Πέμπτη 11 Νοέμβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ
Είναι στο χέρι μας!

Εγινε όπως ακριβώς είχε προειδοποιήσει το ΚΚΕ. Δεν περίμεναν καν το δεύτερο γύρο. Από τη Δευτέρα κιόλας άρχισαν να στρώνουν το έδαφος για την επιβολή των νέων, ακόμα πιο επαχθών και αντιδραστικών, μέτρων. Βέβαια, υπό το βάρος της καταδίκης της κυβερνητικής πολιτικής στις κάλπες, που συνδυάστηκε με τη μεγάλη ανοδική πορεία των ψηφοδελτίων της «Λαϊκής Συσπείρωσης», προσπαθούν να θολώσουν τα νερά για την ουσία και το περιεχόμενο των επικείμενων μέτρων. Κατανοητό. Εχουν μπροστά τους ακόμα ένα γύρο. Γι' αυτό και κάποια κυβερνητικά στελέχη έφτασαν στο σημείο να ψελλίζουν, δεξιά και αριστερά, ότι αυτή τη φορά τα μέτρα δε θα θίγουν δήθεν μισθούς και συντάξεις, δε θα μπουν άλλοι φόροι και άλλα παρόμοια.

Θα το πούμε μία ακόμα φορά: Η κυβέρνηση και όποιος υποστηρίζει ότι οι εργαζόμενοι και οι συνταξιούχοι δε θα είναι και πάλι στο στόχαστρο ψεύδονται ασύστολα. Τα μέτρα που αναμένεται να ανακοινώσει η κυβέρνηση, είναι προαποφασισμένα! Εχουν προσδιορισμένους στόχους, απόλυτα σαφή προσανατολισμό και εντελώς ξεκαθαρισμένες μεθόδους. Το σύνολο της εφαρμοζόμενης πολιτικής - από το ΠΑΣΟΚ σήμερα και από τη ΝΔ μέχρι πριν από ένα χρόνο - στοχεύει αποκλειστικά να βάλει πλάτη στο σύστημα, να στηρίξει τις μεγάλες και ισχυρές επιχειρηματικές μονάδες να σκαπουλάρουν την κρίση. Να διαμορφώσει όρους ώστε να εξασφαλιστούν συνθήκες επαρκούς, για το κεφάλαιο, κερδοφορίας των επιχειρήσεων. Από εκεί και πέρα η αναμονή της δημοσιοποίησης του ακριβούς ύψους των ελλειμμάτων, οι εκτιμήσεις για το επίπεδο στο οποίο θα διαμορφωθούν τα δημόσια έσοδα και οι όποιες αναθεωρήσεις για το ποσοστό μείωσης του ΑΕΠ, είναι ζητήματα μάλλον δευτερεύουσας σημασίας, που θα παίξουν ρόλο περισσότερο στο επικοινωνιακό μέρος της προπαγάνδισης των μέτρων.

Η πολιτική κυβέρνησης - ΕΕ δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού. Είτε με το μνημόνιο, είτε χωρίς αυτό, ο ρόλος που έχει αναλάβει σήμερα το ΠΑΣΟΚ είναι, μαζί με τις τακτικές πληρωμές των τοκοχρεολυσίων στις γερμανικές, γαλλικές, αγγλικές και ελληνικές τράπεζες, να εξασφαλίσει για το κεφάλαιο τέτοιους όρους επιχειρηματικότητας - οικονομικής δραστηριότητας, ώστε να είναι ανταγωνιστικό με τα κεφάλαια της Βουλγαρίας, της Ρουμανίας, κλπ. Αυτό σημαίνει ότι, εκτός από τα διάφορα επιχειρηματικά κίνητρα, στοχεύουν να ρίξουν την τιμή της εργατικής δύναμης, τους όρους και τις συνθήκες εργασίας, τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων σε τέτοια επίπεδα που να συμφέρουν το κεφάλαιο και τους κεφαλαιοκράτες. Εκεί θα στοχεύουν και τα νέα μέτρα.

Το ΚΚΕ και ο «Ρ» αποκαλύπτουν καθημερινά την κυβερνητική πολιτική και τις συνέπειες που έχουν για τα λαϊκά νοικοκυριά τα αδιέξοδα, που προκαλεί το σύστημα και η βαθιά κρίση στην οποία βρίσκεται. Ναι, δεν αποτελεί υπερβολή να πούμε ότι μας επιφυλάσσουν ένα εφιαλτικό μέλλον. Ομως, στο χέρι μας είναι να ακυρώσουμε τα σχέδιά τους. Στο χέρι όλων μας είναι να συνειδητοποιήσουμε τη δύναμη που διαθέτει ο εργάτης, ο μικρομεσαίος αγρότης, ο αυτοαπασχολούμενος, οι νέοι και οι νέες, όλοι αυτοί που παράγουν τον κοινωνικό πλούτο που σήμερα καταβροχθίζουν μια χούφτα κεφαλαιοκράτες. Από εμάς εξαρτάται να δώσουμε το «παρών» και να γίνουμε πρωταγωνιστές στην υπόθεση της λαϊκής συσπείρωσης, στην οργάνωση της καθημερινής πάλης του λαού, για να βάλουμε φραγμό στους σχεδιασμούς της άρχουσας τάξης, να αλλάξουμε ριζικά το συσχετισμό δύναμης, να ανατρέψουμε τις επιλογές της και να διεκδικήσουμε καλύτερες μέρες για το λαό και τον τόπο.


Γιώργος ΚΑΚΟΥΛΙΔΗΣ


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ