Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
«ΚΟΙΝΩΝΙΚΟ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ» ΔΕΗ
Συνέχιση του εμπαιγμού με τροποποιήσεις

Εμμεση παραδοχή από την πλευρά της κυβέρνησης ότι το διαβόητο «κοινωνικό τιμολόγιο» ηλεκτρικού ρεύματος συνοδεύτηκε από όρους και προϋποθέσεις που όχι μόνο ακυρώνουν τις όποιες εκπτώσεις προβλέπονται, αλλά επιβαρύνει επιπλέον τη συντριπτική πλειοψηφία των δικαιούχων, αποτελεί η προαναγγελία νέας ρύθμισης σχετικά με το πιστοποιητικό ηλεκτρολόγου και την προκαταβολή νέας σύνδεσης στη ΔΕΗ.

Με επιστολή του προς τον πρόεδρο της ΔΕΗ Α. Ζερβό, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Γ. Μανιάτης αναφέρει ότι η κυβέρνηση πρόκειται να εκδώσει κανονιστική ρύθμιση με την οποία δε θα απαιτείται η υπεύθυνη δήλωση εγκαταστάτη ηλεκτρολόγου μετά την παρέλευση 14ετίας από τον τελευταίο έλεγχο. Στη βάση αυτή, ζητά από τη ΔΕΗ, μέχρι να βγει η απόφαση, να δέχονται αιτήσεις για το «κοινωνικό τιμολόγιο» χωρίς να επιβάλουν κανενός είδους επιβάρυνση.

Σχετικά με την προκαταβολή για αλλαγή σύνδεσης από παλιό σε νέο δικαιούχο, δηλώνει ότι είναι «πολιτική επιλογή» να μην εισπράττεται, ανεξάρτητα από τη μεταξύ τους σχέση, εκτός και αν ο παλαιός δικαιούχος ζητά την επιστροφή της. Σ' αυτή την περίπτωση ζητείται η προκαταβολή να μην ξεπερνά τα 20 ευρώ.

Εκτός του ότι οι σχετικές διευκρινίσεις και αλλαγές έχουν διαρρεύσει εδώ και μέρες στον Τύπο, είναι αξιοκατάκριτο ότι η κυβέρνηση επέλεξε να αναγγείλει τη ρύθμιση αντί να την κάνει πράξη, ενώ ο αρμόδιος υφυπουργός επιδίδεται σε ...υποδείξεις που θεωρητικά μπορούν και να μην έχουν πρακτικό αντίκρισμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, δεν ανατρέπεται η ουσία του «κοινωνικού τιμολογίου» που είναι η δραστική συρρίκνωση του πλήθους των σημερινών δικαιούχων χαμηλότερης τιμής λόγω της πολύ χαμηλής κατανάλωσης. Στη θέση τους μπαίνουν πολύ λιγότεροι καταναλωτές που βρίσκονται σε εξαιρετικά δεινή θέση και οι οποίοι καλούνται σε ελάχιστες καταναλώσεις ανεξάρτητα από το μέγεθος των οικογενειών τους και άλλες ιδιαίτερες συνθήκες, έναντι έκπτωσης 3-4 ευρώ το μήνα στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Πολλοί αναμένεται να είναι κι αυτοί που παρότι πληρούν τις εισοδηματικές και άλλες προϋποθέσεις, θα χάσουν την έκπτωση επειδή δε θα μπορέσουν να μειώσουν την κατανάλωση όσο απαιτείται.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org