καθημερινά εργάτες σακατεύονται. Υπάρχουν χιλιάδες επιβλαβείς χημικές ουσίες, ακτινοβολίες και καρκινογόνοι παράγοντες και όχι μόνο, στους οποίους οι εργαζόμενοι είναι εκτεθειμένοι και δεν έχει διεξαχθεί η παραμικρή έρευνα για τις μεσοπρόθεσμες και μακροπρόθεσμες συνέπειές τους. Οι επαγγελματικές ασθένειες θερίζουν. Τα μυοσκελετικά προβλήματα αυξάνουν συνεχώς. Οι γιατροί Εργασίας είναι ελάχιστοι». Επιπλέον, η μείωση της λίστας των ΒΑΕ θα σημάνει παραπέρα μείωση των συντάξεων, 5 - 7 χρόνια αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και μείωση των ιατροφαρμακευτικών παροχών. Ακόμη και η διατήρηση των ώριμων δικαιωμάτων που υπόσχεται η κυβέρνηση θα φέρει κύμα απολύσεων, αφού θα προτιμώνται οι εργαζόμενοι που δε θα εξαιρεθούν και το ένσημό τους θα είναι φθηνότερο.

Νέα μείωση των κοινωνικών παροχών

Ο Γ. Κουτρουμάνης επιχείρησε να φανεί καθησυχαστικός σχετικά με τα οικονομικά προβλήματα του ΙΚΑ, για τα οποία ευθύνονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παρότι παραδέχτηκε ότι το ΙΚΑ δανείζεται και αντιμετωπίζει τεράστιο πρόβλημα λόγω της ανεργίας, της ανασφάλιστης εργασίας και της μείωσης των αμοιβών.

Ως αποτέλεσμα του χρέους τους κράτους προς το ΙΚΑ ύψους 10 δισ. ευρώ, το ΙΚΑ χρωστάει: Στον ΟΑΕΔ 6,5 δισ. ευρώ, στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας 2 δισ. ευρώ και στον Οργανισμό Εργατικής Εστίας 700 εκατ. ευρώ. Επιπλέον, με τον ίδιο νόμο, η κυβέρνηση το 2011 επιβάλλει μείωση των πόρων, τους οποίους θα παρακρατεί το ΙΚΑ για τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ και τον ΟΕΕ, κατά 10%.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ