Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΠΕΡΓΙΑ ΠΕΙΝΑΣ ΣΤΙΣ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΦΥΛΑΚΕΣ
Ξημέρωσε θάνατος
  • Αγνωστος ο αριθμός των νεκρών, μετά την επέμβαση των αρχών ασφαλείας σε τουλάχιστον 20 φυλακές -Επισήμως, η Αγκυρα κάνει λόγο για  δεκαπέντε
  • Συνεχίζονταν ως αργά το βράδυ οι συγκρούσεις σε κάποιες από τις φυλακές
  • Διαδηλώσεις στην Ευρώπη, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους πολιτικούς κρατούμενους

Ολο και περισσότεροι στρατιώτες εισβάλλουν στη φυλακή με τους πολιτικούς κρατούμενους

Associated Press

Ολο και περισσότεροι στρατιώτες εισβάλλουν στη φυλακή με τους πολιτικούς κρατούμενους
ΑΓΚΥΡΑ.- Το σκοτάδι αρχίζει να δίνει τη θέση του σε έναν γκρίζο ουρανό. 05.00. Την ησυχία της τουρκικής νύχτας σπάει ο απειλητικός ήχος από τις μπότες των στρατιωτικών, που αρχίζουν τροχάδην. Μηχανές παίρνουν μπρος. Ελικόπτερα απογειώνονται. Οχήματα γεμάτα στρατιώτες και πεζικάριους κινούνται, ταυτόχρονα, γύρω από τουλάχιστον 20 από τις 48 φυλακές της Τουρκίας, όπου πάνω από 800 πολιτικοί κρατούμενοι συμμετέχουν στην απεργία πείνας και 200 εξ αυτών βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, 61 ημέρες μετά την έναρξή της. Η απροειδοποίητη επιχείρηση για τη βίαιη καταστολή της -νόμιμης! - διαμαρτυρίας τους αρχίζει.

Ολα ξεκίνησαν, όπως φαίνεται, προχθές βράδυ, όταν ο υπουργός Δικαιοσύνης Χικμέτ Σάμι Τουρκ είχε μια σύντομη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, Μπουλέντ Ετσεβίτ. Ηταν γνωστό από μέρες ότι η κυβέρνηση - που ευθύς εξ αρχής, όπως και το 1996, δεν είχε καμία πρόθεση να διαπραγματευτεί με τους πολιτικούς κρατουμένους, αλλά προσπαθούσε να «αγοράσει χρόνο», αναβάλλοντας τη μεταφορά τους στα «λευκά κελιά» των νέων φυλακών τύπου F - ήθελε να «τελειώνει» με το θέμα. Ο Σάμι Τουρκ, όπως αποδεικνύεται εκ του αποτελέσματος, πρότεινε στον Ετσεβίτ την πιο «δυναμική» λύση, που είχε στη διάθεσή του: Να τερματιστεί η κινητοποίηση, που βλάπτει τη «δημόσια εικόνα» της Τουρκίας, διά της βίας.

Και ο λόγος δόθηκε στο στρατό, ο οποίος εισέβαλε ταυτόχρονα, χθες το πρωί, σε 20 φυλακές γεμάτες πολιτικούς κρατούμενους (ο συνολικός «πληθυσμός» των τουρκικών μπουντρουμιών είναι πάνω από 72.000 - εξ αυτών περίπου οι μισοί είναι πολιτικοί). Με αποτέλεσμα ένα (ακόμη) λουτρό αίματος. Αλλωστε, ο στρατός τα καταφέρνει σ' αυτά - πάντα τα κατάφερνε, πριν ακόμη κι από την εποχή του Κενάν Εβρέν, του πραξικοπηματία στρατηγού, που το 1980 «δημοκρατικά» έκανε τη ρητορική ερώτηση «να ταΐσω αυτά τα σκυλιάς» (τους κρατουμένους), «ή να τα αφήσω να πεθάνουν;»...

Τουλάχιστον 17 οι νεκροί

Ο επίσημος απολογισμός των συγκρούσεων που ακολούθησαν μετά την επέμβαση των εκατοντάδων πάνοπλων στρατιωτικών στις φυλακές κάνει λόγο για δεκαεφτά θύματα, δύο μεταξύ των στρατιωτών και δεκαπέντε μεταξύ των κρατουμένων. Πολλοί αυτοπυρπολήθηκαν, όταν οι στρατιώτες εισέβαλαν. Αλλοι πυροβολήθηκαν από τους στρατιώτες, ανάμεσά τους κι ένας κρατούμενος στις φλόγες, ο οποίος, όπως είπε ο Σάμι Τουρκ,«κινήθηκε απειλητικά» (!) προς τα όργανα της τάξεως...

Οι κρατούμενοι αντιστάθηκαν, ανάβοντας φωτιές, στήνοντας οχυρώματα, κλέβοντας όπλα. Δύο στρατιώτες έπεσαν νεκροί στις φυλακές του Ουμρανίγιε και του Τσανάκαλε.

Ωστόσο, ο αριθμός των νεκρών είναι, στην πραγματικότητα, άγνωστος. Η ανεξάρτητη Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Τουρκίας (TIHD) έκανε λόγο για ακόμη τρεις νεκρούς, χωρίς να δώσει λεπτομέρειες. Οι αρχές δεν επιβεβαίωσαν την πληροφορία - αλλά, ούτως ή άλλως, η πολιτική συσκότισης είναι δεδομένη. Οσο για τον αριθμό των τραυματιών, ξεπερνά τους 100, και, κατά την TIHD, 25 εξ αυτών είναι σε ιδιαίτερα σοβαρή κατάσταση. Και οι δύο αριθμοί είναι πολύ πιθανόν να αυξηθούν, καίτοι δεν είναι καθόλου σίγουρο, αν θα μάθουμε ποτέ πόσοι, πράγματι, άφησαν την τελευταία τους πνοή στη χτεσινή επέμβαση.

Οι κρατούμενοι από 13 φυλακές, όπου η επιχείρηση «ολοκληρώθηκε», σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης (που λέει ο λόγος) Τουρκ, προσήχθησαν βιαίως σε τουλάχιστον δύο νέες φυλακές τύπου F, στα «λευκά κελιά», όπου μπορούν να μπουν μέχρι το πολύ τρεις κρατούμενοι. Κι έτσι, λίγοι και «ελέγξιμοι», να μένουν έρμαιο στα χέρια και στο έλεος των βασανιστών τους... Είναι χαρακτηριστικό ότι ο Τουρκείχε υποσχεθεί ρητά στις 9 Δεκεμβρίου ότι δε θα μεταφέρονταν οι κρατούμενοι στα 11 νέα σωφρονιστικά καταστήματα, ωστόσο, χθες αποφάσισε να ξεχάσει την υπόσχεσή του. Οι πολιτικοί ελιγμοί τέλειωσαν και το αυταρχικό πρόσωπο του κρατικού μηχανισμού έκανε την εμφάνισή του...

Ηταν μια ...«ανθρωπιστική επιχείρηση»!!!

Η χτεσινή επιχείρηση, με τους στρατιώτες να εισβάλλουν από αέρος - με ελικόπτερα - και εδάφους - με την υποστήριξη τεθωρακισμένων - είχε ξεκάθαρα δολοφονικό χαρακτήρα. Οι κρατούμενοι είχαν προειδοποιήσει ότι θα ανθίσταντο σε οποιαδήποτε προσπάθεια των αρχών να τους «σπάσουν». Ο Τουρκ το ήξερε, και κινήθηκε ανάλογα, διατάσσοντας τους στρατιώτες να ρίξουν στο ψαχνό σε περίπτωση αντίστασης - κάτι που οι στρατιώτες τήρησαν κατά γράμμα. Στην περίπτωση που οι απεργοί πείνας ήταν κατάκοιτοι, επρόκειτο να μεταφερθούν με τη βία στα νοσοκομεία. Και αυτή η διαταγή εκτελέστηκε, με 571 απεργούς κρατούμενους να διακομίζονται παρά τη θέλησή τους σε νοσοκομεία.

Κι έτσι, ο υπουργός Τουρκ δήλωσε, χωρίς καν να κοκκινίσει, ότι επρόκειτο για «ανθρωπιστική επιχείρηση» (ναι!), διότι «το τουρκικό κράτος δεν μπορεί να βλέπει ανθρώπους να πεθαίνουν, γι' αυτό η επέμβαση στις 20 φυλακές ήταν αναπόφευκτη»!

Μαζικές συλλήψεις

Τόσο έξω από τις φυλακές, όσο και σε πανεπιστήμια της Αγκυρας, η αστυνομία προχώρησε σε εκατοντάδες συλλήψεις συγγενών των κρατουμένων και διαδηλωτών του SIP (Κομμουνιστικού Κόμματος της Τουρκίας), του Κόμματος Εργατών και άλλων κομμάτων - εκτιμήσεις κάνουν λόγο για τουλάχιστον 250.

Στο μεταξύ, στη Βέρνη της Ελβετίας, αριστεροί Τούρκοι κατέλαβαν αίθουσα του Κοινοβουλίου, σε ένδειξη διαμαρτυρίας. Στη Ζυρίχη, η αστυνομία διέλυσε διαδήλωση Τούρκων, κάνοντας χρήση λαστιχένιων σφαιρών και δακρυγόνων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
89 νεκροί στην τραγωδία των φυλακών(2002-03-22 00:00:00.0)
«Γενναιόδωροι» δολοφόνοι(2001-07-17 00:00:00.0)
Κι άλλος νεκρός απεργός πείνας(2001-06-19 00:00:00.0)
Δολοφονώντας «ανθρωπιστικά»(2000-12-21 00:00:00.0)
Αντίκρυ με το θάνατο(2000-12-12 00:00:00.0)
Συνεχίζεται η απεργία πείνας(2000-11-23 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ