Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΠΗΛΑΙΟ ΠΕΤΡΑΛΩΝΩΝ
Συνεχίζεται το δικαστικό σίριαλ

  Με νέα προσφυγή στη δικαιοσύνη, η  Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδας προσπαθεί να κατοχυρώσει και να διατηρήσει τους ληστρικούς όρους της σκανδαλώδους απόφασης, που της παραχωρούσε τη διαχείριση και εκμετάλλευση του σπηλαίου

Συνεχίζει την προκλητική συμπεριφορά του ο πρόεδρος της Ανθρωπολογικής Εταιρείας Ελλάδας Ν. Πουλιανός, καταθέτοντας άλλη μια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ), με την οποία ζητάει να ακυρωθεί ως παράνομη η απόφαση του υπουργού Πολιτισμού της 1/11/2000, που δεν επιτρέπει τη συνέχιση των ανασκαφών και μελετών στο σπήλαιο Πετραλώνων της Χαλκιδικής.

Το σπήλαιο Πετραλώνων είναι από τα πιο σημαντικά στη χώρα μας, καθώς εκεί βρέθηκε κρανίο του περίφημου Αρχανθρώπου (μεταβατική μορφή από τον homo erectus προς τον homo sapiens), μοναδικής σπανιότητας εύρημα, ηλικίας 260.000 περίπου ετών.

Να σημειωθεί ότι το σπήλαιο Πετραλώνων εξερευνήθηκε το 1959, αλλά τα μεγάλα προβλήματα αρχίζουν το 1980, όταν ο ΕΟΤ παραχώρησε στην Ανθρωπολογική Εταιρεία Ελλάδας με ληστρικούς όρους «το δικαίωμα χρήσης, εκμετάλλευσης, διαχείρισης και συντήρησης του Σπηλαίου Πετραλώνων Χαλκιδικής, του περιβάλλοντος χώρου του, ιδιοκτησίας ΕΟΤ, έκτασης 184.270 τ.μ. και των εν γένει εγκαταστάσεων που υπάρχουν»!!!

Από τότε ο Α. Πουλιανός συμπεριφέρεται σαν να είναι το σπήλαιο ιδιόκτητη περιουσία του, έχει επιδοθεί σε ένα αέναο δικαστικό αγώνα και όποιες αποσπασματικές προσπάθειες έγιναν στη συνέχεια από την Πολιτεία για να βελτιωθούν οι αρχικοί όροι της σύμβασης, δεν απέδωσαν, καθώς η Ανθρωπολογική Εταιρεία έχει δικαιωθεί αρκετές φορές από τα δικαστήρια.

Η τελευταία απόφαση του υπουργού Πολιτισμού ήταν να αρνηθεί την παράταση των ανασκαφών και ερευνών στην Ανθρωπολογική Εταιρεία με το αιτιολογικό ότι κατά τις προηγούμενες ανασκαφές δεν τηρήθηκαν οι προβλεπόμενες από το νόμο υποχρεώσεις της Εταιρείας, καθώς δεν παρέδωσε τα ημερολόγια ανασκαφών, φωτογραφίες, σχέδια κλπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Α. Πουλιανός επανειλημμένα έχει παραβιάσει διοικητικές αποφάσεις, ενώ η Πολιτεία είναι ανύπαρκτη και με τα τραγελαφικά της λάθη έχει επιτρέψει στον πρόεδρο της Ανθρωπολογικής Εταιρείας να συμπεριφέρεται λες και το σπήλαιο Πετραλώνων είναι τσιφλίκι του.

Στην προσφυγή της η Ανθρωπολογική Εταιρεία αναφέρει ότι δεν έχει αποπερατώσει το ερευνητικό και ανασκαφικό της έργο ούτε τη μελέτη των ευρημάτων από λόγους που δεν οφείλονται στη δική της υπαιτιότητα. Τέλος, ισχυρίζεται ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία δεν επιτρέπεται η αλλαγή του ανασκαφέα πριν παρέλθει άπρακτη δεκαετία, χωρίς δικαιολογημένη αιτία.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ