Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΚΚΕ: Αμεση ενίσχυση των μουσικών συνόλων

Συζητήθηκε στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τα κρατικά μουσικά σύνολα

Την απαίτηση για άμεση οικονομική ενίσχυση των κρατικών μουσικών συνόλων της χώρας, που απαξιώνονται και οδηγούνται σε οικονομικό μαρασμό, μετέφερε (την περασμένη Παρασκευή) στη Βουλή η βουλευτής του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη, τονίζοντας ότι «η χρυσοκλωστή στο τρύπιο βρακί μας είναι ο πολιτισμός μας. Είναι η μόνη χρυσή κλωστή που δεν χρωστάμε σε κανέναν, στους πεθαμένους την χρωστάμε».

Με ευχολόγια απάντησε ο υφυπουργός Πολιτισμού Γ. Νικητιάδης, αναγνωρίζοντας την αξία των κρατικών ορχηστρών στον ελληνικό πολιτισμό. Πλην, όμως, είπε ότι «η συνολική μείωση του προϋπολογισμού είναι 17%. Αυτή η μείωση προήλθε από τις επιταγές του υπουργείου Οικονομικών, με βάση τη συνολική πολιτική», η οποία «είναι δική μας υποχρέωση και δικό μας δικαίωμα να την ακολουθήσουμε».

Εντονη ήταν η αντίδραση της Λ. Κανέλλη, η οποία επισήμανε ότι για όλες τις κρατικές ορχήστρες «είναι 60% κάτω ο προϋπολογισμός τα τελευταία χρόνια», με αποτέλεσμα «οι μουσικοί να υποχρεώνονται να βγαίνουν να κάνουν τον βιολιτζή, τον μπουζουξή, σε καμιά γωνία, ενώ την ίδια στιγμή δίνουμε κρατική επιχορήγηση στο ίδρυμα Νιάρχου» και επιπλέον «πάτε στον Αγιο Παντελεήμονα και κάνετε συναυλία για το θεαθήναι»! Ενδεικτικά ανέφερε πως «στην Ορχήστρα των Χρωμάτων οι μουσικοί έχουν να πληρωθούν από 7 έως 12 μήνες» και «η Κρατική Ορχήστρα Ελληνικής Μουσικής δεν έχει από τον Ιούλιο καλλιτεχνικό διευθυντή. Δεν λειτουργεί εδώ και κάμποσα χρόνια». Τέλος, η βουλευτής υπογράμμισε «υπάρχουν τα χρήματα για την ουσιαστική ενίσχυση του πολιτισμού, καθώς επιδοτούνται οι κάθε είδους ιδιώτες και η διατήρηση στρατευμάτων στο εξωτερικό κοστίζει 1.100.000 ευρώ την ημέρα»...


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ