Παρασκευή 26 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΠΑΙΔΕΙΑ
Υπότροφοι υποψήφιοι διδάκτορες με «χρέη»

Τεράστια ποσά για ασφαλιστικές εισφορές, που έχουν ήδη καταβληθεί, ζητείται από υποψήφιους διδάκτορες υπότροφους στο «Δημόκριτο» να τα ξαναπληρώσουν!

Θύματα μιας απίστευτης γραφειοκρατίας είναι δεκάδες πρώην και νυν υπότροφοι υποψήφιοι διδάκτορες μηχανικοί του «Δημόκριτου», που, ενώ ήταν απολύτως εντάξει στις υποχρεώσεις, έχουν μια «εικονική» οφειλή προς το ΤΣΜΕΔΕ (το Ταμείο των μηχανικών)! Το θέμα υπάρχει εδώ και τέσσερα χρόνια και οι κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ δεν πήραν μια πολιτική απόφαση για να λυθεί το ζήτημα, παρόλο που οι εισφορές έχουν καταβληθεί στο ΤΣΜΕΔΕ, αλλά σε ...άλλο κωδικό.

Χτες, ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και υποψήφιων διδακτόρων Εθνικού Κέντρου Ερευνας Φυσικών Επιστημών (ΕΚΕΦΕ) «Δημόκριτος» έδωσε συνέντευξη Τύπου και παρουσίασε το γραφειοκρατικό λαβύρινθο, απαιτώντας να λυθεί το πρόβλημα, χωρίς, φυσικά, να πληρώσουν ούτε ευρώ οι υπότροφοι.

Συγκεκριμένα, για χρόνια (από το 1993) ο «Δημόκριτος» κατέβαλλε τις κρατήσεις των υποτρόφων και τις εργοδοτικές εισφορές στο ΤΣΜΕΔΕ. Το 2006 ένας υπότροφος ενημερώθηκε ότι χρωστάει στο ΤΣΜΕΔΕ αναδρομικές εισφορές ελεύθερου επαγγελματία για το διάστημα της υποτροφίας του. Τι είχε γίνει; Το ΤΣΜΕΔΕ θεωρούσε ως αυτοαπασχολούμενους τους υποτρόφους, κρίνοντας ότι πρέπει να καταβάλλουν τις σχετικές εισφορές οι ίδιοι, αλλά δεν τους είχε στείλει κανένα σχετικό ειδοποιητήριο. Παρά το «μπέρδεμα» τα λεφτά (τα οποία έχει καταβάλει ο «Δημόκριτος» τα προηγούμενα χρόνια) υπάρχουν στο ταμείο του ΤΣΜΕΔΕ.

Το 2008 ο Σύλλογος Μεταπτυχιακών και Διδακτόρων του «Δημόκριτου» ζήτησε γνωμοδότηση για το θέμα απ' το υπουργείο Εργασίας και από τότε οι υπότροφοι υποψήφιοι διδάκτορες πληρώνουν απευθείας την ασφάλισή τους, ως αυτοαπασχολούμενοι. Ομως, για την περίοδο 1993 - 2008 εμφανίζονται 100 νυν και πρώην υπότροφοι να «χρωστάνε» από 3.000 μέχρι 20.000 ευρώ (με τις προσαυξήσεις)!

Εκπρόσωπος του «Δημόκριτου», κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, υποστήριξε ότι θα επανασυσταθεί επιτροπή, για να λυθεί το θέμα. Τέλος, η Γενική Γραμματεία Ερευνας και Τεχνολογίας του υπουργείου Παιδείας θορυβήθηκε από την αντίδραση του Συλλόγου και στις 9 Δεκέμβρη θα έχει συνάντηση μαζί της για το θέμα.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ