Πέμπτη 28 Οχτώβρη 2010
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ - ΕΚΛΟΓΕΣ
Ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη

Ολα τα «χαρτιά» των Δημοκρατικών έχουν επιστρατευτεί όπως ο Κλίντον, που υπόσχεται ... δουλειές
Ολα τα «χαρτιά» των Δημοκρατικών έχουν επιστρατευτεί όπως ο Κλίντον, που υπόσχεται ... δουλειές
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Η αντίστροφη μέτρηση για τις ενδιάμεσες εκλογές στις 2 του Νοέμβρη έχει αρχίσει, καθώς απομένουν έξι μόλις μέρες και ενώ τα προγνωστικά προβλέπουν επικράτηση των Ρεπουμπλικανών και πολύ πιθανή απώλεια του ελέγχου του Κογκρέσου από τους Δημοκρατικούς. Οχι πως θα αλλάξει τίποτα για τον αμερικανικό λαό, αλλά είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον το γεγονός ότι σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα - σε 20 μόλις μήνες - ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει κατορθώσει να διαλύσει ακόμη και τις ψευδαισθήσεις που είχαν καλλιεργηθεί με την εκλογή του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι αυτοί που ακριβώς τον εξέλεξαν, οι νέοι, οι μετανάστες και σε μικρότερο βαθμό οι αφροαμερικανοί είναι αυτές οι εκλογικές ομάδες που, για άλλη μια φορά, γυρίζουν την πλάτη τους στις κάλπες που θα στηθούν και ουσιαστικά, μέσω της αποχής τους, θα κρίνουν το εκλογικό αποτέλεσμα που θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι θα είναι νικηφόρο για τους Ρεπουμπλικανούς υποψηφίους που φαίνεται, βάσει των δημοσκοπήσεων, ότι προηγούνται στην πλειοψηφία των εκλογικών περιφερειών. Η οικονομική κρίση λειτουργεί ως ταφόπλακα για το Δημοκρατικό Κόμμα. Για την ακρίβεια, ο χειρισμός της, που είναι υπέρ του κεφαλαίου και της οικονομικής ολιγαρχίας. Ο Πρόεδρος Ομπάμα με τον καλύτερο τρόπο υπηρετεί τα συμφέροντά τους με την επίσημη ανεργία να είναι σταθερά κοντά στο 10%, την αιμορραγία των θέσεων εργασίας να συνεχίζεται, τις πτωχεύσεις να σπάνε και φέτος ρεκόρ, τις αμοιβές να έχουν περικοπεί. Οσο για την πολυθρύλητη μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας έμεινε θρύλος μόνο στα χαρτιά, καθώς το τελικό νομοσχέδιο έχει τόσες τρύπες που τελικά το κόστος για τους Αμερικανούς θα είναι ακόμη μεγαλύτερο. Την ίδια στιγμή, που ο αμερικανικός λαός στενάζει από την κρίση, τα ΜΜΕ τον ενημερώνουν ότι μεγάλα ονόματα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας, μεταξύ των οποίων οι γερμανικές εταιρείες Bayer και BASF και οι γαλλικές Lafarge και GDF-Suez, χρηματοδότησαν Αμερικανούς γερουσιαστές πολέμιους της νομοθεσίας για το κλίμα, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε τη Δευτέρα το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δράσης για το Κλίμα (CAN).

Παράλληλα, σύμφωνα με την έκθεση που δημοσιοποίησε η οργάνωση Public Campaign Action Fund, θα δαπανηθεί το ρεκόρ των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους υποψήφιους. Ποσά που προέρχονται κατά βάση από «χορηγίες» και «δωρεές» και ότι σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε η εφημερίδα Washington Post, οι τράπεζες και εταιρείες που διασώθηκαν χάριν των κονδυλίων από το προϋπολογισμό ξοδεύουν πακτωλό χρημάτων σε προσφορές στην προεκλογική καμπάνια υποψηφίων και των δύο κομμάτων που τάσσονται κατά της υιοθέτησης νέων όρων, σχετικά περιοριστικών πάντα, όσον αφορά τη λειτουργία τους και τον έλεγχό τους.

Οσο για τους μετανάστες, μια προεκλογική δέσμευση του ίδιου του Ομπάμα, ώστε να προσποριστεί τις ψήφους των εκατομμυρίων μεταναστών και κυρίως των Λατινοαμερικανών ο ίδιος παραδέχθηκε, σε συνέντευξή που έδωσε σε δημοφιλή ισπανόφωνο ραδιοφωνικό σταθμό του Λος Αντζελες πως είναι απογοητευμένος από την αποτυχία της μεταναστευτικής μεταρρύθμισης και από την ανικανότητα του Κογκρέσου να υιοθετήσει αυτήν την μεταρρύθμιση, προειδοποιώντας ωστόσο τους Ισπανόφωνους μετανάστες ότι μία πιθανή νίκη των Ρεπουμπλικανών στις εκλογές θα έβλαπτε τα συμφέροντα της κοινότητάς τους.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξεκινούν παζάρια κυβέρνησης - Κογκρέσου για Φορολογικό και Μεταναστευτικό(2017-09-05 00:00:00.0)
Κόντρες για την ανταλλαγή του λοχία με πέντε Ταλιμπάν(2014-06-03 00:00:00.0)
Διαπραγματεύσεις για προσωρινή συμφωνία(2013-10-12 00:00:00.0)
Υποσχέσεις Ομπάμα(2011-01-26 00:00:00.0)
Εγκλωβισμός του λαού στη στρατηγική του κεφαλαίου(2010-10-31 00:00:00.0)
«Ελεγχος της μετανάστευσης» και «τάξη»(2009-04-10 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ