Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΟΥΔΑΝ - ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ
Ρωσικό ... πετρελαϊκό ενδιαφέρον

XAΡΤΟΥΜ.--

Ενδιαφέρον για θέση και ρόλο στο κρίσιμο δημοψήφισμα που θα διεξαχθεί στο νότιο Σουδάν τον ερχόμενο Γενάρη και θα κρίνει την παραμονή ή την ανεξαρτητοποίηση της περιοχής από την υπόλοιπη χώρα έδειξε χτες ο Ρώσος Πρόεδρος Ντμίτρι Μεντβέντεφ που επικοινώνησε τηλεφωνικά με το Σουδανό ομόλογό του Ομάρ Αλ Μπασίρ.

Ο Μεντβέντεφ, σε μία προσπάθεια να δηλώσει πως η Ρωσία είναι παρούσα στις εκεί εξελίξεις, επαναβεβαίωσε χτες για την ετοιμότητα της χώρας του «να συνεχίσει τις ενεργές προσπάθειες σε συνεργασία με τη διεθνή κοινότητα για τη διευκόλυνση του δημοψηφίσματος». Ο Σουδανός ομόλογός του υποστήριξε πως η κυβέρνησή του θα τηρήσει το χρονοδιάγραμμα για την έγκαιρη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Νωρίτερα ο βοηθός του ΓΓ, αρμόδιος για τις «ειρηνευτικές επιχειρήσεις» Αλέν Λε Ρόι ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την κατάσταση στο νότιο και στο δυτικό Σουδάν ζητώντας ενίσχυση της αποστολής των κυανοκράνων στα διοικητικά όρια βορρά - νότου ενόψει του δημοψηφίσματος του Γενάρη. Ο Λε Ρόι υποστήριξε ότι «είναι ιδιαίτερα αυξημένη» η ένταση στην περιοχή Αμπγέι - που βρίσκεται ακριβώς στη μέση μεταξύ βορρά και νότου - προβλέποντας την πιθανότητα να προκληθεί βία πριν και μετά τις κάλπες, αφού παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στη διαδικασία προετοιμασίας του δημοψηφίσματος.

Τέλος ο Πάγκαν Αμούμ, γενικός γραμματέας του SPLM (πρώην αντάρτες του νότου) δήλωσε χτες ότι οι αξιωματούχοι στο βορρά έχουν θέσει σε κατάσταση «ομηρίας» την περιοχή Αμπγέι, όπου θα πρέπει να διεξαχθεί δημοψήφισμα παράλληλα με εκείνο στο νότο προκειμένου οι εκεί ψηφοφόροι να αποφασίσουν εάν θα παραμείνουν στο βορρά ή στο νότο.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ