Τετάρτη 3 Γενάρη 2001
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ανυπόστατοι προεδρικοί ισχυρισμοί

Παπαγεωργίου Βασίλης

Τον ανυπόστατο και προκλητικό ισχυρισμό ότι ο ελληνικός λαός απολαμβάνει ένα υψηλό βιοτικό επίπεδο και ότι «σήμερα είμαστε καλύτερα από άλλοτε», επανέλαβε στο πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κ. Στεφανόπουλος. Θα πρέπει όμως κάποτε ο ανώτατος πολιτειακός άρχοντας να εξηγήσει στους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα, πού στηρίζει αυτόν τον ισχυρισμό του. Μήπως στο γεγονός ότι ακόμα και σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της ΕΕ ο ένας στους τέσσερις ανθρώπους στη χώρα μας ζει κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας; Μήπως ότι περίπου 1.000.000 συνταξιούχοι ζουν με τη γλίσχρα σύνταξη κάτω των 150.000 δραχμών; Μήπως ότι οι άνεργοι έχουν ξεπεράσει τους 500.000 ανθρώπους; Μήπως ότι οι εργαζόμενοι υποχρεώνονται να δουλεύουν δεύτερη και τρίτη δουλιά για «να τα φέρουν βόλτα», ότι συρρικνώνονται και ισοπεδώνονται τα εργασιακά, ασφαλιστικά, δημοκρατικά και άλλα δικαιώματα και οι κατακτήσεις τους; Μήπως ότι ότι η Παιδεία και η Υγεία γίνονται ολοένα και πιο ακριβές και για λιγότερους προσιτές; Μήπως, μήπως... Κάποτε ο Κ. Στεφανόπουλος θα πρέπει να αποφασίσει αν είναι «πρόεδρος όλων των Ελλήνων» ή θλιβερός απολογητής της εφαρμοζόμενης πολιτικής.

Περί «διαρχίας» συνέχεια

Ημουν πάντα και παραμένω κατά της «διαρχίας» στο ΠΑΣΟΚ δήλωσε χτες - στο ρ/σ ΣΚΑΪ - και ο Κ. Σκανδαλίδης, ο οποίος, αν μη τι άλλο, δείχνει ότι διαθέτει «τρόπους». Αλλωστε, ο πρωθυπουργός μόλις πριν λίγες μέρες τον απάλλαξε από την παρουσία του Τσουκάτου στη Χαρ. Τρικούπη και φυσικά ο γραμματέας δεν είχε λόγους να μην «ανταποδώσει».

Αντιθέτως, ο Ε. Γιαννόπουλος επιμένει σταθερά υπέρ της «διαρχίας». Βλέπετε, ο Κ. Σημίτης συνεχίζει να κρατά τον πρώην υπουργό εκτός κυβέρνησης. Ούτε καν επίτιμο υπουργό δεν τον κάνει...

Κραυγαλέα αντίφαση

Εχετε παρατηρήσει μια αντίφαση των ημερών αυτών; Ακόμη και στα ρεπορτάζ των αστικών εφημερίδων είναι ευδιάκριτη. «Βγάζει μάτι», θα λέγαμε. Από τη μια, έχουμε τους πανηγυρισμούς και τις θριαμβολογίες για την ένταξη της χώρας στη ζώνη «ευρώ» και, γενικότερα, μια ολόκληρη επιχείρηση καλλιέργειας τεχνητού κλίματος ευρω-ευφορίας. Και, από την άλλη, τον προγραμματισμό της κυβέρνησης, με τα βασικά θέματα, που συμπεριλαμβάνονται στην ατζέντα της για το νέο χρόνο και είναι τα εξής: Η συνέχιση της εισοδηματικής πολιτικής σκληρής μονόπλευρης λιτότητας, οι διαρθρωτικές αλλαγές - με πρώτες την «απελευθέρωση» των τηλεπικοινωνιών και της ηλεκτρικής ενέργειας - οι ιδιωτικοποιήσεις (με την «Ολυμπιακή Αεροπορία» πρώτη στο ξεπούλημα), η «μεταρρύθμιση» του ΕΣΥ και η «αναμόρφωση» της κοινωνικής ασφάλισης. Πολιτικές και μέτρα, δηλαδή, που όχι μόνο θα πλήξουν καίρια τα συμφέροντα των εργαζομένων, αλλά και θέλουν - ορισμένες απ' αυτές - να ανατρέψουν κατακτήσεις γενικότερης σημασίας.

Και, μάλιστα, μερικοί αναλυτές και αρθρογράφοι προχωρούν ακόμη περισσότερο και ισχυρίζονται ότι οι βαθιά αντιλαϊκές αυτές πολιτικές αποτελούν την κύρια - αν όχι την αποκλειστική - βάση της αισιοδοξίας για το χρόνο που μόλις έκανε ποδαρικό...

Λέτε, να έχουμε γίνει μαζοχιστές και να μην το έχουμε καταλάβει..;

Το καρεκλάκι...

Τι να το κάνεις το παιδικό καρεκλάκι για το αυτοκίνητο, αν δεν έχεις αυτοκίνητο, και, βέβαια, άλλα πράγματα πολύ πιο απαραίτητα μιας στοιχειώδους ανθρώπινης διαβίωσης; Το ερώτημα ήταν ζωγραφισμένο στο γεμάτο απορία βλέμμα με το οποίο οι Σύροι μετανάστες, γονείς του πρώτου παιδιού που γεννήθηκε το 2001 στην Αθήνα, δέχτηκαν το συμβολικό δώρο της Τροχαίας Αθήνας.

Δε σημειώνουμε το γεγονός, για να κάνουμε κριτική στην πρωτοβουλία της Τροχαίας. Αυτό είναι το λιγότερο. Κυρίως, θέλουμε να σημειώσουμε μια σκληρή πραγματικότητα. Ακόμη και τα πρωτοχρονιάτικα δελτία ειδήσεων δεν άφηναν την παραμικρή αυταπάτη για το τι σημαίνει μετανάστης και αναζήτηση μιας καλύτερης τύχης. Και, βέβαια, αποτελούσε τραγική ειρωνεία το γεγονός, πως το τσακισμένο στα παράλια της Αττάλειας σαπάκι, που μετέφερε τους λαθρομετανάστες στην Ελλάδα, «έπαιζε» αμέσως μετά το νεογέννητο παιδάκι των Σύρων και το δώρο της Τροχαίας, στα δελτία ειδήσεων. Αναπόφευκτοι οι συνειρμοί...

Εμείς, απλά ευχόμαστε στο μικρό της οικογένειας Ζισάν και στα αδέρφια του, να μεγαλώσουν σε έναν κόσμο καλύτερο, χωρίς εκμετάλλευση.

Ποδαρικό...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΑΜΑ ΞΕΚΙΝΑΕΙ ΕΤΣΙ ο νέος χρόνος, «καλά κρασιά»: Ο Παπαντωνίου συνέστησε στους εργαζόμενους να περιορίσουν, λέει, τις απαιτήσεις τους στα όρια ανοχής της ελληνικής οικονομίας και στις ανάγκες της ΟΝΕ!

Ο Δρυς πάλι, λέει, ότι οι εργαζόμενοι θα δουν με κατανόηση το νομοσχέδιο για το ασφαλιστικό, που ετοιμάζει η κυβέρνηση. Μάλιστα, χρησιμοποίησε τη μαγική φράση: «Αίσθημα ευθύνης». Είναι η φράση - σήμα κατατεθέν του ΠΑΣΟΚου, όταν πρόκειται να σου κάνει ζημιά.

Εξ ου και το γεγονός πως χρησιμοποιείται κατά κόρον στα συνέδριά τους και στις Κεντρικές Επιτροπές τους, όπου βγάζουν ο ένας το μάτι του άλλου.

Με τέτοιες εισαγωγές λοιπόν, καταλαβαίνετε τη συνέχεια του προγράμματος! Θρίλερ εκσυγχρονιστικής φαντασίας, αυστηρώς ακατάλληλο για ανηλίκους και, κυρίως, υπερηλίκους, που πρόκειται να βγουν στη σύνταξη.

Αυτά για όσους νομίζουν ότι με την έλευση του ΕΥΡΩ θα τελειώσουν τα δεινά και θΑ περάσουμε σε μέρες ανάπτυξης και ευημερίας, όπως μας υποσχέθηκε, στα ευχετήρια μηνύματά του, ο Κώστας Σημίτης.

Διότι άλλο πράγμα (για παράδειγμα) να μετράς με την ίδια νομισματική μονάδα που χρησιμοποιεί ο Γερμανός ή ο Βρετανός το μισθό σου κι άλλο πράγμα να έχεις τον ίδιο μισθό με αυτούς. Το μόνο που βοηθάει το ΕΥΡΩ είναι να καταλαβαίνουμε τη διάφορα.

Α ναι, ξεχάσαμε πως δε θα χρειάζεται να κάνουμε και συνάλλαγμα, όταν φεύγουμε στο εξωτερικό. Αυτό είναι πολύ βολικό, αφού, ως γνωστόν, οι Ελληνες έχουν τέτοιο περίσσευμα αυτή τη χρονιά, που το 2001 θα ξεχυθούν κατά εκατομμύρια να ταξιδεύσουν σε όλη την Ευρώπη για ψώνια και τα σχετικά.

Αλλωστε, γι' αυτό είναι ευτυχισμένοι και οι Ευρωπαίοι, που μας έχουν «εταίρους». Τέτοια πλούσια χώρα θα τονώσει τη δυτικοευρωπαϊκή αγορά...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Είδες η ΟΝΕ;

Από προχτές - που η Ελλάδα ανέβηκε και επίσημα στο 12ο βαγόνι του τρένου προς την ΟΝΕ - η γνωστή ρήση «τέρμα τα δίφραγκα», έγινε πραγματικότητα. Με την ένταξή της στην ευρωζώνη, η δραχμή ουσιαστικά καταργήθηκε (τυπικά θα κυκλοφορεί μέχρι το Μάρτη του 2002, οπότε θα αποσυρθεί οριστικά από την κυκλοφορία) και αποτελεί μια απλή υποδιαίρεση του ευρώ. Αυτά, είναι τα διαδικαστικά θέματα, για τα οποία τις τελευταίες μέρες, υπήρξε λεπτομερής ενημέρωση της ελληνικής κοινής γνώμης από την κυβέρνηση και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Εκτός όμως, από τα τυπικά θέματα, υπάρχουν και τα ουσιαστικά. Οπως για παράδειγμα, το γεγονός ότι η λιτότητα για τον εργαζόμενο λαό συνεχίζεται, παρά τις δημόσιες υποσχέσεις και διαβεβαιώσεις των κυβερνώντων ότι θα τερματιστεί μόλις η Ελλάδα ενταχθεί στην ΟΝΕ και στη ζώνη του ευρώ. Απλά, τώρα, το μέγεθος της ληστείας για τους εργαζόμενους και τα πλατιά λαϊκά στρώματα, θα προϋπολογίζεται - από το διευθυντήριο των Βρυξελλών σε συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση - και θα γίνεται τώρα με τη μορφή του ευρώ.

Γι' αυτά, τα ουσιαστικά ζητήματα, οι θιασώτες και προπαγανδιστές της καπιταλιστικής παγκοσμιοποίησης και της ένταξης της Ελλάδας στην ΟΝΕ, «κάνουν την πάπια». Υπάρχουν βέβαια και κάποιοι, οι οποίοι μιλούν για «οφέλη» που θα αρχίσει να απολαμβάνει η Ελλάδα, τώρα που έγινε πλήρες μέλος της ΟΝΕ και εντάχθηκε στην ευρωζώνη. Μόνο που όταν μιλούν για «οφέλη που θα έχει η Ελλάδα», εννοούν την ολιγαρχία του πλούτου. Δηλαδή τους λίγους Ελληνες μεγαλοεπιχειρηματίες και τις πολυεθνικές, που είδαν τα κέρδη τους, σε ολόκληρη τη δεκαετία του 1990, να απογειώνονται στα ύψη και τα λαϊκά εισοδήματα, να συμπιέζονται σε όλο και πιο χαμηλά επίπεδα. Μια μικρή, γεύση για το μέγεθος της ληστείας που υπέστησαν οι εργαζόμενοι στη δεκαετία του '90, μάς την έδωσε η εξαμηνιαία έκθεση του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας, που μας πληροφορούσε ότι στην περίοδο 1994 - 1999, τα κέρδη των μεγαλοβιομηχάνων και μεγαλεμπόρων αυξάνονταν κατά μέσο όρο με ρυθμό πάνω από 20% το χρόνο, ενώ ο μέσος πραγματικός μισθός της περιόδου φέρεται να αυξήθηκε με ρυθμό 2,1% ετησίως, ακόμη και με τα επίσημα και εντόνως αμφισβητήσιμα στοιχεία.

Αν, όμως, στην προενταξιακή περίοδο με τη βοήθεια των αντιλαϊκών πολιτικών που εφαρμόστηκαν στη δεκαετία του '90, φτάσαμε στο σημείο να πεινά ο ένας στους 5 Ελληνες (σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat περίπου 2,2 εκατομμύρια Ελληνες ζουν κάτω από το επίσημο όριο φτώχειας). Αν στην ίδια περίοδο η ανεργία εκτινάχτηκε στα ύψη και ξεπέρασε το 12%. Αν επίσης η νέα δεκαετία - που άρχισε χτες με την ένταξη της Ελλάδας στη ζώνη του ευρώ - επιφυλάσσει κάποια οφέλη για την ελληνική οικονομία, αυτά θα τα μοιραστούν μεταξύ τους οι λίγοι και πλούσιοι, καθώς η «ευρωλιτότητα» που καταρτίζει και αποφασίζει το διευθυντήριο των Βρυξελλών, αφορά και την Ελλάδα. Αδιάψευστος μάρτυρας, οι μειώσεις μισθών και συντάξεων που επιφυλάσσει η εισοδηματική πολιτική του 2001 (αυξήσεις κάτω από τον πληθωρισμό), η αναβάθμιση της τοκογλυφίας των τραπεζικών επιτοκίων που άρχισε την περασμένη βδομάδα με την εναρμόνιση των δραχμικών επιτοκίων με τα αντίστοιχα του ευρώ, καθώς και τα άλλα γνωστά αντιλαϊκά μέτρα (τα αποκαλούμενα «διαρθρωτικές αλλαγές») που ετοιμάζεται να εφαρμόσει η κυβέρνηση Σημίτη...

Είδες η ΟΝΕ και το ευρώ;


Λάμπρος ΤΟΚΑΣ

Εξαιρετική η πρωτοχρονιάτικη γιορτή στο Σύνταγμα. Ειδικά εκείνο που εντυπωσίασε ήταν η τεχνική που έχουν αποκτήσει ορισμένοι αοιδοί στο «πλέι μπακ». Δηλαδή, πίσω να παίζει δίσκος και επί της σκηνής ο τραγουδιστής απλώς να ανοιγοκλείνει το στόμα του...

Και του χρόνου.

Το «νέο κύμα των αλλαγών»...

Γρηγοριάδης Κώστας

Με το «καλημέρα» της καινούριας χρονιάς ο Κ. Σημίτης φρόντισε να υπενθυμίσει τους στόχους της κυβέρνησής του για το 2001 και να δείξει το σταθερά αντιλαϊκό και βάρβαρο πρόσωπο της πολιτικής της. Στη δήλωση που έκανε στη χτεσινή «Ελευθεροτυπία», πίσω από τις γελοίες κορόνες του τύπου «οι στόχοι μας αποτελούν μονόδρομο για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των Ελλήνων», προβάλλει ξεκάθαρα την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να μην αφήσει τίποτα όρθιο από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις των εργαζομένων. «Είμαστε αποφασισμένοι -τονίζει - να προχωρήσουμε με τόλμη και αποφασιστικότητα ευθύς αμέσως από τον Ιανουάριο του 2001 και στις υπόλοιπες αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις, ορισμένες από τις οποίες βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη». Προβάλλει μάλιστα ως μοντέλο και «δείγμα γραφής» το νομοσχέδιο για την ανατροπή των εργασιακών σχέσεων, προκειμένου να διακηρύξει ότι «το 2001 θα προχωρήσουμε σε ένα κύμα αλλαγών, προκειμένου να ανταποκριθούμε στις νέες προκλήσεις που θέτει η εντός ΟΝΕ εποχή»...

... και η θρασύτητα των διαχειριστών

Δεν παραλείπει, μάλιστα, ως φερέγγυος διαχειριστής να απαριθμήσει αυτές τις «αλλαγές», αναφέροντας κατά σειρά την «επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών και παρεμβάσεων - πού αλλού; - στον δημόσιο και τον ευρύτερο δημόσιο τομέα», «την ενθάρρυνση και στήριξη - ποιου άλλου; - του ιδιωτικού τομέα», την οριστικοποίηση των ρυθμίσεων μέχρι τέλους του 2001 για τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος και την ορθολογική αξιοποίηση των πόρων του Γ΄ ΚΠΣ. Αυτήν την ολέθρια για τα λαϊκά συμφέροντα πολιτική τη συνοδεύει με κωμικούς ισχυρισμούς όπως ότι «η κυβέρνηση δεν υποχωρεί στις επιδιώξεις των βολεμένων»! Φυσικά οι κατ' εξοχήν βολεμένοι από την πολιτική της (μεγάλο κεφάλαιο, τράπεζες, κ.ο.κ.) καθόλου δεν ιδρώνουν από αυτές τις «απειλές» γιατί ξέρουν ότι απευθύνονται στους εργαζόμενους, που ζουν ακόμα με μία δουλιά, που έχουν ακόμα 8ωρο, δεδομένη ασφάλιση και άλλα τέτοια... προνόμια. Ταυτόχρονα ο Κ. Σημίτης αυτοαναγορεύεται σε προστάτη των ανέργων και επιφυλάσσει προκλητικά και αυθαίρετα στην κυβέρνησή του ρόλο ως «φωνή των ανέργων» και εκείνων «που δεν έχουν μπει ακόμα στην αγορά εργασίας»! Συμπέρασμα: Οσο τους αφήνουμε να αισθάνονται «παντοδύναμοι» και «παντοκράτορες», τόσο θα αποθρασύνονται και θα αγριεύει η επιθετικότητά τους ενάντια στα λαϊκά συμφέροντα.

Αποκαλυπτική διαπίστωση

Αποκαλυπτική είναι η διαπίστωση που έκανε ο Κ. Σκανδαλίδης για το κόμμα Αβραμόπουλου και την επίδραση που θα έχει στο ΠΑΣΟΚ. Κοιτάξτε να δείτε, είπε ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ, το κόμμα Αβραμόπουλου αν πάρει ψήφους από το ΠΑΣΟΚ θα είναι από νέους ψηφοφόρους που απαξιώνουν την πολιτική και «λιγότερο από αυτούς που συνειδητά ψήφισαν τον κ. Σημίτη και προέρχονται από τον παλιότερο συντηρητικό χώρο»!

Μάλιστα. Με άλλα λόγια, δηλαδή, ο γραμματέας του ΠΑΣΟΚ ομολογεί ότι οι «παλιοί» και συνεπώς οι «συνειδητοί» συντηρητικοί ψηφοφόροι ψηφίζουν Σημίτη και ΠΑΣΟΚ και, μάλιστα, ψηφίζουν τόσο συνειδητά που δε δημιουργεί πρόβλημα η δημιουργία κόμματος Αβραμόπουλου - που επίσης στους συντηρητικούς απευθύνεται. Μα τότε, τι χρείαν άλλων μαρτύρων έχομεν για το... «σοσιαλισμό» του ΠΑΣΟΚ;

Η «έρευνα» και τα... χαράτσια!

Είναι γνωστό ότι εδώ και αρκετά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ενωση προσπαθεί να καθοδηγήσει τα κράτη - μέλη (στα πλαίσια του διαστροφικού δόγματος «ο ρυπαίνων πληρώνει») να επιβάλλουν νέα χαράτσια και «πράσινους φόρους» με πρόσχημα τη σωτηρία του περιβάλλοντος.

Φαίνεται λοιπόν, ότι κάποιοι και στη χώρα μας αναλαμβάνουν τον άχαρο ρόλο να δικαιολογήσουν τους περιβόητους αυτούς «περιβαλλοντικούς φόρους» και μάλιστα με τον πιο «ανώδυνο» τρόπο: Με τη μέθοδο των... γκάλοπ, δηλαδή βάζοντας τους ίδιους τους πολίτες να αποδεχτούν - αν όχι να... προτείνουν - τους φόρους αυτούς, ξέροντας ασφαλώς την αγωνία τους για την καταστροφή του περιβάλλοντος!

Αυτό επιδιώκει και πρόσφατη δημοσκόπηση της «V-PRC» που είδε χτες το φως της δημοσιότητας στα «ΝΕΑ». Ο παραλογισμός, μέσω του οποίου επιχειρείται να φτάσει το ποσοστό της αποδοχής των νέων φόρων στο 62,7%, είναι τόσο έκδηλος που «βγάζει μάτι».

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο ερώτημα «ποιος ευθύνεται περισσότερο για την επιβάρυνση του περιβάλλοντος», το 63,6% απαντάει ως εξής: «Οι κυβερνήσεις που δεν παίρνουν μέτρα». Δεν έπρεπε λοιπόν να ερωτηθούν στη συνέχεια «πώς κρίνετε μια κυβέρνηση η οποία όχι μόνο δεν παίρνει μέτρα υπέρ του περιβάλλοντος, αλλά με την αναθεώρηση του Συντάγματος σκοπεύει να παραδώσει στην τσιμεντοποίηση όσα δάση ακόμη απέμειναν;». Κι όμως. Αντί αυτού οι δημοσκοπούντες τούς προτρέπουν να... αυτομαστιγωθούν, δηλαδή να απαντήσουν αν δέχονται να πληρώσουν συμπληρωματικούς «πράσινους φόρους»!

Τώρα, αν τους φόρους αυτούς τους εισπράξουν οι κυβερνήσεις που δεν κάνουν τίποτε για την προστασία του περιβάλλοντος, προφανώς λίγο ενδιαφέρει την...«έρευνα»!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Οι πραγματικές ευχές

Η υποδοχή του νέου χρόνου υπήρξε η δέουσα. Σαν κάθε τι νέο, που γεννά ελπίδες και προσδοκίες, καλωσορίστηκε κατά πώς έπρεπε. Περίσσεψαν οι ευχές για ό,τι καλύτερο. Ακόμα κι από εκείνους που θα φροντίσουν να πάρουν σάρκα και οστά όλα όσα απεύχεται ο ελληνικός λαός. Η υποκρισία στο απόγειό της, όπως και ο κυνισμός των πυροτεχνημάτων και των υπαίθριων «σόου», που «έκλεβαν την παράσταση», συγκρινόμενα με τις ουρές των αστέγων στα συσσίτια των δήμων.

Ομως, ο νέος χρόνος δεν μπορεί να ιδωθεί παρά σαν συνέχεια αυτού που έφυγε. Σαν τέτοιος, «κληρονομεί» τις ελπίδες από τους αγώνες που αναπτύχθηκαν και τις συνειδήσεις που αφυπνίστηκαν. Την ίδια στιγμή όμως, «κληρονομεί» τις διαβόητες και σε εξέλιξη «διαρθρωτικές αλλαγές», που προωθούν η ολιγαρχία του πλούτου και οι πολιτικοί της εκπρόσωποι, το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας, την εμπορευματοποίηση της υγείας, τη διάλυση του ό,τι έχει απομείνει από τη δημόσια δωρεάν παιδεία, των εργασιακών σχέσεων, την αφαίρεση κεκτημένων εργασιακών και λαϊκών δικαιωμάτων κάθε είδους, τα καταστροφικά κυβερνητικά σχέδια για το σύστημα κοινωνικής ασφάλισης. Και ουκ έστιν τέλος στον κατάλογο των «μποναμάδων» που επιφυλάσσουν στον ελληνικό λαό.

Και όλα αυτά, βέβαια, δεν αντιπαλεύονται με ευχές. Είναι ανάγκη σήμερα περισσότερο από ποτέ ο εργάτης, ο αγρότης, ο μικρομεσαίος να απαντήσουν με συνεχή, οργανωμένο, συντονισμένο αγώνα. Με ακατάπαυστη, ανειρήνευτη πάλη. Και το καθήκον της οργάνωσης αυτού του αγώνα βαραίνει τις πλάτες όσων πραγματικά εύχονται και παλεύουν να ξημερώσουν καλύτερες μέρες για τον ελληνικό λαό. Το ΚΚΕ αποδέχεται αυτό το καθήκον και ατενίζει το νέο χρόνο με αισιοδοξία, εδραιωμένη ρεαλιστικά και στην επιτυχία του 16ου Συνεδρίου του, από το οποίο αναδείχτηκε με ατσαλωμένη την ιδεολογικοπολιτική του ενότητα, με θέληση για αποφασιστική δράση, με αποφάσεις που ανοίγουν τους αγωνιστικούς δρόμους του μέλλοντος, με προοπτική για το λαό και τη νεολαία.

Με όπλο τις αποφάσεις του Συνεδρίου, οι κομμουνιστές, και αυτό το χρόνο, όπως και τους προηγούμενους, θα πρωτοστατήσουν στην ανάπτυξη και οργάνωση της λαϊκής πάλης, θα αντιπαλέψουν δυναμικά και αποφασιστικά τις προσπάθειες να υψωθούν εμπόδια στη ριζοσπαστικοποίηση συνειδήσεων, θα δώσουν όλες τους τις δυνάμεις για την ανάπτυξη συσπειρώσεων, συνεργασιών και συμμαχιών γύρω από αντιιμπεριαλιστικά, αντιμονοπωλιακά, δημοκρατικά αιτήματα και στόχους. Θα συνεχίσουν χωρίς σταματημό να αποκαλύπτουν τις αιτίες των λαϊκών προβλημάτων, να υπερασπίζονται τα λαϊκά συμφέροντα. Σ' αυτήν την κατεύθυνση, η εφημερίδα μας, η εφημερίδα του ΚΚΕ, ο «Ριζοσπάστης», μπορεί και πρέπει να προσφέρει πολύτιμη βοήθεια, εκλαϊκεύοντας την πολιτική του Κόμματος, μεταδίδοντάς την πλατιά στον ελληνικό λαό, δίνοντας τη δική του καθημερινή μάχη για ουσιαστική ενημέρωση.

Το ΚΚΕ, με όλες του τις δυνάμεις, με κάθε μέσο που διαθέτει, θα ανταποκριθεί στις προκλήσεις του απέναντι στον ελληνικό λαό. Θα παλέψει για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις υλοποίησης των ευχών των ανθρώπων του μόχθου, για τη συγκρότηση του λαϊκού μετώπου πάλης, για τη λαϊκή οικονομία, για να βρεθεί πραγματικά ο λαός στην εξουσία. Τότε και μόνο τότε οι ευχές θα πάψουν να είναι υπόθεση ...μεταφυσική. Τότε και μόνο τότε ευχές για ειρήνη, ευημερία, ευτυχία θα είναι και εφικτές και υλοποιήσιμες, αφού θα αποτελούν υπόθεση της λαϊκής παρέμβασης και της συλλογικής δράσης.

Διαδοχή ομοίων

Φεύγει ο ένας,

φτάνει ο άλλος

κι εγώ σαν βλάκας

τρανός, μεγάλος

στο νέο χρόνο

πάντα ελπίζω,

τον αποδέχομαι

και τον «ψηφίζω»

*

Μα, πριν ο μήνας

να κλείσει ακόμη,

βλέπω την πλάνη μου

κι αλλάζω γνώμη,

«φτου, απατήθηκα

- λέω - και πάλι»

και βρίζω τ' άδειο μου,

κενό κεφάλι.

*

Ετσι οι χρόνοι

με ξεγελάνε,

αλλά κι οι αφέντες

που κυβερνάνε,

τους τέως διώχνω

τους «νέους» θέλω

και μου φοράνε

όλοι «καπέλο«!


Ο οίστρος



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ