Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΡΥΘΜΙΣΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ
Προωθεί νέες ρυθμίσεις για τα υδροηλεκτρικά

Αλλαγές στον τρόπο διαχείρισης των υδροηλεκτρικών έργων της ΔΕΗ, δρομολογεί η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ), ζητώντας από το διαχειριστή του συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας (ΔΕΣΜΗΕ) αλλαγές και στο κανονιστικό πλαίσιο που ισχύει σήμερα, «με στόχο την αποτροπή τυχόν καταχρηστικών συμπεριφορών στη διαχείριση των νερών, ή και αναδιατύπωση / τροποποίηση άλλων διατάξεων, οι οποίες διαφαίνονται ευάλωτες σε στρατηγικές επηρεασμού των τιμών».

Αφορμή για την τοποθέτηση της ΡΑΕ στάθηκε η καταγγελία της εταιρείας εμπορίας ηλεκτρικής ενέργειας EGL, η οποία κατηγόρησε τον ΔΕΣΜΗΕ μεταξύ άλλων, ότι αποδέχθηκε στοιχεία παραγωγής, αλλά και αναγκαιότητας χρήσης υδροηλεκτρικών μονάδων, από τη ΔΕΗ, τα οποία οδήγησαν στη μείωση της Οριακής Τιμής Συστήματος, της χονδρικής τιμής βάσει της οποίας πληρώνονται οι ιδιώτες παραγωγοί και έμποροι ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα υδροηλεκτρικά αποτελούν «αγκάθι» για τους ιδιώτες, καθώς η ευρεία χρήση τους εισάγει κατά προτεραιότητα «φτηνή» ηλεκτρική ενέργεια στο σύστημα και «πετάει» από αυτό ακριβότερες μονάδες που προσφέρουν ταυτόχρονα ηλεκτρικό ρεύμα. Η ΡΑΕ δεν αποδέχθηκε στο σύνολό τους τις καταγγελίες της EGL, θεωρώντας ότι δεν μπορούν να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα από τα στοιχεία που παρέθεσε στην καταγγελία της, παρ' όλα αυτά έκρινε ότι υπάρχουν ενδείξεις που επιβάλλουν νέες ρυθμίσεις για να αποφεύγονται οι «στρεβλώσεις» και οι... μειώσεις τιμών. Να σημειωθεί ότι τα υδροηλεκτρικά ορισμένες φορές πρέπει να χρησιμοποιηθούν υποχρεωτικά, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι υπερχείλισης, ή συνδέονται με απαρέγκλιτες ανάγκες υδροδότησης κλπ.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ