Τετάρτη 25 Δεκέμβρη 2013
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΟ ΟΛΛΑΝΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Ανησυχίες επιστημόνων για πειράματα με ιούς γρίπης

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ.--

Δεκάδες ιολόγοι από 14 ευρωπαϊκές χώρες απέστειλαν επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή της ΕΕ, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τους πιθανούς κινδύνους που ελλοχεύουν για τη δημόσια υγεία τα πειράματα μετάλλαξης των ιών της γρίπης Η5Ν1 από ερευνητές του ολλανδικού Ιατρικού Κέντρου «Ερασμος» στο Ρότερνταμ με επικεφαλής τον αμφιλεγόμενο Δρ. Ρον Φουσιέρ, προκειμένου, όπως διατείνονται οι τελευταίοι, να πετύχουν την εύκολη αερόβια μετάδοση της νόσου με στόχο την ανάπτυξη νέων αντιικών εμβολίων και φαρμάκων.

Οι δεκάδες ακαδημαϊκοί (ανάμεσά τους τρεις Νομπελίστες) χαρακτηρίζουν αναληθή τον ισχυρισμό των ερευνητών του Κέντρου «Ερασμος» πως είναι «απαραίτητα» τα πειράματα έκθεσης θηλαστικών πειραματόζωων (εν προκειμένω νυφίτσες) για την πρόκληση νέων μεταλλάξεων του ιού Η5Ν1 στο εργαστήριο, επιτυγχάνοντας τη μετάδοση της νόσου και μέσω της ατμόσφαιρας δίχως την επαφή με σωματικά υγρά, σημειώνοντας ότι με αυτόν τον τρόπο καθίσταται ευκολότερη η ταχύτερη μετάδοση της γρίπης και μεταξύ ανθρώπων με δυσμενείς συνέπειες σε περίπτωση επιδημίας ή (ακόμη χειρότερα...) πανδημίας.

Οι επιστολογράφοι σημειώνουν ακόμη ως αναληθή και τον ισχυρισμό ότι οι εργαστηριακές μεταλλάξεις του ιού Η5Ν1 «έχουν εμφανιστεί και στη φύση» καταρρίπτοντας έτσι σχετικές, πρόσφατες δηλώσεις και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Λέσχης Ιολογίας, Δρ. Τζιόρτζιο Παλού, ο οποίος επιχειρηματολογούσε υπέρ της αλλαγής του κανονισμού της ΕΕ που σχετίζεται με την έκδοση αδειών από τις αρμόδιες αρχές κάθε χώρας σχετικά με τους όρους δημοσίευσης αποτελεσμάτων και δεδομένων ερευνητικών πειραμάτων. Ο Παλού με αυτόν τον τρόπο φαίνεται πως δρούσε για λογαριασμό του Δρ. Φουσιέρ, καθώς ο τελευταίος βρίσκεται σε διαμάχη με τις ολλανδικές αρχές που εμποδίζουν τη δημοσιοποίηση ερευνών της ομάδας του σε σχέση με μετάλλαξη ιών της γρίπης με το σκεπτικό ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να αξιοποιηθούν από πιθανούς βιοτρομοκράτες.

«Ο βασικός σκοπός των αμφιλεγόμενων πειραμάτων ήταν η γενίκευση της μετάδοσης των ιών Η5Ν1 μεταξύ θηλαστικών τόσο γρήγορα και εύκολα όσο κατά τη συνήθη εποχή εποχιακής γρίπης με σταγονίδια που μεταδίδονται στον αέρα μέσω βήχα ή φτερνίσματος», σημειώνουν οι ακαδημαϊκοί προσθέτοντας ότι «παρά τις εκτενείς έρευνες των εποπτικών ερευνητικών αρχών αρμόδιων χωρών, τοπικών, περιφερειακών και διεθνών δικτύων και οργανισμών Υγείας στη ΝΑ Ασία και αλλού, τα τελευταία 16 χρόνια, δεν υπάρχει η παραμικρή ένδειξη αδιαμφισβήτητης μετάδοσης των ιών Η5Ν1 ελεύθερα στη φύση».

«Η πιθανότητα τυχαίας απελευθέρωσης επικίνδυνου παθογόνου μικροοργανισμού είναι υπαρκτή και καθόλου υποθετική όπως καταδεικνύει η ανησυχητική αύξηση των κρουσμάτων ατυχημάτων σε βιολογικά εργαστήρια που δουλεύουν πάνω σε ισχυρούς παθογόνους μικροοργανισμούς», υπογραμμίζουν οι ακαδημαϊκοί, καταλήγοντας πως στην παρούσα κατάσταση, «υπάρχουν μικρές αλλά υπαρκτές πιθανότητες ενός εργαστηριακού ατυχήματος που θα μπορούσε να προκαλέσει παγκοσμίως τη μετάδοση ενός μεταλλαγμένου ιού που έχει "ξεφύγει" από το εργαστήριο, με καταστροφικές συνέπειες»...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Δημοσιεύονται οι επικίνδυνες μελέτες(2012-05-13 00:00:00.0)
Ανησυχητική η συμφωνία της Ινδονησίας με φαρμακευτική εταιρεία(2007-02-08 00:00:00.0)
Πίσω απ' τα «παιχνίδια» με τους ιούς γρίπης...(2005-10-09 00:00:00.0)
Ανασύνθεσαν τον ιό της φονικής «ισπανικής γρίπης» του 1918(2005-10-07 00:00:00.0)
Η ιστορία μίας «ανανεωμένης» γρίπης...(2004-02-08 00:00:00.0)
Μεταλλαγμένοι ιοί ευλογιάς υπό τη «σκέπη» κυβέρνησης και στρατού!(2003-10-31 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ