Παρασκευή 22 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΔΙΗΜΕΡΙΔΑ ΕΡΓΑΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΠΕΙΡΑΙΑ
Ανησυχία για τα αντιασφαλιστικά σχέδια

Διαπιστώθηκε μεταξύ άλλων  ότι οι αλλαγές στο ασφαλιστικό  θα έχουν τη σφραγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης

Ολοκληρώθηκε χτες η διημερίδα που διοργάνωσε το Εργατικό Κέντρο Πειραιά με το ΙΝΕ με θέμα: «Πειραιάς, ανεργία - ασφαλιστικό». Κατά τη διάρκεια της διημερίδας αναδείχτηκε το σοβαρό πρόβλημα της ανεργίας στην πόλη, που έφτασε το 20%, ενώ εκφράστηκαν και σοβαρές ανησυχίες για τις ανατροπές που προωθεί η κυβέρνηση στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης. Παρά όμως τις επανειλημμένες διαπιστώσεις για την άθλια κατάσταση στην οποία ζουν εργαζόμενοι και συνταξιούχοι, το ΕΚΠ με ευθύνη της πλειοψηφίας αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες του και να μπει μπροστά προκειμένου να συντονίσει την δράση των εργαζομένων και συνταξιούχων για να αλλάξει αυτή η κατάσταση.

Χτες χαιρετισμό στη διημερίδα απηύθυναν οι συνταξιούχοι ΙΚΑ Πειραιά, ο πρόεδρος του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ Πειραιά, Γ. Παρασκευόπουλος και άλλοι. Για την ανεργία, αλλά και την Κοινωνική Ασφάλιση στην Ελλάδα και στην ΕΕ μίλησε ο Σ. Ρομπόλης, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου και διευθυντής του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ. Μεταξύ άλλων, ανέφερε ότι οι πραγματικοί μισθοί την περίοδο 1985-1998 μειώθηκαν κατά 16%, έχοντας ως αποτέλεσμα την ωφέλεια των επιχειρήσεων από ολόκληρη την αύξηση της παραγωγικότητας και τη μείωση του κόστους εργασίας ανά μονάδα προϊόντος. «Το ημερήσιο επίδομα ανεργίας - συνέχισε - ως ποσοστό του βασικού ημερομισθίου ανειδίκευτου εργάτη από 67% το Γενάρη του 1982 μειώθηκε στο 46% το Γενάρη του 1999, ενώ σήμερα βρίσκεται στο επίπεδο του 50% του ημερομισθίου».

Ανέφερε επίσης ότι το φτωχότερο 10% του πληθυσμού απολαμβάνει το 2,2% του συνολικού εισοδήματος και το πλουσιότερο 10% του πληθυσμού απολαμβάνει το 26,3% του συνολικού εισοδήματος. Το εισοδηματικό μερίδιο του κεφαλαίου από 40,5% το 1982 αυξήθηκε σε 45,7% το 1997, ενώ το εισοδηματικό μερίδιο της εργασίας από 59,5% το 1982 μειώθηκε σε 54,7% το 1997.

Ο Γ. Ρωμανιάς, σύμβουλος στο ΙΝΕ/ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ, αναφέρθηκε με τη σειρά του στο ζήτημα της ΚΑ, στην κατάσταση όπως διαμορφώνεται και στις αιτίες. Αρχικά σε μια γενική και ουσιαστική τοποθέτηση είπε ότι από τη στιγμή που η χώρα από 1/1/2001 γίνεται μέλος της ΟΝΕ δεν μπορεί να αποφασίζει για το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα. Είναι πλέον υποχρεωμένη να πειθαρχεί στα κελεύσματα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι συνθήκη της ΕΕ με ειδικό άρθρο έχει εξουσιοδοτήσει την Κεντρική Ευρωπαϊκή Τράπεζα ότι ο πληθωρισμός δεν πρέπει να ξεπερνά το 2% και όποια παροχή κριθεί ότι ξεπερνά τον πληθωρισμό κόβεται.

Είναι ενδεικτικό όπως είπε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέστρεψε τον προϋπολογισμό της Ιταλίας πίσω, με την ένδειξη ότι έδωσε μεγαλύτερες συντάξεις και πρέπει να τις κόψει. Αναφερόμενος στην ανακοίνωση - εντολή της ΕΕ της επιτρόπου Α. Διαμαντοπούλου είπε ότι βάσει αυτής οι γραμμές των κρατών γύρω από την ΚΑ είναι οι εξής τρεις: Περιορισμός των κυρίων συντάξεων. Δυνατότητα διόγκωσης των επικουρικών. Προσπάθεια να στραφεί ο κόσμος στις ιδιωτικές ασφαλίσεις.


Κορυφή σελίδας

Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org