Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΥΠΑ - «ΟΛΥΜΠΙΑΚΗ»
Αναγκαία η αντίσταση

  Στάση εργασίας και συγκέντρωση χτες στο δυτικό αεροδρόμιο

Το σύνθημα «ΥΠΑ και ΟΑ ανήκουν στο λαό και όχι στο κεφάλαιο το πολυεθνικό» κυριάρχησε χτες στη συγκέντρωση των εργαζομένων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας και της «Ολυμπιακής Αεροπορίας», που πραγματοποιήθηκε στο δυτικό αεροδρόμιο του Ελληνικού τις ώρες της στάσης εργασίας 1 μ.μ.-3 μ.μ.

Η συμμετοχή των εργαζομένων στη χτεσινή στάση εργασίας, που κήρυξαν από κοινού οι Ομοσπονδίες εργαζομένων ΥΠΑ (ΟΣΥΠΑ) και ΟΑ (ΟΣΠΑ), με αίτημα τη διασφάλιση των θέσεων εργασίας ενόψει ιδιωτικοποιήσεων, ήταν ικανοποιητική. Αντίθετα, η χτεσινή συγκέντρωση στάθηκε πολύ πίσω από τις απαιτήσεις των κρίσιμων περιστάσεων τόσο για την ΥΠΑ (επικείμενη διάλυση και εκχώρηση των κερδοφόρων δραστηριοτήτων της στους ιδιώτες) όσο και για την ΟΑ (ξεπούλημα). Σημαντικές ευθύνες για την «απροθυμία» των εργαζομένων να εκφράσουν αγωνιστικά την αντίθεσή τους στα κυβερνητικά σχέδια ανήκουν στις ηγεσίες των δύο Ομοσπονδιών, που χρόνια τώρα καλλιεργούν κλίμα αδράνειας και μοιρολατρίας.

Το γεγονός αυτό επισήμαναν τα στελέχη της Ενωτικής Συνδικαλιστικής Κίνησης (ΕΣΚ), υπογραμμίζοντας την ανάγκη ουσιαστικής αγωνιστικής αντίστασης στην κυβερνητική πολιτική και όχι κινητοποιήσεις - «τουφεκιές στον αέρα» σαν τη χτεσινή. Μοναδική διέξοδος για τους εργαζόμενους και το εργασιακό τους μέλλον είναι ο αγώνας με κυρίαρχο στόχο: ΟΑ και ΥΠΑ 100% στο Δημόσιο, με την ΥΠΑ να είναι αποκλειστικά αρμόδια για την ίδρυση, οργάνωση, λειτουργία και εκμετάλλευση όλων των πολιτικών αεροδρομίων της χώρας, συμπεριλαμβανομένου και του αεροδρομίου Σπάτων.

Στη χτεσινή συγκέντρωση μίλησαν οι πρόεδροι της ΟΣΥΠΑ Βασ. Αλεβιζόπουλος, της ΟΣΠΑ Μ. Πατέστος, ο γενικός γραμματέας της ΟΣΠΑ Γ. Λαΐνης και ο Κ. Ντούρος, μέλος του ΔΣ και εκπρόσωπος της «Διακλαδικής Συνεργασίας» (πρόσκειται στο ΣΥΝ), ενώ δε δόθηκε ο λόγος στον αντιπρόεδρο της ΟΣΠΑ και στέλεχος της ΕΣΚ Γ. Φιλίππου, με πρόσχημα την «οικονομία του χρόνου»! Σημειώνεται, τέλος, ότι ο Γ. Φιλίππου είχε προτείνει στο ΔΣ της ΟΣΠΑ να κηρυχτεί 24ωρη απεργία και όχι δίωρη στάση εργασίας, αλλά τα υπόλοιπα 20 μέλη της Ομοσπονδίας απέρριψαν την πρόταση.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ