Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΠΑΣΟΚ - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
«Μέτωπο» στις επιλογές στήριξης του κεφαλαίου
  • Ψήφισαν από κοινού το νομοσχέδιο για τις επενδύσεις «ταχείας προώθησης»
  • Ακόμα και «λίπος» της νομοθεσίας ανακάλυψε η κυβέρνηση, για να δικαιολογήσει την πολιτική τού «γην και ύδωρ» στους μεγάλους πολυεθνικούς ομίλους

Με τη σύμφωνη γνώμη ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ. και ΛΑ.Ο.Σ. υπερψηφίστηκε χτες επί της αρχής στην Ολομέλεια της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Επικρατείας, για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων (fast track). Κατηγορηματικά αντίθετο ήταν το ΚΚΕ, με τον βουλευτή του Αντώνη Σκυλλάκο να κάνει λόγο για ακραίες επιλογές προς όφελος του κεφαλαίου.

Για νομοσχέδιο «μνημείο ακραίας νεοφιλελεύθερης πολιτικής» που δίνει «γην και ύδωρ για να έρθουν επενδυτές» μίλησε χαρακτηριστικά ο Αντώνης Σκυλλάκος, καταψηφίζοντας το νομοθέτημα. Οπως είπε, με αυτόν το νόμο «ανατρέπονται οι όποιες εγγυήσεις έχουν απομείνει για κανόνες και καθεστώτα νομοθετικά και άλλα, τα οποία προστατεύουν στοιχειωδώς είτε πρόκειται για τα δάση, είτε πρόκειται για τους αιγιαλούς, είτε πρόκειται για το δημόσιο συμφέρον γενικότερα». Επισήμανε ότι η κυβέρνηση επιλέγει το δρόμο της ανάπτυξης προς όφελος του κεφαλαίου ενώ «η δικιά μας, λοιπόν, άποψη είναι: τα βασικά μέσα παραγωγής στην ιδιοκτησία του λαού, ιδιοκτησία λαϊκή, σχεδιασμός, λαϊκός έλεγχος, λαϊκή συμμετοχή».

Εστιάζοντας σε διάφορες ρυθμίσεις του νομοσχεδίου, ο βουλευτής του ΚΚΕ επισήμανε:

Για τη φορολογία των επενδύσεων αυτών, που θα είναι θέμα κυβερνητικής απόφασης, αναρωτήθηκε «πού θα σταματήσει η υπόθεση της μείωσης του συντελεστή φορολόγησης για το κεφάλαιο; Με βάση αυτόν το νόμο ο συντελεστής μπορεί να κατεβεί στο 0%». Θύμισε, μάλιστα, πως «υπάρχει απαίτηση ανάλογες ρυθμίσεις να επεκταθούν και στις υπόλοιπες κατηγορίες των επιχειρηματιών και θα υπάρχει μία συνεχής πίεση».

Για τις περίφημες ...«διαφανείς διαδικασίες» σημείωσε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις «αποφασίζει ο αρμόδιος Υπουργός Επικρατείας, παίρνοντας τη γνώμη της Διυπουργικής Επιτροπής. Ακόμα και όταν διαφωνεί ο αρμόδιος Υπουργός θα προχωρούν οι αποφάσεις, θα προχωρούν αυτές οι επενδύσεις, θα εγκρίνονται αυτές οι επενδύσεις» και θα έχουμε ουσιαστικά απευθείας αναθέσεις.

Στο ερώτημα «ποιος αύριο θα ωφεληθεί και ποιος θα χάσει;» σημείωσε ότι «θα είναι ακόμα φθηνότερα τα μεροκάματα, ακόμη χαμηλότερη η φορολογία για τους επιχειρηματίες, θα ανατραπούν ακόμα περισσότερο οι εργασιακές σχέσεις».

Σχετικά με το περιβάλλον είπε ότι «αλλάζει το καθεστώς χρήσης γης, ότι μπορεί και παρακάμπτεται και αλλάζει η χρήση γης, πέρα από το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα. Επίσης, αλλάζουν οι περιβαλλοντικοί όροι. Χαλαρώνουν, δηλαδή, οι περιβαλλοντικοί όροι με το πρόσχημα να γίνει η επένδυση. Δεν γνωμοδοτούν οι υπηρεσίες στη συγκεκριμένη περίπτωση. Μπορεί να παρακάμπτονται οι υφιστάμενες πολεοδομικές ρυθμίσεις, ο Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός και σε ύψος και σε επιφάνεια που θα καλύπτεται πολεοδομικά και ό,τι άλλες ρυθμίσεις υπήρχαν».

Χέρι - χέρι

Από την πλευρά της κυβέρνησης ο υπουργός Επικρατείας, Χ. Παμπούκης, υποστήριξε ότι «είναι ένα συγκεκριμένο πλαίσιο σε μια συγκεκριμένη, δύσκολη οικονομική συγκυρία για τον τόπο», προσθέτοντας πως «πρέπει να ελαττωθεί το "λίπος" της νομοθεσίας και το "λίπος" της διαδικασίας». Μάλιστα, ανέφερε ότι πρέπει «να πούμε, λοιπόν, αυτόν το νόμο "FAST TRACK I"» αφού «θα ακολουθήσει και άλλος νόμος και θέλω να είμαι πολύ σαφής σε αυτό το σχέδιο».

Ενθερμος υποστηρικτής του νομοσχεδίου ήταν ο εισηγητής της Νέας Δημοκρατίας Κ. Χατζηδάκης, ο οποίος σημείωσε ότι είναι κοινός τόπος πως η ανάπτυξη προϋποθέτει την προσέλκυση επενδύσεων, σημειώνοντας πως «η κυβέρνηση επεξεργάστηκε το δικό μας νόμο και έφερε δική της πρόταση, την οποία συζητάμε και σήμερα, η οποία σε πολλές περιπτώσεις αντιγράφει - μάλιστα και κατά λέξη - πολλές από τις διατάξεις του νόμου της Νέας Δημοκρατίας».

Προκλητικός ήταν ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γιώργος Καρατζαφέρης, ο οποίος υποστήριξε ότι όποιος αντιτίθεται στην ιδιωτική πρωτοβουλία «βρίζει αυτόν ο οποίος δίνει ζωή και τροφή σε εκείνον ο οποίος μόνος του δεν μπορεί να την εξασφαλίσει», αφού οι εργαζόμενοι «δεν μπορούν μόνοι τους να θρέψουν τον εαυτό τους και την οικογένειά τους. Πρέπει να ακουμπήσουν σε κάποιον». Παράλληλα, ζήτησε να υπάρξει «ένα πλαίσιο στις απεργίες. Μη γίνεται απεργία για την απεργία για να δημιουργούμε εντυπώσεις κομματικής υπερπαραγωγής. Αυτά είναι που διώχνουν τους επενδυτές».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ