Τετάρτη 20 Δεκέμβρη 2000
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Παγκόσμια «φαρμακοβιομηχανία» ανθρώπων - πειραματόζωων

ΚΑΝΟ - ΒΑΣΙΛΕΙΑ - ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ.-

Η ιστορία της δεκάχρονης Νιγηριανής που πέθανε στον ψυχρό θάλαμο των πρόχειρων κλινικών εργαστηρίων της γνωστής φαρμακοβιομηχανίας ΦΑΪΖΕΡ στην πόλη Κάνο της Νιγηρίας, όταν μετατράπηκε ακουσίως σε πειραματόζωο, λαμβάνοντας δόσεις πειραματικού φαρμάκου για την καταπολέμηση της μηνιγγίτιδας, δεν είναι δυστυχώς η μοναδική. Ούτε πρόκειται για εφιαλτικές καταστάσεις που διαδραματίζονται μόνο σε χώρες του λεγόμενου Τρίτου Κόσμου... καθώς παρόμοια, αμφίβολης ηθικής, πειράματα διενεργούνται και σε λεγόμενες πλούσιες χώρες, όπως η Ελβετία που θεωρείται η καρδιά των πολυεθνικών φαρμακοβιομηχανιών...

Ωστόσο, σε όλες τις περιπτώσεις η ταυτότητα των ανθρώπων -πειραματόζωων δε διαφέρει πολύ, καθώς η πλειοψηφία των θυμάτων είναι από τους οικονομικά ασθενέστερους, οικονομικοί και πολιτικοί πρόσφυγες, ανεξαρτήτου ηλικίας και φύλου, άνθρωποι με ψυχικά προβλήματα, αλλά και άλλοι, όπως νεαροί φοιτητές, που παρασύρονται από οικονομικά δέλεαρ που προσφέρουν οι φαρμακοβιομηχανίες προκειμένου να εξασφαλίσουν με την ενυπόγραφη συναίνεσή τους τη διεξαγωγή επικίνδυνων, πολλές φορές, κλινικών δοκιμών.

Τέτοιες, φρικιαστικές, πλην αληθινές, ιστορίες που πιστοποιούν, για μία ακόμη φορά, τη θυσία της επιστημονικής ηθικής στο βωμό του κέρδους και του αδυσώπητου ανταγωνισμού των πολυεθνικών φαρμακολογίας φέρνει στο φως της δημοσιότητας πολυσέλιδη έρευνα της εφημερίδας «Ουάσιγκτον Ποστ».

Σύμφωνα με πλήθος στοιχείων που αναφέρει το ρεπορτάζ της αμερικανικής εφημερίδας, πολλές από τις γνωστότερες φαρμακοβιομηχανίες του κόσμου, αλλά και κλινικά εργαστήρια πραγματοποιούν - με συνοπτικές και πολλές φορές σκοτεινές διαδικασίες - αλυσίδες πειραμάτων σε δεκάδες χώρες του πλανήτη, υπολογίζοντας από ελάχιστα έως καθόλου τις συνέπειες στην υγεία των ασθενών ή των ανθρώπων που προσλαμβάνουν για να παίξουν, με τη συναίνεσή τους ή όχι, το ρόλο του πειραματόζωου... Ο βασικός σκοπός των φαρμακοβιομηχανιών, που διόλου βέβαια δεν αγιάζει τα βρώμικα μέσα τους, είναι η με όποιο κόστος και τίμημα διενέργεια των απαραίτητων κλινικών ερευνών με ρυθμούς «βιομηχανίας» που θα εξασφαλίσουν την άδεια διάθεσης και πώλησης του φαρμάκου στην αμερικανική και εντέλει στη διεθνή αγορά...

Το εκτενές ρεπορτάζ της εφημερίδας υποστηρίζει πως ο θάνατος της δεκάχρονης Νιγηριανής με το «νούμερο 0069» (!) επήλθε γρηγορότερα, γιατί η μοναδική φαρμακολογική αγωγή που της χορηγούνταν ήταν το πειραματικό φάρμακο ΤΡΑΒΑΝ, που διαπιστωμένα θεωρείται επικίνδυνο για πολύ άρρωστα και πολύ μικρά παιδιά. Η δεκάχρονη Νιγηριανή δεν ήταν η μόνη περίπτωση. Ενα άλλο 7χρονο αγοράκι «με το νούμερο 0054» όχι μόνον έμεινε παράλυτο τις δύο πρώτες ώρες από ενέργειας του φαρμάκου, αλλά εξέπνευσε μέσα στις επόμενες έξι ώρες. Παρόμοια ήταν η μοίρα αρκετών άλλων από τις περίπου 220 περιπτώσεις άρρωστων παιδιών που είχαν μετατραπεί, με συνοπτικές διαδικασίες, σε πειραματόζωα του φαρμάκου «Τράβαν» σε πρόχειρη κλινική που έστησε η εταιρία στη συγκεκριμένη περιοχή, ελάχιστες μέρες μετά την εκδήλωση μηνιγγίτιδας!

Σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Χόπκινς, που προέκυψαν από τη μελέτη συνθηκών διενέργειας 500 περιπτώσεων κλινικών ερευνών που πραγματοποιήθηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, η συναίνεση των ανθρώπων, που καλούνταν να παίξουν το ρόλο του πειραματόζωου για μερικά δολάρια, δινόταν κατόπιν συνοπτικών και αδιευκρίνιστων διαδικασιών, που είχαν ως πρωτεύον στόχο τη νομική κάλυψη των εργαστηρίων και των βιομηχανιών και όχι τη διασφάλιση της υγείας των ασθενών - πειραματόζωων που ήταν... στα ψιλά γράμματα.

Στοιχεία του Νοτιοαφρικανικού Ιατρικού Συμβουλίου επισημαίνουν πως το 88% των γυναικών φορέων AIDS, που λαμβάνουν μέρος σε πειράματα για την ανακάλυψη αποτελεσματικής αγωγής κατά της ασθένειας, δε συναινούν εκουσίως, αλλά αναγκάζονται, από τους γιατρούς ή το νοσηλευτικό προσωπικό, να συμμετάσχουν στη δοκιμή πειραματικών φαρμάκων.

Αλλη προ τεσσάρων ετών έρευνα του Καθολικού Πανεπιστημίου του Σαντιάγο της Χιλής ανέδειξε πως ήταν ηθικά προβληματικό το 50% 44 περιπτώσεων κλινικών δοκιμών που διενεργούνταν το 1996 στη Χιλή. Προ μερικών μηνών, οι ελβετικές αρχές έκλεισαν στην πόλη Βασιλεία τα εργαστήρια της εταιρίας «Vax Tx Research», που διενεργεί κλινικές δοκιμές για μία σειρά φαρμακοβιομηχανιών, επειδή εντοπίστηκαν σοβαρές νομικές και επιστημονικές παραλείψεις στη διενέργεια των πειραμάτων...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Εντείνεται ο ανταγωνισμός για το εμβόλιο στην «αγορά» της Λατινικής Αμερικής(2020-09-11 00:00:00.0)
Κυνισμός του κεφαλαίου(2018-02-01 00:00:00.0)
Το λιγότερο αμφισβητήσιμες πολλές από τις δημοσιεύσεις...(2016-01-17 00:00:00.0)
Καχυποψίες και θεωρίες(2014-10-26 00:00:00.0)
Ανησυχίες επιστημόνων για πειράματα με ιούς γρίπης(2013-12-25 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ(2008-12-03 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ