Σάββατο 22 Γενάρη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΑΠΕΡΓΙΑ 10 ΦΛΕΒΑΡΗ
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Με δύναμη και αποφασιστικότητα στην οργάνωση της απεργίας

Με τον προσανατολισμό η απεργία στις 10 Φλεβάρη να αποτελέσει σταθμό, όπου θα είναι θετικός ο «απολογισμός» της οργάνωσης των εργαζομένων, οι ταξικές δυνάμεις δουλεύουν για την καλή προετοιμασία της απεργίας, ώστε αυτή να γίνει υπόθεση των ίδιων των εργαζομένων. Οπως τονίστηκε σε χτεσινή σύσκεψη που συγκάλεσε η Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ με συνδικάτα, ομοσπονδίες, φορείς, συνταξιουχικές ενώσεις, στους χώρους δουλειάς επικρατεί αναβρασμός λόγω των απολύσεων, των εργοδοτικών πιέσεων για μειώσεις μισθών και εκ περιτροπής εργασία, ενώ οι εργαζόμενοι πρέπει να ανοίξουν ανειρήνευτο μέτωπο για την προστασία των ανέργων, την υπεράσπιση των ΒΑΕ, της Κυριακής - αργίας, ενάντια στις απολύσεις των συμβασιούχων, τις εξελίξεις στην Υγεία και την ακρίβεια κ.ά.

Σε αυτά τα πλαίσια αποφασίστηκε την Τρίτη 25 Γενάρη και την Τετάρτη 26 Γενάρη να πραγματοποιηθεί από τα συνδικάτα της Αθήνας και του Πειραιά, την ΠΑΣΕΒΕ, την ΠΑΣΥ, το ΜΑΣ, την ΟΓΕ, τους συνταξιούχους και άλλους φορείς Διήμερο Δράσης για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς με κινητοποιήσεις σε σταθμούς ΜΕΤΡΟ, ηλεκτρικού και λεωφορείων με σύνθημα: «Οργανωμένη λαϊκή ανυπακοή και αντεπίθεση. Δεν πληρώνω εισιτήριο. Απαιτώ: Καμιά αύξηση στα εισιτήρια. Δωρεάν μετακίνηση για όλους τις πρωινές ώρες. Δωρεάν για όλες τις ώρες της μέρας για ανέργους, μαθητές, φοιτητές κλπ.».

Το κάθε συνδικάτο, ο κάθε φορέας θα απευθύνει μαζικό κάλεσμα στους εργαζόμενους, σε όλους τους χώρους δουλειάς και τις γειτονιές, ώστε αυτή η πρωτοβουλία να αγκαλιαστεί από όσο το δυνατόν περισσότερους εργαζόμενους, ανέργους, νέους, ανθρώπους των λαϊκών στρωμάτων. Να γίνει υπόθεση του λαού η πάλη για φθηνά, ασφαλή, αναβαθμισμένα ΜΜΜ. Την Τρίτη θα γίνουν κινητοποιήσεις ενημέρωσης και πλατιά εξόρμηση το πρωί 6.00-9.00 και το απόγευμα 2.00-5.00 στους εξής σταθμούς: Αγιος Δημήτριος, Δάφνη, Σύνταγμα, Ομόνοια, πλ. Αττικής, Αγ. Αντώνιος, Μοναστηράκι, Καλλιθέα, Αιγάλεω, στη στάση των λεωφορείων στην Ακαδημίας. Την Τετάρτη θα γίνει αποκλεισμός των ακυρωτικών μηχανημάτων το πρωί 6.00-8.00 στους εξής σταθμούς του ΗΣΑΠ και ΜΕΤΡΟ: Σύνταγμα, Ομόνοια, Αττική, Καλλιθέα, Πειραιάς.

Στο μεταξύ προχωρούν οι προετοιμασίες της απεργίας στους κλάδους και στους εργασιακούς χώρους. Την Κυριακή 23/1 το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Τηλεπικοινωνιών και Πληροφορικής θα πραγματοποιήσει διευρυμένο ΔΣ με σωματειακές επιτροπές και πρωτοπόρους εργαζόμενους. Την Τετάρτη 26/1 το Συνδικάτο Χρηματοπιστωτικού καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου σε σύσκεψη στις 6 μ.μ. στα γραφεία του ΠΑΜΕ. Την Παρασκευή 28/1 το Συνδικάτο Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων θα κάνει πλατιά σύσκεψη σωματείων και επιτροπών αγώνα. Την Κυριακή 30/1 θα γίνει η ΓΣ του Συνδικάτου Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών και δρομολογούνται ΓΣ σε μια σειρά εργοστάσια του κλάδου.

Οπως ειπώθηκε στη σύσκεψη, καθημερινά τα συνδικάτα ενημερώνονται από τους εργαζόμενους σχετικά με απειλές για μειώσεις μισθών, όπως π.χ. στο εμπόριο, στα ξενοδοχεία, στην ιδιωτική Υγεία, στο Φάρμακο, στην κλωστοϋφαντουργία κ.α. Ωστόσο, όπου παρεμβαίνουν οι ταξικές δυνάμεις στηρίζοντας τους εργαζόμενους υπάρχουν θετικές διεργασίες, όπως για παράδειγμα στο ξενοδοχείο «St George Lycabettus», όπου οι εργαζόμενοι με ΓΣ απέρριψαν ομόφωνα τους εργοδοτικούς εκβιασμούς για περικοπή των κατακτήσεών τους.

Νέες αποφάσεις για απεργία

Στο μεταξύ μεγαλώνει ο κατάλογος των οργανώσεων που προκηρύσσουν απεργία. Ετσι απεργία αποφάσισαν το Εργατικό Κέντρο Κεφαλονιάς - Ιθάκης και Βόρειας Δωδεκανήσου, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στην Κλωστοϋφαντουργία, Ιματισμό, Δέρμα και η Ομοσπονδία Μηχανικών και Θερμαστών Ελλάδος.

Στη Λέσβο: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Συνδικάτο Οικοδόμων. Στη Ζάκυνθο: Συνδικάτο Εργαζομένων στον Επισιτισμό, Τουρισμό, Συνδικάτο Οικοδόμων, Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων, Κλαδικό Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συνδικάτο Εργαζομένων στο Χρηματοπιστωτικό Σύστημα. Σε Ανατολική Μακεδονία - Θράκη: Συνδικάτο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών Θράκης, Ενωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ξάνθης. Ηράκλειο: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Χανιά: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Στην Εύβοια: Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων. Συνδικάτο Οικοδόμων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ