Παρασκευή 24 Δεκέμβρη 2010 - Κυριακή 26 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΕΝΘΕΤΗ ΕΚΔΟΣΗ: "7 ΜΕΡΕΣ ΜΑΖΙ"
ΠΟΙΚΙΛΗΣ ΥΛΗΣ - ΕΠΙΣΤΗΜΗ
Πορεία με οδηγίες από ψηλά...

Σε μια περιοχή στα νοτιοανατολικά του χείλους του κρατήρα Σάντα Μαρία στον Αρη κατευθύνεται το όχημα εξερεύνησης «Οπορτούνιτι», της αμερικανικής NASA, εκεί όπου ίσως υπάρχουν ορυκτά - απόδειξη της ύπαρξης νερού στον κόκκινο πλανήτη σε παλιότερες γεωλογικές περιόδους. Εκείνο που κάνει διαφορετική αυτή την εξερευνητική δραστηριότητα του «Οπορτούνιτι» είναι ότι ο ενδιαφέρων στόχος εντοπίστηκε από την επίσης αμερικανική διαστημοσυσκευή «Mars Reconnaissance Orbiter» («Αναγνωριστικός Δορυφόρος του Αρη») (MRO), που εδώ και χρόνια έχει γίνει τεχνητός δορυφόρος του γειτονικού πλανήτη. Είναι η πρώτη φορά που μια εξερευνητική συσκευή πάνω στο έδαφος του Αρη συνεργάζεται με τέτοιο τρόπο με μια τροχιακή συσκευή άλλης αποστολής.

Τα ορυκτά που εντόπισε φασματομετρικά το MRO από ύψος 250 χιλιομέτρων περιέχουν ένυδρα θειικά άλατα, που πιθανότατα σχηματίστηκαν με την παρουσία νερού πριν από δισεκατομμύρια χρόνια. Οι κρατήρες, που δημιουργούνται από την πρόσκρουση μετεωριτών, λειτουργούν σαν φυσικά τρυπάνια που αποκαλύπτουν ορυκτά, τα οποία σε άλλη περίπτωση θα έμεναν θαμμένα και δυσπρόσιτα για τις εξερευνητικές συσκευές που στέλνει ο άνθρωπος. Ο κρατήρας Σάντα Μαρία είναι μικρής ηλικίας, με τη γεωλογική έννοια, καθώς υπολογίζεται ότι σχηματίστηκε μόλις πριν από μερικές εκατοντάδες χρόνια. Γι' αυτό δεν έχει διαβρωθεί πολύ από τους ανεμοστρόβιλους και τα άλλα φαινόμενα της αραιής αρειανής ατμόσφαιρας.

Ο κρατήρας Σάντα Μαρία είναι μια παράκαμψη για το «Οπορτούνιτι» που κατευθύνεται προς άλλον μεγαλύτερο κρατήρα που επίσης περιέχει ένυδρα θειικά άλατα, αλλά και πηλό, που επίσης σχηματίζεται συνήθως μόνο με την παρουσία νερού.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ