Πέμπτη 18 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ
Αναζητά ζωτικό χώρο για την πλουτοκρατία

Κοντά στο 3% εκτιμά την πτώση του ΑΕΠ για το 2011. Αξιώνουν νέες απελευθερώσεις σε κλάδους και τομείς με στόχο την επάνοδο σε συνθήκες ισχυρής κερδοφορίας

Στο 2,9% θα φτάσει η συρρίκνωση του παραγόμενου ΑΕΠ το 2011, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις από την Εθνική Τράπεζα (ΕΤΕ), σε συνέχεια της πτώσης του πλέον του 4% που καταγράφεται για το 2010.

Η συνταγή που δίνει η τράπεζα για το πέρασμα σε φάση καπιταλιστικής ανθοφορίας περνά μέσα από τις «απελευθερώσεις» και αναδιαρθρώσεις, από την ανάπτυξη «νέων» κλάδων που υπόσχονται ασφαλή διέξοδο και κέρδη για υπερσυσσωρευμένα και σήμερα λιμνάζοντα κεφάλαια. Οπως είναι απόλυτα ευνόητο, κινούνται στο πλαίσιο της ενιαίας στρατηγικής που έχει χαράξει η πλουτοκρατία.

Σύμφωνα με τη μελέτη, κλάδοι όπως το λιανικό και το χονδρικό εμπόριο, οι κατασκευές, θα συνεχίσουν σε διαδικασία συρρίκνωσης. Το «νέο» μοντέλο που επιχειρούν να προβάλουν είναι η καπιταλιστική «ανάπτυξη» μέσα από τους κλάδους μεταφορών, τουρισμού «υψηλής προστιθέμενης αξίας», ανανεώσιμης ενέργειας, λεγόμενης ποιοτικής πρωτογενούς παραγωγής (ιχθυοκαλλιέργειες κ.ά.) και εκπαίδευσης. Πρόκειται, δηλαδή, για μοντέλο «ανάπτυξης» που δεν απαιτεί θέσεις εργασίας, αλλά πάνω απ' όλα την εκχώρηση ζωτικού χώρου, κρατικές παρεμβάσεις και ενισχύσεις για τα μονοπώλια που αναζητούν διεξόδους.

Αναπαράγοντας τις προσδοκίες της πλουτοκρατίας η ΕΤΕ αξιώνει:

  • Επιπρόσθετες «προσαρμογές» του νόμου για την άρση του καμποτάζ. Στόχος, η διευκόλυνση του μεγάλου εφοπλιστικού κεφαλαίου, η ανάπτυξη της κρουαζιέρας, η ανάπτυξη του μοντέλου τουρισμού σε όφελος των μεγαλοεπιχειρηματιών και σε βάρος εργαζομένων και μικροεπαγγελματιών που βρίσκονται σε τουριστικές περιοχές. Για την «ανάπτυξη» του τουρισμού αξιώνουν επίσης την «αποτελεσματική ρύθμιση των χρήσεων γης» με «σταθερό και ανταγωνιστικό φορολογικό πλαίσιο», δηλαδή με νέα προκλητικά προνόμια για τους μεγαλοξενοδόχους.
  • Την «ανάδειξη» της χώρας σε διαμετακομιστικό κόμβο για μεταφορά εμπορευμάτων από και προς τη ΝΑ Ευρώπη. Είναι, δηλαδή, απόλυτα μέσα στην πολιτική για την παράδοση λιμανιών και βασικών υποδομών, στη λογική για τις «φαστ τρακ» τάχα «επενδύσεις» που προωθεί η κυβέρνηση, πάντα για την εξυπηρέτηση των μονοπωλίων.
  • Η καπιταλιστική ανάπτυξη περνά μέσα από τη σύνθλιψη της δημόσιας Παιδείας, την εκχώρηση περισσότερου χώρου στους μεγαλοεπιχειρηματίες. Και στο συγκεκριμένο προβάλλουν τον πάγιο ισχυρισμό ότι τάχα έτσι θα διευκολύνουν τον «επαναπατρισμό φοιτητών».
  • Για τον τομέα της «ανανεώσιμης ενέργειας» ισχυρίζονται ότι θα μπορούσε να δημιουργήσει «επενδύσεις» πάνω από 13 δισ. ευρώ στην ερχόμενη πενταετία.

Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org