Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ο αντικομμουνισμός να πέσει στο κενό

Σε μια περίοδο που το κεφάλαιο, στην ΕΕ και ολόκληρο τον κόσμο, κλιμακώνει την επίθεσή του ενάντια στα εργατικά λαϊκά δικαιώματα, προσπαθώντας να ρίξει τα βάρη της καπιταλιστικής κρίσης στους εργαζόμενους, ταυτόχρονα γενικεύει την ιδεολογική αντικομμουνιστική τρομοκρατία. Σε αυτή την κατεύθυνση κινείται και η λεγόμενη πρωτοβουλία των υπουργών Εξωτερικών έξι χωρών της ΕΕ (Βουλγαρίας, Τσεχίας, Ουγγαρίας, Λετονίας, Λιθουανίας και Ρουμανίας) που απευθύνθηκαν στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και καλούν στη διαμόρφωση κοινής «ευρωπαϊκής θέσης» απέναντι στα δήθεν «εγκλήματα του κομμουνισμού», που ισχυρίζονται ότι διαπράχθηκαν σ' αυτές τις πρώην σοσιαλιστικές χώρες. Ζητούν νομοθετικά μέτρα κατά όσων υπερασπίζονται την ιστορική αλήθεια, όπως την αντιφασιστική νίκη και τις θυσίες των κομμουνιστών για την επίτευξή της, το σοσιαλισμό και τις πρωτόγνωρες κατακτήσεις του σε όφελος όλων των λαών κλπ.

Η νέα αυτή κλιμάκωση της αντικομμουνιστικής υστερίας έρχεται να «πατήσει» στις απαγορεύσεις των κομμουνιστικών κομμάτων στις Βαλτικές χώρες, τις διώξεις σε Τσεχία, Πολωνία, Ουγγαρία κλπ. Εντάθηκε ιδιαίτερα από το 2006 όταν επιχειρήθηκε η θεσμοθέτηση του σύγχρονου αντικομμουνισμού σε ευρωπαϊκό επίπεδο στο Συμβούλιο της Ευρώπης με το «Αντικομμουνιστικό Μνημόνιο», που χάρη και στη δραστηριοποίηση του ΚΚΕ και άλλων Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης δε συγκέντρωσε τα 2/3 και χαρακτηρίστηκε «μη συνιστώμενο», ωστόσο σηματοδότησε τις μετέπειτα μεθοδεύσεις και σε άλλους οργανισμούς. Τον Απρίλη του 2009 εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η καθιέρωση της 23ης Αυγούστου ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα μνήμης για τα θύματα όλων των ολοκληρωτικών και αυταρχικών καθεστώτων», προωθώντας την ταύτιση κομμουνισμού - ναζισμού, και μέσα στο καλοκαίρι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ανέλαβε να συγκροτήσει μια «ομάδα» για τη «συμφιλίωση των Ευρωπαϊκών Ιστοριών», διαστρεβλώνοντας πλήρως την Ιστορία με ευθεία επίθεση των θυτών (ιμπεριαλιστών), στα θύματα (λαοί, με επικεφαλής τα Κομμουνιστικά Κόμματα που τσάκισαν το φασισμό, γέννημα του ιμπεριαλισμού).

Οι αστοί δεν έχουν στόχο μόνο τον εκφοβισμό των λαών αυτών των πρώην σοσιαλιστικών χωρών. Επιχειρούν να τρομοκρατήσουν τους λαούς της Ευρώπης και όλου του κόσμου ώστε να χτυπηθεί συνολικά το λαϊκό κίνημα, η οργανωμένη ταξική πάλη και η σοσιαλιστική προοπτική. Τα διάφορα ποικιλώνυμα «ινστιτούτα μνήμης» που επεξεργάζονται την προπαγάνδα συκοφάντησης της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στον 20ό αιώνα, συμβάλλουν προς αυτή την κατεύθυνση. Η επιχείρηση αυτή στοχεύει, κυρίως, στις συνειδήσεις της νέας γενιάς, που επιδιώκει να τις εγκλωβίσει στον καπιταλισμό ως δήθεν τη μόνη προοπτική. Σε πολλές περιπτώσεις οι αντικομμουνιστικές πρωτοβουλίες αναλαμβάνονται όχι μόνον από τα συντηρητικά - δεξιά κόμματα, αλλά κι από τα σοσιαλδημοκρατικά. Ιδιαίτερη ευθύνη γι' αυτήν την κατάσταση φέρουν και οι δυνάμεις του οπορτουνισμού, που στην Ευρώπη συσπειρώνονται στο λεγόμενο Κόμμα της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ), το οποίο πρωτοστατεί στην «καταδίκη του σταλινισμού».

Το ΚΚΕ ήδη από την περασμένη Παρασκευή, που έγινε γνωστή η νέα αντικομμουνιστική πρωτοβουλία, προχώρησε σε παραστάσεις διαμαρτυρίας στις έξι πρεσβείες στην Αθήνα και τόνισε ότι ο αντικομμουνισμός θα πέσει στο κενό, γιατί η κοινωνική εξέλιξη δε σταματά και έχει κινητήρια δύναμή της την ταξική πάλη. Ο καπιταλισμός μπορεί να ανατραπεί και θα ανατραπεί!


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ