Τρίτη 21 Δεκέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ
ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΩΝ ΜΕΛΟΔΡΑΜΑΤΟΣ ΕΛΣ
«Ούτε βήμα πίσω από τις κατακτήσεις μας»

«Η διοίκηση της ΕΛΣ έχει δώσει τα καλύτερα διαπιστευτήριά της στην εφαρμογή όλων των αντεργατικών μέτρων που παίρνει η κυβέρνηση, με το πογκρόμ διώξεων που έχει εξαπολύσει εναντίον κάθε φωνής αντίδρασης και συνδικαλιστών, ερμηνεύει τη ΣΣΕ κατά το δοκούν ή άλλοτε την καταστρατηγεί και συντηρεί ένα κλίμα τρομοκρατίας σε όλους τους χώρους εργασίας», καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Τραγουδιστών Μελοδράματος Εθνικής Λυρικής Σκηνής (πρώην Σωματείο Χορωδών). «Εχοντας δείξει λοιπόν το αποκρουστικό της πρόσωπο, προχωρά ακόμα πιο πέρα το θεάρεστο έργο της. Με επιστολή του προέδρου της Νίκου Μουρκογιάννη προσπαθεί να αποσπάσει τη συναίνεση των καλλιτεχνών του θεάτρου, έτσι ώστε οι τελευταίοι να παραιτηθούν από κάθε πνευματικό δικαίωμα που έχουν από τις μαγνητοσκοπήσεις και το αρχειακό υλικό της ΕΛΣ. Για άλλη μια φορά, όπως συνέβη και το καλοκαίρι, σκόπιμα παρακάμπτει τα σωματεία και απευθύνεται σε κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά. Το καλοκαίρι ζητούσε να μη λάβουμε την προβλεπόμενη από τη ΣΣΕ αποζημίωση για τις μαγνητοσκοπήσεις του Ηρωδείου, τώρα θέλει να παγιώσει αυτή την κατάσταση».

«Η διοίκηση βλέπει φυσικά πιο μακριά από το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων. Επιδιώκει, όπως προτάσσουν κυβέρνηση και ΕΕ, την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων ώστε να ανοίξει ο δρόμος για ατομικές συμβάσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρει "να μη μείνουμε στο γράμμα του νόμου" εννοώντας την ΣΣΕ. Η απαράδεκτη επιστολή της αναφέρει και άλλα ευφάνταστα και προκλητικά: "Εχει εγκριθεί η πρόταση της ΕΛΣ στο πρόγραμμα Ψηφιακή Σύγκλιση του ΕΣΠΑ για μετάδοση των δράσεων της ΕΛΣ σε όλο τον κόσμο, αλλά πρέπει να τακτοποιηθεί το ζήτημα των πνευματικών δικαιωμάτων". "Πρέπει να μη βαλτώσουμε και να κάνουμε την κρίση ευκαιρία".

Δηλαδή δε φτάνει που καθημερινά "βαλτώνουν" οι ζωές των εργαζομένων και η κρίση λειτουργεί πραγματικά ως ευκαιρία για την εφαρμογή πρωτοφανών αντεργατικών μέτρων, πρέπει κι εμείς τώρα να βγάλουμε τα μάτια μας μόνοι μας. Μετά τις μειώσεις μισθών, να βάλουμε και πλάτη στο κόψιμο των δικαιωμάτων μας. Και συνεχίζει προσβάλλοντας τη νοημοσύνη μας: "Δεν πρέπει να αισθανόμαστε πως το διαδίκτυο μας χρησιμοποιεί, προβάλλοντας τη δουλειά μας για την οποία κοπιάσαμε χωρίς αμοιβή".

Και για να μην αισθανθούμε "ριγμένοι", θα μας το ανταποδώσει με ένα ψηφιακό "portfolio", όπου θα είναι όλη μας η καριέρα συγκεντρωμένη, στον ιστότοπο της ΕΛΣ. Μετά ποιος ξέρει, ίσως ανοίξουν οι πύλες της επιτυχίας για όλους εμάς τους "αδικημένους" και "καταδικασμένους" στην αφάνεια».

«Αυτά και άλλα προσβλητικά συμβαίνουν στην ενδοχώρα της Λυρικής», τονίζει το σωματείο. «Εμείς πέρα από την καταγγελία της απαράδεκτης στάσης της διοίκησης και την καταδίκη των αξιώσεων που έχει, δηλώνουμε: Ούτε βήμα δεν κάνουμε πίσω από τις κατακτήσεις μας. Τα σωματεία και την ΣΣΕ δεν πρόκειται να τα βάλουν στο χέρι. Για τα ελλείμματα της ΕΛΣ δεν ευθύνονται οι εργαζόμενοι, κοινώς "ΔΕΝ ΤΑ ΦΑΓΑΜΕ ΜΑΖΙ". Συνεπώς ας πληρώσουν αυτοί που δημιούργησαν τα ελλείμματα. Υπεύθυνοι γι' αυτή την κατάσταση είναι οι εκάστοτε κυβερνήσεις και οι εντολοδόχοι τους στην ΕΛΣ. Ως εδώ και μη παρέκει. Αν πραγματικά τους ενδιέφερε ο πολιτισμός, που παρεμπιπτόντως κι αυτόν εμείς οι εργαζόμενοι τον παράγουμε, δεν θα μας φέρονταν με το χειρότερο τρόπο, με τις απολύσεις, την τρομοκρατία και ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, τις μειώσεις μισθών, την εντατικοποίηση ή τις αμοιβές ντροπής όπως αυτές των εκτάκτων καλλιτεχνών.

Θέλουν να μας κάνουν όλους "έκτακτους" εργαζόμενους χωρίς δικαιώματα και διεκδικήσεις, για να παραδώσουν μετά την Εθνική Λυρική Σκηνή, χωρίς βαρίδια, στο Ιδρυμα Στ. Νιάρχος. ΔΕΝ ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΕΡΑΣΕΙ».


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ